ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παζάρι και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές

Από τη χτεσινή συνάντηση Ραχόι - Ιγκλέσιας
Από τη χτεσινή συνάντηση Ραχόι - Ιγκλέσιας
Συνεχίστηκαν χτες οι συζητήσεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα στην Ισπανία, για τη διερεύνηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκέμβρη. Ο νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του, πρώτου στις εκλογές, Λαϊκού Κόμματος (123 έδρες στην 350μελή Βουλή), Μαριάνο Ραχόι, συναντήθηκε για περίπου 2 ώρες με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού «Ποδέμος» (69 έδρες), όπου διαπιστώθηκε η διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το μείγμα διαχείρισης. Η συζήτηση κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο της αντιπαράθεσης που και προεκλογικά αναπτύχθηκε για τις πολιτικές του Λαϊκού Κόμματος που «οδήγησαν στη διαφθορά και την κοινωνική ανισότητα», αφήνοντας ωστόσο στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία της κρίσης, την καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, που κάθε αστικό κόμμα, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, υπηρετεί. Ο Ραχόι επέμεινε ότι το κόμμα του ως πρώτο στις εκλογές πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ ο Ιγκλέσιας ανέφερε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να φύγει από τη διακυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα. Ταυτόχρονα, ο Ιγκλέσιας μίλησε για το «μπλοκ της αδράνειας και της μη αλλαγής», αναφερόμενος σε πιθανή συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος, του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (δεύτερου κόμματος με 90 έδρες) και των «Πολιτών» (του τέταρτου κόμματος, με 40 έδρες), ενώ σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει οποιαδήποτε «εναλλακτική κυβέρνηση» - για να μην ξανακυβερνήσει το Λαϊκό Κόμμα - που θα έχει «κοινωνική ατζέντα», ενώ σε περίπτωση νέων εκλογών, πρόσθεσε ότι το κόμμα του «θα αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση έχοντας περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει».

Διαφορές λόγω ιδιαίτερων συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου

Σε συνάντηση που προηγήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, ανάμεσα στον Πέδρο Σάντσες, γγ των Σοσιαλιστών, και τον Π. Ιγκλέσιας, ξεκαθαρίστηκε ότι για να προχωρήσει οποιοσδήποτε διάλογος μεταξύ των δύο κομμάτων, πρέπει το «Ποδέμος» να σταματήσει να υποστηρίζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας ή και άλλων περιοχών. Συγκεκριμένα, ο Σάντσες διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί να αμφισβητεί την ενότητα της Ισπανίας. Ο Ιγκλέσιας ανταπέδωσε ότι πρέπει να αποκλειστεί η επιστροφή του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση και να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα από την «εναλλακτική κυβέρνηση». Ως τέτοια ανέφερε ορισμένα, όπως «ο τερματισμός των εξώσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν, η κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η καταπολέμηση της διαφθοράς». Δηλαδή, πρόκειται για μέτρα άμβλυνσης κάποιων οξυμένων προβλημάτων που οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει. Οι «τομές» δε αυτές σε τίποτε δεν αμφισβητούν το εκμεταλλευτικό σύστημα και την ίδια ώρα καλλιεργούν αυταπάτες περί ...εξανθρωπισμού του. Ακόμα, ο Ιγκλέσιας υποστήριξε ότι η ενότητα «μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα αναγνωρίζοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας και τον πλουραλισμό που εκφράστηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα». Θυμίζουμε ότι τα εθνικιστικά και τοπικά κόμματα πήραν 29 έδρες στις εκλογές ενώ το «Ποδέμος» συνεργάστηκε σε πολλές περιφέρειες με επίσης τοπικά κόμματα και την οπορτουνιστική Ενωμένη Αριστερά και από τις 69 έδρες του οι 27 είναι από τέτοιες συνεργασίες. Αρα το ζήτημα της λεγόμενης αυτοδιάθεσης χρησιμοποιείται ως «διαπραγματευτικό χαρτί» (φυσικά και αυτό είναι στοιχείο χειραγώγησης αφού πραγματική αυτοδιάθεση των λαών δεν μπορεί να υπάρξει στο έδαφος του καπιταλισμού, τον οποίο και το «Ποδέμος» υπηρετεί).

Χτες επίσης είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, που το έφεραν δεύτερο, όπου έντονη είναι η εσωκομματική αντιπαράθεση τόσο για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα όσο και τις ευθύνες του Σάντσες, που πολλοί θέλουν να απομακρύνουν, ενώ θέλουν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο.

Πάντως, ο Ραχόι χτες συναντήθηκε και με τον επικεφαλής των «Πολιτών» (κάτι σαν το Ποτάμι), Αλμπερτ Ριβέρα, που επιμένει σε «κυβέρνηση σταθερότητας» ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Οπως είπε, μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, χωρίς να συμμετέχει άμεσα στην κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή πετυχαίνεται η απόλυτη πλειοψηφία των 253 βουλευτών, ενδεχόμενο όμως που δεν θεωρείται πιθανό. Αυτό που φαίνεται να επιδιώκεται είναι να αξιοποιηθούν οι διαφωνίες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ώστε να αποσπασθεί ικανός αριθμός βουλευτών.

Ετσι, με τα σημερινά δεδομένα το ενδοαστικό παζάρι είναι ανοιχτό και θα συνεχιστεί με ένταση, με πρώτη «δοκιμασία» τη 13η Γενάρη που θα ορκιστεί η Βουλή και θα δοθεί και επίσημα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποιο σταθερό κυβερνητικό σχήμα το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι ανοιχτό. Βεβαίως, οι διαφορές ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις δεν είναι αγεφύρωτες ενώ πυκνώνουν και οι φωνές για αμοιβαίους συμβιβασμούς. Το μόνο βέβαιο είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη, για την οποία όλοι τους πασχίζουν.

ΚΙΝΑ
Εγκρίθηκε ο πρώτος «αντιτρομοκρατικός» νόμος

Συγκροτούνται ειδικά τμήματα σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις, προτάσσεται και η διεθνής «αντιτρομοκρατική» συνεργασία

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η Κίνα υιοθετεί τον πρώτο αντιτρομοκρατικό νόμο στην ιστορία (της)» είναι ο τίτλος χτεσινού δημοσιεύματος στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», που αναγγέλλει την απόφαση που πήρε την Κυριακή το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνεδρίου (της Βουλής, δηλαδή, της χώρας), Ζανγκ Ντεγιάνγκ, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί «κλειδί» του συνολικού νομικού συστήματος που αφορά την εγγύηση της «εθνικής ασφάλειας».

Οπως εξήγησε σε απανωτά δημοσιεύματα το «Σινχουά», ο νόμος «καθιερώνει βασικές αρχές για την αντιτρομοκρατική εργασία και ενισχύει τα μέτρα για την παρεμπόδιση, την αντιμετώπιση και την τιμωρία (τρομοκρατικών ενεργειών) όπως και για τη διεθνή συνεργασία».

Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή το Γενάρη. Μεταξύ άλλων, αφορά τη δημιουργία ενός εθνικού «οργάνου» που θα συντονίζει το «αντιτρομοκρατικό έργο».

Η απόφαση του Πεκίνου να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο «αντιτρομοκρατικής» δράσης, δεν μπορεί να εξεταστεί έξω από τη συνολικότερη έξαρση της «τρομοκρατίας», διεθνώς, στο πλαίσιο της όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών ανταγωνισμών. Μάλιστα, το «Σινχουά» επισημαίνει πως ο νέος ορισμός της έννοιας «τρομοκρατία» (με βάση την οποία θεσπίστηκε η νέα νομοθεσία) «είναι εμπνευσμένη από την αντιτρομοκρατική σύμβαση της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη (SCO) και τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για Μέτρα εξουδετέρωσης της διεθνούς τρομοκρατίας». Μεταξύ άλλων, το «Σινχουά» καταγράφει ότι με τον όρο «τρομοκρατία» προσδιορίζεται κάθε δραστηριότητα που με βίαια μέσα «υπονομεύει τη δημόσια ασφάλεια... απειλεί κυβερνητικά όργανα και διεθνείς οργανώσεις με πολιτικούς και ιδεολογικούς σκοπούς».

Θυμίζουμε ότι η SCO δεν είναι παρά μια από τις διακρατικές ενώσεις στην οποία συμμετέχουν και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και διεκδικούν αυξημένο ρόλο στις γεωπολιτικές «διεργασίες» που εντείνονται με πρόσχημα και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ατέλειωτα τα εγκλήματα των κατοχικών αρχών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αυξάνουν σταθερά σε καθημερινή βάση τα ατέλειωτα θύματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, καθώς δεν περνά ούτε μέρα δίχως εφόδους σε καταυλισμούς, λεηλασίες Παλαιστινιακών σπιτιών και καταστημάτων, αυταρχική συμπεριφορά σε «φυλάκια ελέγχου» του ισραηλινού στρατού έξω από Παλαιστινιακά χωριά και πόλεις.

Χτες, δύο Παλαιστίνιοι ηλικίας 17 και 23 ετών σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν με μαχαίρι σ' έναν Ισραηλινό στρατιώτη, τραυματίζοντάς τον σε φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή Χουάρα της βόρειας κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, νεκροί έπεσαν από τις ισραηλινές σφαίρες ο 17χρονος Μοχάμεντ Σαμπάνεχ και ο 23χρονος Νουρ Εντίν Σαμπάνεχ, αμφότεροι από το χωριό Καμπάτια κοντά στην Τζενίν.

Νωρίτερα (ξημερώματα στις 4.00 π.μ.), δεκάδες πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν (όπως το συνηθίζουν...) σε σπίτια και καταστήματα του καταυλισμού Καλαντίγια της Δυτικής Οχθης και λεηλάτησαν δεκάδες από αυτά, ανατινάζοντας σε ορισμένα σπίτια με εκρηκτικά τις πόρτες που δεν μπόρεσαν να σπάσουν με κλωτσιές. Η εμφάνισή τους στον καταυλισμό προκάλεσε συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους, τρεις εκ των οποίων συνελήφθησαν.

Φόνος Παλαιστίνιου στα σύνορα με την Αίγυπτο

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε άλλη μία δολοφονία Παλαιστίνιου, αυτή τη φορά στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, με θύμα έναν άνδρα που υπέφερε από νοητική στέρηση. Ο άτυχος Παλαιστίνιος, γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα, Χασάν, «γαζώθηκε» από Αιγύπτιους στρατιώτες ενώ προσπαθούσε γυμνός να περάσει τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

ΡΩΣΙΑ
Δημιουργία παράκτιων «αντιτρομοκρατικών κέντρων»

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή για τη δημιουργία «επιχειρησιακών αντιτρομοκρατικών κέντρων» σε διάφορες παράκτιες περιοχές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA», επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι μονάδες αυτές θα δημιουργηθούν στην Κασπίισκ στην Κασπία Θάλασσα, στο Μουρμάνσκ στη βορειοδυτική Ρωσία και στο Πετροπαβλόφσκ - Καμτσάτσκι και τη Γιούζνο - Σαχαλίνσκ στη Σαχαλίνη, στην ανατολική ακτή της Ρωσίας, σύμφωνα με το «Ιντερφάξ».

Ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε, επίσης, εντολή για τη δημιουργία παρόμοιας μονάδας στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ