ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αμέτρητα πτώματα στον υγρό τάφο του Αιγαίου

Διασωθέντες από το ναυάγιο

Eurokinissi

Διασωθέντες από το ναυάγιο
Νέες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες στο Αιγαίο σημειώθηκαν χτες. Η πρώτη συνέβη τα ξημερώματα ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι παιδιά και μια γυναίκα, όταν βυθίστηκε η λέμβος στην οποία επέβαιναν. Αρχικά, εντοπίστηκαν 40 πρόσφυγες που ανέφεραν ότι αγνοούνται άλλοι οκτώ. Στο σημείο έφτασαν σκάφος του Λιμενικού και της Frontex, ξεκινώντας έρευνες. Λίγο αργότερα διέσωσαν ένα κορίτσι και εντόπισαν και τα επτά πτώματα. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, δεν αγνοούνται άλλοι πρόσφυγες, ωστόσο τα σκάφη παρέμειναν σε επιφυλακή στην περιοχή.

Από το πρωί ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, από τρία σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο και ιδιωτικά σκάφη, για τον εντοπισμό αγνοούμενων προσφύγων που επέβαιναν σε ιστιοφόρο που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Καλολίμνου. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν διασωθεί 26 πρόσφυγες και είχαν ανασυρθεί οι σωροί έντεκα ανήλικων, 16 γυναικών και εφτά αντρών. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων, καθώς κάποιοι έκαναν λόγο για 50 συνολικά άτομα, άλλοι για 70. Σημειώνεται πως και στις δύο περιοχές που έγιναν τα ναυάγια, ο καιρός ήταν καλός.

Σχέδια έντασης της καταστολής

Στο μεταξύ, προχτές, σε συνάντηση μεταξύ στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex, συζητήθηκαν σχετικές προτάσεις για την υποστήριξη της χώρας μας, τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Frontex, αναφορικά με την υλοποίηση των διαδικασιών διωγμού των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων από την Ελλάδα. Από την ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα των λεγόμενων επιστροφών (απελάσεις, επανεισδοχές, τήρηση συμφωνιών). Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Νομοθεσία και πρακτικές της έκδοσης αποφάσεων επιστροφής για παράτυπους μετανάστες, επιβολή των αποφάσεων επιστροφής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών που δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας), επιχειρήσεις αναγκαστικών επιστροφών σε τρίτες χώρες, ζητήματα χρηματοδότησης και συνεργασίας με Frontex, Erin και Eurint και το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής».

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών της Σένγκεν θα συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, σε άτυπη συνεδρίαση στο Αμστερνταμ την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Οπως ανέφερε κατά τη χτεσινή ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη Σένγκεν, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο χρόνων. «Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Δουλεμπόριο

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, οι διακινητές, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πρόσφυγες μέσα στην κακοκαιρία και το καταχείμωνο, έχουν ρίξει την τιμή στα 500 ευρώ το άτομο. Εκτός από τους μεταφορείς, είναι και ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ, ακόμα και για τους πρόσφυγες, αυτό που σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους για να περάσουν τη θάλασσα. Γι' αυτό μέσα στην καρδιά του χειμώνα καταγράφονται μεγάλες αφίξεις. Οι μέχρι πρότινος κλειστές πτέρυγες στο Κέντρο της Μόριας άνοιξαν πριν από μερικές μέρες, αφού πρώτα εξοπλίστηκαν με θερμαντικά σώματα και τα απαραίτητα έπιπλα. Με σόμπες υγραερίου εφοδιάστηκαν και οι οικίσκοι στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Εξάλλου, η Αγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει την ενίσχυση της υποστήριξης της Τουρκίας στον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη Γερμανία. Θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της κυβέρνησής του. Την «ηγεσία που έχει επιδείξει» η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ στο Προσφυγικό εξήρε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, προετοιμάζοντας Σύνοδο για το ζήτημα στον ΟΗΕ. Η Ευρώπη «δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους πρόσφυγες», είπε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. Σκληρά νέα μέτρα έναντι των προσφύγων και των μεταναστών ξεκίνησε να παίρνει η Σλοβενία, καθώς ανακοίνωσε ότι εφεξής θα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της μόνο σε άτομα που σχεδιάζουν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία και την Αυστρία.

  • Με χτεσινή της ανακοίνωση, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει πως οι πνιγμοί των προσφύγων, ανάμεσά τους και παιδιών, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της καταλήστευσης των πόρων σειράς χωρών και ιμπεριαλιστικών πολέμων - επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα. «Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, ανυποχώρητο στον ιμπεριαλισμό, καλούμε σε ενίσχυση της δράσης ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και την ελληνική εμπλοκή στα σχέδιά του, ενώ παράλληλα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους που φτάνουν στη χώρα μας», αναφέρει.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει τώρα το έγκλημα!

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο:

«Η νέα διπλή τραγωδία στο Αιγαίο, με θύματα 21 - μέχρι στιγμής - νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, βάζει επιτακτικά το αίτημα: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων, να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αλλού».

Αγριεύει ο καιρός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες πλήττει τη χώρα από σήμερα. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν, οι οποίες θα είναι τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων, της Κρήτης καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός κυρίως στα βόρεια.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινα της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός, στα κεντρικά και βόρεια.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προσηλωμένοι στις αντιδραστικές πολιτικές

Την προσήλωσή τους στις βαθιά αντιδραστικές πολιτικές, όπως αυτές εκπορεύονται μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια από την ΕΕ και τις τοπικές κυβερνήσεις, με κεντρική στόχευση την άλωση του όποιου δημόσιου χώρου από επιχειρηματικά συμφέροντα και την παγίωση της εργασίας χωρίς δικαιώματα, επαναβεβαίωσαν Δήμος Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες ο «Συνήγορος του Πολίτη», για την οικονομική και κοινωνική κρίση στις γειτονιές της πόλης.

Τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια εστίασαν σε... καλές πρακτικές, πολυεπίπεδες πολιτικές και συνέργειες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις γειτονιές και των κατοίκων τους, σε μια βαθιά αποπροσανατολιστική επιχειρηματολογία, που όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο το σύστημα και την πολιτική που το υπηρετεί, αλλά επιχειρεί να πείσει ότι εντός αυτού υπάρχει γιατρειά. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερ. Κυπριανίδου, υπεραμύνθηκε της συνεργατικής και συνεταιριστικής οικονομίας, που λειτουργεί σε επίπεδο τοπικής διοίκησης ως «Κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και την παραπέρα καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Ενώ κάλεσε σε νέες ιδέες και πρακτικές, που αφορούν τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη, σε μια προσπάθεια να αναχθεί σε όραμα η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αφού επανέλαβε τον... καημό του για προώθηση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, της δυνατότητας δηλαδή να λειτουργούν επιβάλλοντας και εισπράττοντας φόρους, κάλεσε σε συνέργειες και συνεργασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ