Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στο Αιγαίο

Ακαρπες ήταν μέχρι χτες το βράδυ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μετά το προχτεσινό ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου. Χτες, βρέθηκαν άλλες τέσσερις σοροί, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από 12 σε 16. Πρόκειται για δύο άνδρες, μία γυναίκα κι ένα βρέφος. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, αγνοούνται 8 άτομα.

Στις έρευνες που ξεκίνησαν με το πρώτο φως της μέρας, συμμετείχαν τρία πλωτά του Λιμενικού, σκάφος του Frontex και ελικόπτερο. Οι 26 διασωθέντες του ναυαγίου φιλοξενούνται προσωρινά στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν και οι σοροί των δώδεκα ατόμων (έξι παιδιά, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες).

Επίσης, δύο μικρά κορίτσια που είχαν διασωθεί από το ναυάγιο και νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Σάμου με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκαν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες αναμενόταν να φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, έχουν ήδη αποβιβαστεί από το πλοίο «Blue Star 1» 1.330 προερχόμενοι από τη Λέσβο και τη Χίο, από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» 1.372 από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ενώ αναμενόταν να καταπλεύσει, προερχόμενο από τη Λέσβο, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μεταφέρει 1.771 αλλοδαπούς.

Προβλήματα μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ προκαλεί το θέμα του εύρους των αρμοδιοτήτων που θα μπορεί να έχει ο Frontex, στο πλαίσιο ελέγχου των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Στα μέσα Δεκέμβρη, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου του Frontex. Οπως σημείωνε χτες η εφημερίδα «Νέα», η ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να δοθεί στον Frontex δικαίωμα να δρα αυτοδίκαια σε εξαιρετικές περιπτώσεις χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των αρχών της χώρας.

Εως το Μάρτη του 2016 θα υποβληθεί πρόταση αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου για τη μετανάστευση. Παράλληλα, όσο υπάρχουν ελλείψεις του ελληνικού συστήματος χορήγησης ασύλου, αναστέλλονται οι μεταφορές μεταναστών ή προσφύγων, που μπήκαν από τη χώρα μας και ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, προς την Ελλάδα, διότι οι μεταφορές αυτές συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Αυτό έχει δηλώσει ο αρμόδιος επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ