Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Ζητούν FRONTEX για ενίσχυση της καταστολής

Το «παράθυρο» για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από ευρωενωσιακούς κατασταλτικούς μηχανισμούς άνοιξε, χτες, μετά την επιστολή που έστειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, αντίστοιχα, με την οποία ζητούν ενίσχυση του Frontex και εξουσιοδότησή του προκειμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους - μέλους. Σύμφωνα με γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το αίτημα απευθύνθηκε στον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σε ανάλογο δημοσίευμα, η «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα, καθώς παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, ωστόσο τόνιζε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, θέλει στο μέλλον να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα με το Προσφυγικό. Το σχετικό δημοσίευμα ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση «αντιδρούσε επί εβδομάδες στην ευρωπαϊκή βοήθεια και την ζήτησε μόνο όταν τα άλλα κράτη - μέλη την απείλησαν με την de facto αποβολή της Ελλάδας από την Σένγκεν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού, στο οποίο παρουσιάστηκε η επιστολή των δύο υπουργών Εσωτερικών, η Κομισιόν καλείται να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν «ώστε ο Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από τον ίδιο, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει ο Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική του ευθύνη». Εως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος - μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη - μέλη συμφωνούσαν.

Οπως αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει μέσα στο Δεκέμβρη σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του Frontex, ενώ αυτή τη στιγμή συζητούνται διάφορα σχέδια προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μία επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο θα θεωρηθεί εγκεκριμένο εφόσον κανένα κράτος - μέλος ή καμία επαρκής πλειοψηφία κρατών - μελών δεν διαφωνήσει σε ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να ψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία οι υπουργοί Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της προσφυγικής πολιτικής, υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ΕΕ. Στο ίδιο ρεπορτάζ ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, χαρακτήρισε «σχετική» την κυριαρχία σε εποχές μαζικού προσφυγικού κύματος και τόσο μεγάλων κρίσεων.

Επίσης, την επόμενη βδομάδα θα μεταβούν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι συνοριοφύλακες του Frontex, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση των ομάδων άμεσης επέμβασης του Frontex (RABID) στα νησιά του Αιγαίου, η εκπρόσωπος είπε πως μετά την επιβεβαίωση της ενεργοποίησης του εν λόγω μηχανισμού την περασμένη Παρασκευή, ο Frontex έχει πέντε μέρες για να «αποφασίσει» και να «ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ