ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
Βροχή τα ... «μπράβο»

Δεν προλαβαίνει να μετράει τα «μπράβο» η κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στην αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Χτες, σειρά πήρε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, που εγκωμίασε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «ο Τσίπρας φέρνει αποτέλεσμα». Συγκεκριμένα, δήλωσε πως μετά τη συμφωνία της, με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η κυβέρνηση γνωρίζει «ότι η χώρα μπορεί μακροπρόθεσμα να εξυγιανθεί μόνο εάν επενδύσει σε μια μεταρρυθμιστική πορεία» και σε αυτήν την κατεύθυνση «ο Τσίπρας φέρνει αποτέλεσμα».

Ουσιαστικά, ο Κλ. Ρέγκλινγκ επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επενδύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προκάτοχοί του, υπολογίζοντας και στην ικανότητά του να χειραγωγεί και να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις. Ικανότητα όμως που δεν είναι διαρκείας, ας μην το ξεχνάνε αυτό όσοι νομίζουν ότι τώρα που βρήκαν παπά θα θάψουν οριστικά και διά παντός όσα ενοχλούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο «Λαδένιος» και οι ναζί κλόουν του...

Οποιος ενδιαφέρεται να ευθυμήσει μέρες που είναι, μη βάλει χριστουγεννιάτικη κωμωδία. Ας ψάξει κάπου εκεί στο χρυσαυγίτικο βούρκο να βρει το ολοσέλιδο (!) αφιέρωμα μιας από τις φυλλάδες τους στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά.

Και τι δεν ανακάλυψαν τα ναζί «λαγωνικά». Και «ασέλγεια σε βάρος μικρών παιδιών» και «σάλο και οργή στην εκπαιδευτική κοινότητα» (τους το 'πε ένας φίλος φίλου που έκανε έγκυρο ρεπορτάζ) και «σχολεία που έχει εξαγγελθεί ως υποχρεωτική η παρουσία στη φιέστα των αθέων του ΚΚΕ»! Εκεί όμως που «δε μένει άντερο» είναι στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το πρόγραμμα. Μεταφέρουμε: «Σε τέτοιες εκδηλώσεις αντί για χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα μεγάφωνα, αλλά και η χορωδία του κόμματος παίζουν "αντάρτικα" και συνθήματα κατά των "μοναρχοφασιστών"» (κι ο χάπι χίπο παιγμένος ανάποδα τραγουδάει τη Διεθνή...). «Ακόμη και κατά τη διάρκεια του μαθήματος ζαχαροπλαστικής (...) "γίνονταν στοχευμένες αναφορές στα μαγειρεία της κυβέρνησης του βουνού"» (πραγματικό ξεσκέπασμα της «ζύμωσης» των «συμμοριτών»), «μέχρι και οι καλικάντζαροι χρησιμοποιούνται (...) προκειμένου τα παιδιά να διδαχθούν "την αλληλεγγύη και τη στήριξη των συνομηλίκων τους από άλλες χώρες"» (προτείνουμε να προσαχθούν πάραυτα «διά αντεθνικήν δράσιν»). Αυτά και άλλα. Βεβαίως, ο αντικομμουνισμός όλων αυτών που θέλουν τα μικρά παιδιά να διαπαιδαγωγούνται με το ρατσισμό, το εθνικιστικό μίσος, την ιστορική διαστρέβλωση είναι κατανοητός.

Εμείς, βέβαια, υποψιαζόμαστε τι τους εξαγρίωσε: Οι φωνές των πιτσιρικιών κατά του κακού «Λαδένιου» της Ντενεκεδούπολης. Τα χρυσαυγιτάκια τον λάτρευαν από μικρά. Κι ας τους κορόιδευε από τότε όλος ο ντουνιάς...

Ανάπτυξη για ποιον;

Την επιστολή που υπογράφουν 15 νομπελίστες επιστήμονες, ζητώντας να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για μία διακήρυξη με τίτλο «Υποστήριξη για την Ελλάδα, η οποία απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της ΕΕ (Μάρτιν Σουλτς, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ)», από τους οποίους ζητούν να στηρίξουν την έρευνα και την επιστήμη στην Ελλάδα και να βοηθήσουν να ανακάμψει η χώρα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η ύφεση απειλεί τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που παράγουν καινοτομία, «απαραίτητη για την ανάπτυξη».

Τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη για ανάπτυξη μέσω της παραγωγής νέας γνώσης, για αριστεία, για επιστημονική κατάρτιση δεν είναι καθόλου νέα. Ολοι γνωρίζουν πως η χώρα διαθέτει και δυνατότητες και επιστημονικό δυναμικό. Ομως, σήμερα, ως μονόδρομος για «ανάπτυξη» εμφανίζεται η εκμετάλλευσή τους για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων, αντί να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Αυτός ο δρόμος κάθε άλλο παρά στην ευημερία οδηγεί το λαό, ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική της πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Φινλανδίας, που μαζί με άλλα μέτρα καπιταλιστικής ανάπτυξης ενίσχυσε την έρευνα για την αγορά, για να βρεθεί τελικά σήμερα σε νέα ύφεση. Η μόνη ρεαλιστική για το λαό προοπτική είναι να τεθούν στην υπηρεσία του η επιστήμη και το δυναμικό της, χωρίς το ζυγό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι στην επιστολή των νομπελιστών...

Η ΛΑΕ καταγγέλλει πεπραγμένα της...

Δεν έχουν το ...θεό τους στη Λαϊκή Ενότητα, από το γραφείο Τύπου της οποίας διακινήθηκε δήλωση του στελέχους τους Κ. Ησυχου ότι «η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου φέρει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την άκρως ζημιογόνα και επικίνδυνη πολιτική προσέγγισης της χώρας μας με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου». Καταγγέλλει, επίσης, «συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ», «πολλές αδιαφανείς στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ» και «προσκόλληση στα πολεμικά τυχοδιωκτικά σχέδια των γερακιών του αμερικανο-ισραηλινού συμπλέγματος». Σημειωτέον, όλα αυτά, η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», τα έκανε και όταν ο Ησυχος ήταν ένας από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, ως αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, για ένα ολόκληρο οκτάμηνο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1858 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου, Εβραίος στην καταγωγή, Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της Γερμανίας. Η υπόθεση Ντρέιφους ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας στη Γαλλία, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα σε πολιτική κρίση. Τελικά, το 1899 ο Ντρέιφους πήρε χάρη και το 1906 αποκαταστάθηκε πλήρως.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας (Επανάσταση του 1905).

1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τον εκτέλεσε το αστικό μετεμφυλιοπολεμικό κράτος. Με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι και οπλισμένος με τη δύναμη και την αξιοπρέπεια του λαϊκού αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ, βάδισε αλύγιστος το δρόμο της υπέρτατης θυσίας: «Η ζωή μου», τόνισε ο ίδιος, «συνδέεται με την Ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του. Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.

1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22 - 29/12/1920), το οποίο, μεταξύ άλλων, ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

1930 Διακόσιοι ανάπηροι και χήρες πολέμου διαδηλώνουν στο Πτι-Παλαί στην Αθήνα, ζητώντας αύξηση του δώρου εορτών. Η Αστυνομία φράζει το δρόμο τους και ακολουθεί συμπλοκή, κατά την οποία 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν.

1942 Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «Ψωμί», «Συσσίτια», «Κάτω η τρομοκρατία». Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη. Τελικά, θα γίνουν δεκτά μια σειρά από αιτήματα των απεργών.

1944 Με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία. Καθηλώνεται, όμως, αμέσως στις προκυμαίες από την ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον της. Ο ΕΛΑΣ κατάφερε επίσης να αποκρούσει τις επιθέσεις στου Ψυρρή και τους Αμπελόκηπους, ενώ περιέσφιξε τον κλοιό γύρω από την Ομόνοια. Οι Βρετανοί προωθήθηκαν σε Βοτανικό, Πετράλωνα και Ν. Σμύρνη.

1944 Συγκροτείται το πρώτο σώμα του βιετναμέζικου απελευθερωτικού στρατού.

1954 Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ