ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Χρειάζονται «δύσκολες» μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

Την καραμέλα περί «βιωσιμότητας ή μη» του Ασφαλιστικού αναπαρήγαγε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμβάλλοντας και αυτός στο «κουκούλωμα» του ταξικού χαρακτήρα της επίθεσης

Eurokinissi

«Αγωνίες» και απαιτήσεις του κεφαλαίου μετέφερε με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ανταγωνιζόμενος τον Αλ. Τσίπρα για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής του στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική, η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται», είπε στην έναρξη της πρωτολογίας του, επιχειρώντας να βάλει στο ίδιο κάδρο τις «ανησυχίες» του κεφαλαίου με τους λαϊκούς αγώνες. Παράλληλα, στη γραμμή μιας σειράς αστικών επιτελείων που ζητούν συναίνεση των πολιτικών τους δυνάμεων στα βασικά, έψεξε τον Αλ. Τσίπρα ότι ενώ πρέπει «οι πολιτικοί να ενώνουν την κοινωνία, να μην προκαλούμε την κοινωνία με τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις», ο πρωθυπουργός κάνει το «αντίθετο».

Σε αυτήν τη βάση επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι είναι «η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας», που οδήγησε «τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη», στρατηγική επιλογή των εγχώριων μονοπωλίων, και υπονόμευσε «το κύρος της χώρας στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «πρόχειρο και μη κοστολογημένο» σχέδιο. «Η άρνηση και η αδυναμία σας να κοστολογήσετε το σχέδιο προκαλεί καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, η οποία όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί», σημείωσε.

Υπερασπιζόμενος το μείγμα διαχείρισης της διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επέμεινε ότι «αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25/1 τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα». Οπως επίσης υπερασπίστηκε τους αντεργατικούς - ασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Πετραλιά και όσα έκανε στο πεδίο της Ασφάλισης η διακυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό για να υποστηρίξει, επίσης, ότι «το τέλος του '14 δεν υπήρχε καμία ανάγκη περικοπής κύριων συντάξεων», ότι «τα κενά δημιουργήθηκαν από τη δική σας διαχειριστική ανικανότητα (...) Αν δε ήταν η τραγική σας διαπραγμάτευση το πρώτο επτάμηνο του 2015 δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα στο Ασφαλιστικό». Επιχειρηματολογία που αναπαράγει την καραμέλα περί «βιωσιμότητας ή μη» του Ασφαλιστικού, «κουκουλώνοντας» την ταξική ουσία της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αλλωστε, ως λύση στο Ασφαλιστικό και γενικότερα, υπερασπίστηκε την ανάγκη «δίκαιων» και «δύσκολων» μεταρρυθμίσεων, αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο. Πρότεινε και ισοδύναμα τύπου νέων περικοπών στο μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων και «προσέλκυση επενδύσεων». Να σημειωθεί, επίσης, η υπεράσπιση εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη στην περιβόητη αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση Γιαννίτση», αναφορά που - εκτός των άλλων - δε φαίνεται να είναι άσχετη με τις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς».

Ασφαλιστικό «συμβατό» με την πορεία και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας

Στο ίδιο μοτίβο, επιτέθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο λέγοντας ότι «πολεμά την επιχειρηματική Ελλάδα, ενσωματώνει μια ιδεοληψία, μια ταξική αντίληψη μιας κυβέρνησης που επιτίθεται σε όποιον δραστηριοποιείται και επιτυγχάνει στον επιχειρηματικό τομέα». Εκεί ακριβώς, ανταγωνιζόμενος πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, διακήρυξε ότι «η ΝΔ θα συνεχίσει να εκφράζει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της παραγωγής».

Ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο παρουσίασε ως «βασικά χαρακτηριστικά για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα» να είναι συμβατό με το «μακροοικονομικό περιβάλλον όπου εφαρμόζεται» - την πορεία δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας - και «να ενθαρρύνει την εργασία», παραπέμποντας έτσι ευθέως σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρόσθεσε άλλωστε ότι «το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ πραγματικά αν δεν επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», όταν η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει ακριβώς το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης...

Σημειωτέον, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία δεν αντέχει να ξαναζήσει τις μέρες του καλοκαιριού του 2015, μεταφέροντας στη Βουλή άλλη μιαν έγνοια του κεφαλαίου, να κλείσει γρήγορα η περιλάλητη «αξιολόγηση», ώστε να διασφαλιστούν χρηματοδοτικές ροές του από το εξωτερικό.

Στη δευτερολογία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι έφερε τρίτο μνημόνιο, αποσιωπώντας ότι το ψήφισε και η παράταξή του. Εσπευσε εξάλλου να κρατήσει αποστάσεις τόσο από το ΔΝΤ όσο «και από τα τρακτέρ»...

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Ο γνωστός «λαγός» για όσα έρχονται... προσεχώς!

Προτάσεις βγαλμένες από τα κιτάπια του μεγάλου κεφαλαίου, συνδυασμένες με χυδαίο αντικομμουνισμό, αλλά και τροφοδότηση της «συζήτησης» για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ήταν τα κεντρικά στοιχεία της ομιλίας του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, ο οποίος επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι είναι ένας καθόλα γνήσιος «λαγός» του συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για σύνδεση της σύνταξης με τα περιουσιακά στοιχεία, όπως η «αναστολή της καταβολής της σύνταξης για 5 χρόνια» στους «πλούσιους» εργαζόμενους που μπορεί να παίρνουν κανένα νοίκι, να τεθεί «οροφή» για όλους τους συνταξιούχους - ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή - στα 1.500 ευρώ, πιο κάτω δηλαδή και από τα 2.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση...

Συνεχίζοντας να προσφέρει «επιχειρήματα» στην κυβέρνηση για το αντιασφαλιστικό της σχέδιο, δικαίωσε την κυβέρνηση Παπαδήμου «για την επιλογή της να κουρέψει τα αποθεματικά των Ταμείων» και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε η δυνατότητα να κατεβάσουμε κατά 110 δισ. ευρώ το χρέος δεν θα πειράζαμε τα 13,5 δισ. ευρώ των αποθεματικών των Ταμείων; Μα κάθε χρόνο αυτή η χώρα δίνει 17 δισ. ευρώ στα Ταμεία»...

Επανέλαβε, εξάλλου, τις γνωστές προτάσεις για οικουμενική κυβέρνηση, καλώντας τον πρωθυπουργό να έχει τη γενναιότητα να παραιτηθεί, αλλά και τον Κ. Μητσοτάκη να έχει τη «σωφροσύνη» να δεχτεί μία τέτοια πρόταση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά να προσφύγει στη γνωστή μουχλιασμένη προπαγάνδα του αυριανισμού και στον αισχρό αντικομμουνισμό, αναμασώντας τα γνωστά και τετριμμένα περί «βρώμικου 89» και συνδιαλλαγής του ΚΚΕ με τη ΝΔ. Μια επίθεση που πάντα βγαίνει στο προσκήνιο όταν διογκώνεται η εργατική - λαϊκή δυσαρέσκεια και οι κομμουνιστές, ως οφείλουν, πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Υμνοι στους δικτάτορες Μεταξά και Παπαδόπουλο

Λαϊκισμός, δημαγωγία και η εξύμνηση του δικτάτορα Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών ήταν αυτό που κυριάρχησε στην ομιλία του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου.

Ο αρχηγός του φασιστικού μορφώματος, δηλώνοντας τη δήθεν υποστήριξή του στους αγρότες, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση ότι καταργεί το αφορολόγητο πετρέλαιο γι' αυτούς, όταν «ισχύει» όπως ανέφερε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σκιάζοντας έτσι ότι πρόκειται για μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και ότι πλήττονται συνολικά οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Δεν ανέφερε φυσικά ούτε λέξη για το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση καταργεί το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες, παραμένει σε πλήρη ισχύ το αφορολόγητο για τους εφοπλιστές.

Εκανε λόγο για τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, για το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο και το «κούρεμά» τους από το PSI, ωστόσο βγάζοντας και πάλι «λάδι» το σύστημα, απέδωσε ευθύνες στους προέδρους των Ταμείων, σε κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη κ.o.κ.

Εκεί βέβαια που... έδωσε ρέστα, ήταν όταν, αναδεικνύοντας το χαρακτήρα της οργάνωσής του, ισχυρίστηκε ότι τάχα «ένας φασίστας, ο Μεταξάς (...) έχτισε πρώτος το κοινωνικό κράτος και ένας άλλος φασίστας αργότερα χάρισε τα χρέη στους αγρότες»...

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Στη γραμμή του αποπροσανατολισμού και της νέας ΚΑΠ

Το δικό του λιθαράκι στη συγκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό πρόσθεσε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εστιάζοντας στις «δαπάνες του κράτους», που πάντα βέβαια αφορούν στα όποια κονδύλια έχουν απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών και όχι τις πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο.

«Αν δεν θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις, να κοπούν οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μειώσετε τις δαπάνες του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να μιλήσει και αυτός στη συνέχεια βέβαια για «γενναίες αλλαγές» και «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό...

Στο ίδιο μήκος κύματος, του αποπροσανατολισμού από την ουσία της αντιλαϊκής επίθεσης, ως αιτία της περιέγραψε το «κομματικό κράτος»: «Φέρτε λοιπόν τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε. Θα είναι και ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Περιορίζουμε το κομματικό μας κράτος για το Ασφαλιστικό. Αντέχετε; 'Η θα επιμείνετε στο αντίστροφο μήνυμα; Ολα θυσία στο κομματικό κράτος;».

Παραπέρα, σαν «λαγός» της επίθεσης στη φτωχομεσαία αγροτιά με όχημα τον ορισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», άσκησε κριτική του τύπου: «Μόνο εμείς - η Ελλάδα - 1,5 χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, δεν έχουμε ακόμη ορίσει ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες - οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Ποιοι είναι δηλαδή οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων, οι δικαιούχοι κοινοτικών προγραμμάτων και φορολογικών προνομίων».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις... που όμως «προσπάθησαν»

Συνέχεια στον εκβιασμό που επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός του εταίρος, Π. Καμμένος, που ισχυρίστηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν θνησιγενές εξαρχής, χρεώνοντας προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαχείριση που άσκησαν, προκειμένου η σημερινή κυβέρνηση να παρουσιάζει ένα «άλλοθι» για να «τρέξει» τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Π. Καμμένος ξιφούλκησε για το τζογάρισμα των αποθεματικών, για το PSI κ.ά., λέγοντας ότι «αυτά οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση», φλυάρησε για το δημογραφικό, για την ανεργία κ.λπ., απέφυγε όμως όπως ο διάολος το λιβάνι το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονταν στη στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει «προσπάθειες και προθέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων», περιορίζοντας την κριτική του στο ότι ήταν «επιφανειακές και άκαρπες». Παράλληλα, από τη μία ζήτησε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σε εκείνους που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα και, ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα συνεννόησης για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση στα άλλα αστικά κόμματα.

Τέλος, επιχείρησε και αυτός να εξωραΐσει την κυβερνητική πρόταση ως προσπάθεια επούλωσης των πληγών του ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, εκτόξευσε το πυροτέχνημα για ειδική εισφορά για το Ασφαλιστικό επί των τραπεζικών συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, αναποδογύρισε την πραγματικότητα ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τους επιχειρηματίες αγρότες και ανακουφίζουν τους πραγματικά φτωχούς αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ