ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Αθλιότητα ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών

Συζήτηση χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Συνάντηση του Γ. Καμίνη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη
Από την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη
Την απουσία συγκεκριμένης πολιτικής για την τύχη των προσφύγων - μεταναστών μετά την ταυτοποίησή τους κατήγγειλε, στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συζήτηση που έγινε εκτός ημερησίας διάταξης, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα μειώσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Λίγο πριν, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, επανέλαβε την προσήλωσή του στις... αρχές της ΕΕ και έκανε λόγο για «διάκριση μεταξύ προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τη μια πλευρά και παράτυπων μεταναστών από την άλλη», κάτι που επιβάλλει διαφορετικού είδους προσπάθειες.

Από την πλευρά του, ο Ν. Σοφιανός τόνισε:

«Η άποψη που εκφράστηκε ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία θα μειώσει τις ροές, είναι λανθασμένη. Το αντίθετο. Και είναι κρίσιμο θέμα η απουσία συγκεκριμένης πολιτικής για το τι γίνεται αυτός ο κόσμος, από τη στιγμή που ταυτοποιείται και μετά. Η κυβέρνηση όλα αυτά τα έχει αφήσει στις ΜΚΟ. Εχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ που οδηγεί σε εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, πολύ παραπάνω από τις 50.000 που λέγεται. Εχει αποδεχτεί και η ΕΕ τα συγκεκριμένα hot-spot, που στην ουσία νομιμοποιούν το δουλεμπόριο, αφού και οι δουλέμποροι φέρνουν όλο αυτόν τον κόσμο σε αυτά τα 5 σημεία για να γίνει η διαλογή.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αυτά που είδαμε στην Ειδομένη και αυτά που θα δούμε και στην Αθήνα. Για ποιο λόγο όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται πίσω στην Αθήνα από την Ειδομένη και δεν πάνε π.χ. στη Θεσσαλονίκη; Και δεν είναι τοπικιστικό το θέμα. Πρόκειται για τη βήμα - βήμα υλοποίηση της πολιτικής του Δουβλίνο ΙΙ, της Σένγκεν και των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Είναι αθλιότητα αυτό που γίνεται στα γήπεδα. Γιατί δεν προχωράει σε μέτρα προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες; Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και εδώ και στη Βουλή, που μπορούν να υλοποιηθούν. Εδώ χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Πρέπει να αναδειχτούν οι ευθύνες. Δεν μπορεί όλοι να πίνετε νερό στο όνομα της ΕΕ, από το ένα άκρο έως το άλλο, και ταυτόχρονα οι ευθύνες να μην αναδεικνύονται!».

Σε ένα ακόμα ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο εκπρόσωπος της Χρύσης Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος είπε ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι επικίνδυνοι για τη χώρα».

Ελάχιστη χρήση βίας...!

Περίπου 2.300 μετανάστες μεταφέρθηκαν, έως χτες τα ξημερώματα, από την Ειδομένη στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, ωστόσο δεν έμειναν όλοι εκεί. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 600-700 έφυγαν για το κέντρο της Αθήνας, καθώς είναι πιο εύκολο από εκεί να συντονίσουν τις κινήσεις τους με προορισμό κάποια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Το γήπεδο επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Σημείωσε σε δηλώσεις του ότι το κλειστό γήπεδο θα πρέπει να έχει αδειάσει έως τις 17 Δεκέμβρη λόγω αγώνων και θα χρησιμοποιηθούν άλλοι χώροι. Παράλληλα, κάλεσε τους μετανάστες που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο, σε διάστημα ενός μήνα, να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής.

Το κράτος, από την πλευρά του, είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή με τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών, ο Γ. Μουζάλας αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως «δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια». Ερωτηθείς για την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη και σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για «επιχείρηση φίμωσης του Τύπου από την ΕΛΑΣ στην Ειδομένη», ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει επιχείρηση της Αστυνομίας, στην οποία οι δημοσιογράφοι να είναι μέσα». Ευχαρίστησε την Αστυνομία, διότι «έκανε την επιχείρηση με χρήση ελάχιστης βίας»...

Το δουλεμπόριο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από την Ευρώπη και από την Ελλάδα φυσικά, υπογράμμισε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά, ιδίως από την Τουρκία. Κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο Π. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη οι μετανάστες να γυρίσουν στις χώρες από τις οποίες κατάγονται ή στις χώρες εκείνες από τις οποίες ξεκίνησαν για να έρθουν στην ΕΕ μέσω των ελληνικών συνόρων.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Γ. Καμίνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται ως δήμαρχος Αθηναίων να ανεχτεί να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2012 και του 2013 στην πόλη, όταν άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη μέσα βιοπορισμού περιπλανούνταν στην Αθήνα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της. Υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί «αντιμετωπίστηκαν» με επιχειρήσεις - «σκούπα».

Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στο Αιγαίο

Ακαρπες ήταν μέχρι χτες το βράδυ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μετά το προχτεσινό ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου. Χτες, βρέθηκαν άλλες τέσσερις σοροί, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από 12 σε 16. Πρόκειται για δύο άνδρες, μία γυναίκα κι ένα βρέφος. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, αγνοούνται 8 άτομα.

Στις έρευνες που ξεκίνησαν με το πρώτο φως της μέρας, συμμετείχαν τρία πλωτά του Λιμενικού, σκάφος του Frontex και ελικόπτερο. Οι 26 διασωθέντες του ναυαγίου φιλοξενούνται προσωρινά στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν και οι σοροί των δώδεκα ατόμων (έξι παιδιά, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες).

Επίσης, δύο μικρά κορίτσια που είχαν διασωθεί από το ναυάγιο και νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Σάμου με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκαν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες αναμενόταν να φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, έχουν ήδη αποβιβαστεί από το πλοίο «Blue Star 1» 1.330 προερχόμενοι από τη Λέσβο και τη Χίο, από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» 1.372 από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ενώ αναμενόταν να καταπλεύσει, προερχόμενο από τη Λέσβο, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μεταφέρει 1.771 αλλοδαπούς.

Προβλήματα μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ προκαλεί το θέμα του εύρους των αρμοδιοτήτων που θα μπορεί να έχει ο Frontex, στο πλαίσιο ελέγχου των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Στα μέσα Δεκέμβρη, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου του Frontex. Οπως σημείωνε χτες η εφημερίδα «Νέα», η ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να δοθεί στον Frontex δικαίωμα να δρα αυτοδίκαια σε εξαιρετικές περιπτώσεις χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των αρχών της χώρας.

Εως το Μάρτη του 2016 θα υποβληθεί πρόταση αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου για τη μετανάστευση. Παράλληλα, όσο υπάρχουν ελλείψεις του ελληνικού συστήματος χορήγησης ασύλου, αναστέλλονται οι μεταφορές μεταναστών ή προσφύγων, που μπήκαν από τη χώρα μας και ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, προς την Ελλάδα, διότι οι μεταφορές αυτές συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Αυτό έχει δηλώσει ο αρμόδιος επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος.

ΕΕΔΔΑ
Κανείς απαθής στο έγκλημα

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες και μετανάστες με σύνθημα «Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα, τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο», η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκέντρωσε περίπου 1.100 υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας.

Αντιπροσωπεία της ΕΕΔΔΑ παρέδωσε τις υπογραφές την Τετάρτη, 9 Δεκέμβρη, στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών. Φίλοι και μέλη της ΕΕΔΔΑ, στην είσοδο του υπουργείου, κρατούσαν πανό με σύνθημα «Οχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σπέρνουν φτώχεια, προσφυγιά και θάνατο».

Τις υπογραφές θα παραδώσει επίσης η ίδια αντιπροσωπεία την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ