Κυβέρνηση, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζουν την ένταση της καταστολής που θα ακολουθήσει
Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι |
Ταυτόχρονα, μετά τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, άρχισαν να καλλιεργούν πολεμικό κλίμα και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης. Ετσι, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ειδομένης χτες δήλωνε ότι «αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες από την Ειδομένη, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δε θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δε γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Παιονίας, που προαναγγέλλει αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς λέγοντας ότι «θα γίνει πόλεμος».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χτες για άλλη μια φορά προετοίμαζε το έδαφος για βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας και διαβεβαίωνε ότι μέσα στις επόμενες μέρες η Ειδομένη θα έχει αδειάσει και θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο, μέσα σ' ένα κράτος, μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα, αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 μέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσεις». Για τους μετανάστες που θα γυρίσουν πίσω, τόνισε ότι «θα εφαρμοστούν οι νόμοι». Διευκρίνισε πως θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου. Επίσης, είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής σε συνεννόηση με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ενώ προανήγγειλε και «αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις».
Σταγόνα στον ωκεανό οι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα... |
Ο αριθμός των εγκλωβισμένων εξακολουθεί να είναι μεγάλος, αφού σύμφωνα με την Αστυνομία, υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 μετανάστες από Ιράν, Σομαλία, Μαρόκο κ.λπ., παραμένουν στην Ειδομένη, ελπίζοντας ότι θ' ανοίξουν τα σύνορα και γι' αυτούς. Την ίδια ώρα, οι ροές προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν εξακολουθούν αυξημένες. Την Κυριακή πέρασαν τα σύνορα 3.500 πρόσφυγες. Η Αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση στην ουδέτερη ζώνη, από την περασμένη Παρασκευή έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο «καθυστέρησης». Ετσι σταματάει τα λεωφορεία σ' ένα πάρκινγκ έξω από το Πολύκαστρο. Και από εκεί, μετά από πολύωρη παραμονή και κατόπιν εντολής της Αστυνομίας, η αναχώρηση των λεωφορείων γίνεται ανά 4 ή 5 οχήματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού, στο οποίο παρουσιάστηκε η επιστολή των δύο υπουργών Εσωτερικών, η Κομισιόν καλείται να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν «ώστε ο Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από τον ίδιο, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει ο Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική του ευθύνη». Εως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος - μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη - μέλη συμφωνούσαν.
Οπως αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει μέσα στο Δεκέμβρη σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του Frontex, ενώ αυτή τη στιγμή συζητούνται διάφορα σχέδια προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μία επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο θα θεωρηθεί εγκεκριμένο εφόσον κανένα κράτος - μέλος ή καμία επαρκής πλειοψηφία κρατών - μελών δεν διαφωνήσει σε ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να ψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία οι υπουργοί Εσωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της προσφυγικής πολιτικής, υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ΕΕ. Στο ίδιο ρεπορτάζ ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, χαρακτήρισε «σχετική» την κυριαρχία σε εποχές μαζικού προσφυγικού κύματος και τόσο μεγάλων κρίσεων.
Επίσης, την επόμενη βδομάδα θα μεταβούν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι συνοριοφύλακες του Frontex, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση των ομάδων άμεσης επέμβασης του Frontex (RABID) στα νησιά του Αιγαίου, η εκπρόσωπος είπε πως μετά την επιβεβαίωση της ενεργοποίησης του εν λόγω μηχανισμού την περασμένη Παρασκευή, ο Frontex έχει πέντε μέρες για να «αποφασίσει» και να «ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο».
Μετά από 22 μέρες αποχής από φαρμακευτική αγωγή, οι ασθενείς κρατούμενοι στο νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού ανακοίνωσαν χτες πως ξεκινούν απεργία πείνας. Οι ασθενείς ζητούν άμεση συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου. Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, οι κρατούμενοι προχωρούν σε απεργία πείνας καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο κράτησής τους. Οπως αναφέρουν, «μετράμε τους νεκρούς μας στο κολαστήριο του Κορυδαλλού» και ενημερώνουν ότι υπάρχουν άλλοι δύο ασθενείς από τις φυλακές που είναι ετοιμοθάνατοι σε δημόσια νοσοκομεία.