ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Δυναμώνει και η φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς - συνταξιούχους

Στο τραπέζι η απογείωση της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής σε επίπεδα μεγαλύτερα ακόμα και σε σχέση με όσα έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα σε Ασφαλιστικό, φορολογία και «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας βρίσκονται ταυτόχρονα στην ατζέντα της περιβόητης αξιολόγησης
Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα σε Ασφαλιστικό, φορολογία και «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας βρίσκονται ταυτόχρονα στην ατζέντα της περιβόητης αξιολόγησης
Παράλληλα με τα εξελισσόμενα αντιλαϊκά παζάρια μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) για τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα), στο αντιλαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει ανοιχτά πλέον το σύνολο των αναδιαρθρώσεων και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ψηλά στην ατζέντα της τρέχουσας «αξιολόγησης» και προ των πυλών εμφανίζονται πλέον και οι πρόσθετες παρεμβάσεις, με στόχο την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των νέων φορολογικών μέτρων μισθωτών και συνταξιούχων, που θα ισχύσουν σε κάθε περίπτωση από τα φετινά εισοδήματα.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με το μπαράζ παρεμβάσεων που αφορούν στην παραπέρα διάλυση κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών (Ασφαλιστικό, συντάξεις κ.ά.) θα ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2018, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου και τη σχετική πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση στο κουαρτέτο:

-- Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μεταξύ άλλων με «αλλαγές» τόσο στα εισοδηματικά κλιμάκια, όσο και στους φορολογικούς συντελεστές), προβλέπεται η παραπέρα διόγκωση των κρατικών εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με αρχή τα εισοδήματα του 2016.

-- Επιπλέον έσοδα 140 εκατ. ευρώ προβλέπονται από τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια. Μάλιστα, στο τραπέζι, βρίσκεται και το σενάριο γα την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, στην οποία πέρα από μισθούς και συντάξεις θα υπάγονται και εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια κ.ά.), σε μια εξέλιξη που έρχεται να επιβαρύνει πρώτα και κύρια τους μικροϊδιοκτήτες, για ποσά ενοικίων που θα επιβαρυνθούν από τις αυξημένους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.

-- Στη μέγγενη μπαίνει και η επιστροφή φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

-- Μονιμοποιείται το χαράτσι της «αλληλεγγύης» που θα ενσωματωθεί στη νέα φορολογική κλίμακα.

-- Την ίδια ώρα, εξετάζεται και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στη βάση των οποίων υπολογίζονται φόροι και άλλα χαράτσια ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα.

-- Προχωρούν, τέλος, στην κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν σε δαπάνες διαβίωσης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πρόταση που κατατέθηκε χτες στους «θεσμούς» προβλέπει την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 50% (από 42%), ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στις κρίσιμες παραμέτρους της φορολογικής κλίμακας που αφορούν τη μεγάλη γκάμα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, η φοροεξαχρείωση απογειώνεται σε επίπεδα πολλαπλάσια ακόμη και σε σχέση με αυτά που έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016. Συγκεκριμένα, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που ρωτήθηκε αν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις ελληνικές προτάσεις είναι αύξηση εσόδων κατά 290 εκατ. ευρώ, προλειαίνοντας το έδαφος απάντησε «τουλάχιστον τόσα». Και βέβαια, η τελική σούμα θα βγει σε συνδυασμό με το ύψος των άλλων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Η πρόταση της συγκυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη σε νέα συνάντηση με το κλιμάκιο του κουαρτέτου.

Φοροαφαίμαξη και για φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία στα 33 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στα 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Ολα τα παραπάνω θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ σε αυτό θα περιλαμβάνονται και άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι διατάξεις για τη νέα κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού θα κατατεθεί σε διαφορετικό νομοσχέδιο.

«Κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Υπό συζήτηση παραμένει το ζήτημα της μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας, για το οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της εξαίρεσης από την πώληση σε «επενδυτές». Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε δοθεί εξαίρεση μέχρι τις 15/2 για τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισής τους, συμπεριλαμβανόμενης - σε κάθε περίπτωση - και της δυνατότητας πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε «επενδυτές». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση της εξαίρεσης κατά 1 μήνα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε χτες τη συμφωνία πώλησης του 100% της συμμετοχής της στα 11 κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών τα οποία διαχειρίζονται θυγατρικές εταιρείες της Deutsche Bank και της Goldman Sachs.

Αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη

«Στην τελευταία συνεδρίαση, τον Ιανουάριο, κρίναμε ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί αναθεώρηση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός της νομισματικής μας πολιτικής στις αρχές Μαρτίου, όταν οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις θα είναι στη διάθεσή μας».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2014. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους - στοιχεία που αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Μια επιπλέον πρόκληση είναι «η μη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τα επεισόδια κόπωσης που παρατηρήθηκαν το δεύτερο ήμισυ του 2015».

Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών - μελών υποστήριξε την «πλήρη συμμόρφωση» με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «αυτό είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη».


Μεθοδεύουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Τα παζάρια θα οδηγήσουν σε επιδείνωση ακόμα και αυτού του απαράδεκτου σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση

Κυβέρνηση και κουαρτέτο οξύνουν την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση μεθοδεύοντας μέσω της διαπραγμάτευσης νέα μείωση των συντάξεων που ήδη αποδίδονται, πέραν της ψήφισης του νομοσχεδίου - λαιμητόμου για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση τριών υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για το Ασφαλιστικό.

Μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σημείωσε πως «τα θέματα που τέθηκαν από τους θεσμούς είναι τα γνωστά», για να προσθέσει ότι «έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Εγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη χτεσινή συνάντηση, σημείο της διαπραγμάτευσης αποτέλεσε η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (από το 6% στο 7,5%) για τις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομούνται περίπου 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και μαζί με τις μειώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί από το περασμένο φθινόπωρο, να «πιαστεί» ο στόχος των περικοπών ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2016. Ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ και είχε υπογράψει η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για την αύξηση των εισφορών θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ως άλλοθι για άμεσες περικοπές και στις κύριες συντάξεις που αποδίδονται σήμερα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Με τον τρόπο αυτό η συζήτηση για νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις που ήδη αποδίδονται, επανέρχεται στην αρχική της φάση, τότε δηλαδή που η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι μειώσεις θα γίνουν και αναζητούσε το ύψος που θα χαραχτεί η γραμμή των περικοπών.

Ταυτόχρονα, η δήλωση του υπουργού ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θέτουν τα ζητήματα που «είναι γνωστά», σημαίνει πως στο τραπέζι της μεθόδευσης παραμένουν, μεταξύ άλλων: Η αύξηση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης, από τα 4.500 ένσημα στα 6.000, προκειμένου ο ασφαλισμένος να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη σύνταξη. Το αν στην απόδοση της «εθνικής σύνταξης» θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και ποια θα είναι αυτά. Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογιστεί η «νέα αρχιτεκτονική» του συστήματος, που έτσι και αλλιώς οδηγεί σε συντάξεις πτωχοκομείου για το σύνολο των ασφαλισμένων, μέσα από τον νέο τρόπο υπολογισμού, με χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης και συντάξιμο μισθό στη βάση ολόκληρου του εργάσιμου βίου.

Σήμερα, ακολουθεί δεύτερη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ