ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Προσπάθεια να πλήξουν το αξιόπιστο της αυτόπτη μάρτυρα

Η νηφαλιότητα με την οποία η αυτόπτης μάρτυρας Π. Καραγιαννίδου ανέδειξε στην κατάθεσή της τη σύνδεση του τάγματος εφόδου (σ.σ. στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή αλλά και οι αναφορές της στο αποκαλυπτικό βίντεο όπου ο πυρηνάρχης Πατέλης δίνει το σύνθημα «ό,τι κινείται σφάζεται», επέφεραν το ...μένος των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών. Οι εν λόγω προσπάθησαν για πολλοστή φορά ν' αποδομήσουν την αξιοπιστία της μάρτυρα και να κάνουν συμψηφισμούς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, ελλείψει επιχειρημάτων, άρχισαν να επιδεικνύουν, και στη χτεσινή δικάσιμο, στη μάρτυρα φωτογραφίες συγκεντρώσεων διαφόρων χώρων, συνδικαλιστικών δυνάμεων, πορειών, συγκεντρώσεων του ΚΚΕ, συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ κ.ά. Μέχρι ερώτηση, βάσει αποσπάσματος από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη του νεότερου, «Σταλινισμός», γραμμένο ενάντια στον Στάλιν, επιχείρησαν να υποβάλουν, γεγονός που πυροδότησε το ξέσπασμα της Πολιτικής Αγωγής.

Ενδεικτικά, οι συνήγοροι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών επιδεικνύουν στη μάρτυρα σχετικές φωτογραφίες και αρχίζουν τις ερωτήσεις: «Συμμετέχουν εδώ και παιδιά που σηκώνουν αριστερή γροθιά;». «Γνωρίζετε αν αυτός είναι σταλινικός χαιρετισμός;». «Εσείς καταδικάζετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται;». «Ποια η διαφορά των κονταριών και των σημαιών της Χρυσής Αυγής με τα αντίστοιχα κοντάρια των αριστερών κομμάτων; Σας προκαλεί φόβο το κοντάρι του χρυσαυγίτη ή του αριστερού;». «Η δομή και η πειθαρχία της Χρυσής Αυγής υπάρχει και σε άλλα κόμματα;». «Για ποιο λόγο αισθάνεστε υποχρεωμένη να υπερασπιστείτε το ΚΚΕ;».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δεν επιτρέπεται ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η πόλωση για πολιτικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει θέση σε δικαστική αίθουσα».

Αναδείχθηκε το οργανωμένο

Αποκορύφωμα της προσπάθειας να πλήξουν το αξιόπιστο της μάρτυρας ήταν όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών ζήτησαν να κρατηθεί και ν' ασκηθεί δίωξη εναντίον της για ψευδορκία, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν ήταν στο σημείο της δολοφονίας! Το αίτημα για ψευδορκία απορρίφθηκε τελικά από το δικαστήριο, με την εισαγγελέα της έδρας στην πρότασή της να αποφαίνεται ότι στην περίπτωση κατά την οποία γίνει δεκτό το αίτημα, η μάρτυρας θα πρέπει να κρατηθεί σε ειδικό χώρο, ο οποίος δεν υπάρχει υπό τις παρούσες συνθήκες... Επίσης, ότι η κράτησή της δεν είναι δυνατή καθώς η υπόθεση δεν μπορεί να περαιωθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο σχολιασμό της η Πολιτική Αγωγή επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με την κατάθεση της μάρτυρα «αναδείχθηκε το οργανωμένο και η διευκόλυνση που παρείχαν τα τάγματα εφόδου στον Ρουπακιά» και ότι «δεν είναι από μόνος του ο όρος τοπική οργάνωση, αρχηγός, περιφερειάρχης, πυρηνάρχης ύποπτος και συνδέεται με την οποιαδήποτε εγκληματική δράση. Το κατηγορητήριο μιλά για συγκεκριμένη δομή, συγκεκριμένου κόμματος, που συνδέεται με συγκεκριμένους περιφερειάρχες, συγκεκριμένους πυρηνάρχες, που συνδέονται με συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, ως αποτέλεσμα της δράσης των ταγμάτων εφόδου». Επίσης, για άλλη μια φορά η Πολιτική Αγωγή έθεσε αίτημα να τηρούνται στη διαδικασία ακριβή πρακτικά.


ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΝΔ
Φημολογίες για αποχωρήσεις και πολιτική παρέμβαση Σαμαρά

Eurokinissi

Εντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες μέρες περί αποχώρησης ορισμένων εκ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ. Την ίδια στιγμή, οργιάζουν οι παρασκηνιακές διεργασίες στα επιτελεία των υποψηφίων, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με άρθρο του σε ιστοσελίδα, προχώρησε σε πολιτική παρέμβαση. Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, οι εσωτερικές κόντρες και βέβαια όσα ακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές της 20ής Δεκέμβρη, αντανακλούν τη σύγκρουση τμημάτων του κεφαλαίου, τα οποία σαφώς ενδιαφέρονται γι' αυτές τις εξελίξεις, που γίνονται στο πλαίσιο των γενικότερων διεργασιών, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Αλλωστε, η επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικά στη λεγόμενη κεντροδεξιά δεν αφορά μόνο αυτό καθ' αυτό το χώρο και είναι λογικό εκπρόσωποι τμημάτων του κεφαλαίου να ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση ενός κεντροδεξιού πόλου, ο οποίος θα παίζει ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαντώντας στη φημολογία ότι αποχωρεί από την κούρσα των υποψηφίων, με αφορμή ότι είχε να εμφανιστεί μερικές μέρες, δήλωσε χτες «παρών». Με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα νεοδημοκρατών, το επιτελείο του ξεκαθάρισε: «Ολοι μαζί συνεχίζουμε αποφασιστικά με εμπειρία, δυναμισμό, ενότητα και ανανέωση. Κάνουμε πάλι τη ΝΔ μεγάλη και δυνατή». Το ίδιο έκανε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, απαντώντας σε αντίστοιχη φημολογία, επέλεξε το twitter για να δηλώσει ότι θα φτάσει μέχρι τέλους και να μιλήσει ξεκάθαρα για σκοπιμότητες στις διαρροές ψευδών ειδήσεων . «Τη μία με ψεύτικες δημοσκοπήσεις, την άλλη με προβοκάτσιες περί αποχωρήσεως... εντάξει παιδιά, φοβάστε, το καταλάβαμε... καλά κάνετε... στις 20!». Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαι σίγουρος ότι δε θα αποχωρήσει κανείς υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ», δήλωσε για να χαρακτηριστεί από τον Αδ. Γεωργιάδη στο twitter: «Πάντα Κύριος!». Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν πήρε θέση, ωστόσο με διαρροές από το επιτελείο του αλλά και με δικές του δηλώσεις, επιχειρεί να δώσει την εικόνα της ενότητας σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία και δεσμεύεται για «κοινή πορεία όλων την επομένη των εκλογών».

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με το άρθρο του σε ιστοσελίδα, αναφέρει ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι το μεγάλο ιστορικό στοίχημα της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια» και πως «το κίνημα των μεταρρυθμίσεων για πρώτη φορά προχώρησε τόσο πολύ την τριετία 2012-2014 και στη συνέχεια ανακόπηκε». Υπερασπίζεται, δηλαδή, την αντιλαϊκή πολιτική και το μείγμα αστικής διαχείρισης που ξεκίνησε να υλοποιεί η κυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ, προσηλωμένο πάντα στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου για ανάκαμψη των κερδών και για νέα πεδία κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ζητά τη γρήγορη υλοποίησή τους.

Τέλος, σε νέα δημοσκόπηση προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ «μάχη» μεταξύ των υποψηφίων θα δοθεί για τη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, προηγείται ο Ευ Μεϊμαράκης με 36% και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 24%, ο Απ. Τζιτζικώστας με 19% και ο Αδωνις Γεωργιάδης με 17%.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενταγμένες στο γιορτασμό των 97 χρόνων απ' την ίδρυση του Κόμματος, αλλά και αφιερωμένες στις πολιτικές εξελίξεις. Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 70χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, για να τιμήσει τον Παναγιώτη Κορναράκη (Κορνάρος), αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη», που εκτελέστηκε με τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής από τους φασίστες Γερμανούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., έξω από τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σφακοπηγαδίου Κισσάμου. Θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Κορναράκη, μέλος του ΤΓ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, ιστορικό αφιέρωμα και έκθεση από τη δράση του.

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η ΚΟ Μεγαρίδας, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» (Ν. Πανούση - Δρόμος Αγίου Στεφάνου).

-- Η ΚΟΒ Αμαρύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο ξενοδοχείο «Το Κύμα» στις 8.30 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 97 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, η ΚΟ Κωμιακής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας, στις 6.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Προβολή φωτογραφικού υλικού, βίντεο για το Δεκέμβρη του '44, αφιέρωμα στον Κωμιακίτη κομμουνιστή Μήτσο Λεβογιάννη (μπαρμπα - Μήτσο), έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει η Ευδοκία Ψαρά, μέλος της ΤΟ Κυκλάδων του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο κέντρο «Κτήμα Κέκη», στις 9 μ.μ. με φαγητό και ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Ρέτσα.

-- Η ΚΟΒ Αυλίδας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο ΚΑΠΗ Βαθέος Αυλίδας, στις 8.30 μ.μ.

Την Κυριακή 13/12

-- Η ΚΟ Ηρακλείου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης Δεκέμβρη - Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Ανοδος» (Γάζι). Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει κρητικό και λαϊκό μουσικό πρόγραμμα.

-- Εκδήλωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης με θέμα: «Ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ: Συμπεράσματα από τη συμβολή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο». Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Επίσης θα παρουσιαστεί μέρος του αρχείου του Βαγγέλη Ρογκάκου, Πολιτικού Επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ενώ θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού.

-- Συνεστίαση για τα 97χρονα του Κόμματος οργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» (πρώην ΞΕΝΟΣ) στην Εδεσσα.

-- Η ΚΟΒ Υγείας Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο καφέ «Τέχνης Δρώμενα», στις 6 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με φαγητό και ζωντανή μουσική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ