ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνουν το κλίμα όξυνσης και τρομο-λαγνείας...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Σκηνικό τρομο-λαγνείας σε σχέση με τις πραγματικές ή υποτιθέμενες δυνατότητες των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Συρία και το Ιράκ στήνουν αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν σχέδια νέας κλιμάκωσης των επεμβάσεών τους είτε σε κόντρα είτε και σε συνεργασία με τη Ρωσία, που από τις 30 Σεπτέμβρη συνεχίζει τη δική της στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, προειδοποίησε μιλώντας στη γαλλική Βουλή ότι οι τζιχαντιστές του «ΙΚ» «ίσως σε κάποιο σημείο χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα» σημειώνοντας πως «η τρομοκρατία χτύπησε τη Γαλλία όχι για ό,τι έκανε σε Ιράκ και Συρία αλλά γι' αυτό που αντιπροσωπεύει»...

Λίγες ώρες μετά, ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, που επικαλέστηκε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες για τις δυνατότητες όπλων του «ΙΚ», λέγοντας ότι πλέον από πέρσι ελέγχουν μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν διάφορες θέσεις για τα εργαστήριά τους και τους χώρους παραγωγής και να διαλέξουν από ένα ευρύ φάσμα ειδικών, και πολιτών και στρατιωτικών, για να τους βοηθήσουν. Προ μηνών, ανησυχίες για την κατοχή και χρήση χημικών όπλων από τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» σε βάρος των Κούρδων μαχητών στη Συρία είχαν εκφράσει αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πληροφορίες για κατοχή αντιαεροπορικών πυραύλων...

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν ωστόσο, χτες, οι ανακοινώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών του Κουβέιτ μετά τη σύλληψη έξι ατόμων, με επικεφαλής τον Λιβανέζο Οσάμα Χαγιάτ, που φέρεται πως ομολόγησε ότι αγόρασε για λογαριασμό του «ΙΚ» στην Ουκρανία κινεζικούς φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους FN-6, ότι συγκέντρωσε χρήματα και στρατολόγησε μισθοφόρους για λογαριασμό της ίδιας οργάνωσης χρησιμοποιώντας τουρκικές τράπεζες. Ο ίδιος φέρεται να εξήγησε πώς «έσπρωξε» όπλα, πυρομαχικά, πυραύλους, μισθοφόρους και κεφάλαια σε περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι τζιχαντιστές μέσω Τουρκίας...

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, πάντως, έσπευσε να δηλώσει πως δεν έχει ούτε χρησιμοποιεί τους συγκεκριμένους κινεζικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Υπαινιγμοί Κάρτερ και για χερσαία επιχείρηση

Το σκηνικό τρομο-λαγνείας και πληροφοριών για παλιά και νέα όπλα των τζιχαντιστών ενισχύεται με προχτεσινοβραδινή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου MSNBC, όπου σημείωσε, εμμέσως πλην σαφώς, πως το Πεντάγωνο εξετάζει και σχέδια πιθανής χερσαίας επιχείρησης στο συριακό έδαφος, πέρα από τους 50 κομάντος που έχει στείλει επισήμως τις τελευταίες βδομάδες, κυρίως σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας για να βοηθήσουν τους εκεί μαχητές κατά των τζιχαντιστών.

Διπλωματικό παρασκήνιο

«Πόλεμος» το ίδιο διάστημα φαίνεται πως έχει ανάψει και στο διπλωματικό πεδίο: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθούνται προς ψήφιση ένα ρωσικό και ένα γαλλικό σχέδιο απόφασης κατά του «ΙΚ» στη Συρία. Τα δύο ψηφίσματα δεν διαφέρουν σημαντικά επί της ουσίας αφού αμφότερα καταδικάζουν τη δράση των τζιχαντιστών του «ΙΚ» και ζητούν «ενίσχυση» ή «ενιαίο» αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η διαφορά είναι ωστόσο ότι στο ρωσικό σχέδιο απόφασης γίνεται αναφορά στη συνεργασία που θα πρέπει να έχουν οι χώρες που διενεργούν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ με τις κυβερνήσεις των χωρών στο έδαφος των οποίων αυτές πραγματοποιούνται... Αυτό θεωρείται, κυρίως από τις ΗΠΑ, έμμεση προσπάθεια «στήριξης» της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, την ανατροπή του οποίου επιδιώκουν επίμονα...

Στη δε Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ, όπου η Σαουδική Αραβία, μολονότι δεν είναι μέλος επιτροπής της ΓΣ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η Συρία από το 1969, προώθησε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επεμβάσεις «ξένων δυνάμεων» και δη του Ιράν και της Ρωσίας στη Συρία που εγκρίθηκε με 115 ψήφους υπέρ (μεταξύ των οποίων οι περισσότερες χώρες του Κόλπου, οι ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοί τους), 15 κατά (μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία) και 51 αποχές.

Τέλος, χτες, μέσα σε αυτό το σκηνικό όξυνσης, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στις ρωσικές αρχές για τους βομβαρδισμούς Τουρκμένων που κατοικούν σε μεθοριακές περιοχές της βόρειας Συρίας, κοντά στα τουρκικά σύνορα, από ρωσικά βομβαρδιστικά, διαμηνύοντας ότι εξετάζει «τρόπους αντίδρασης και δράσης»...

ΣΕΡΒΙΑ - ΝΑΤΟ
Στόχος «στενότερης συνεργασίας»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία ολοκλήρωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και να μειώσει (άμα και όσο μπορέσει...) την εκεί ισχυρή επιρροή της Ρωσίας, αξιοποιώντας το ρευστό σκηνικό τρομολαγνείας που στήνεται στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι.

Ο Στόλτενμπεργκ που έφτασε στο Βελιγράδι το βράδυ της Πέμπτης, συναντήθηκε χτες με το Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και υπουργούς της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι ήρθε για να κάνει «μία νέα αρχή» στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Σερβία, προωθώντας μία «αμοιβαίως επωφελή στενότερη συνεργασία» από την ήδη υπάρχουσα, καθώς το Βελιγράδι συμμετέχει στο λεγόμενο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Κατά τη συνάντηση που είχε με το Σέρβο πρωθυπουργό, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ «επιστρέφει» στη Σερβία το δικαίωμα ελέγχου και χρήσης του εναέριου χώρου σε ακτίνα 25 χλμ. γύρω από το Κόσσοβο, κρίνοντας ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτή η απαγόρευση για τη Σερβία, που δεν ήταν γνωστή έως σήμερα, φέρεται πως αποτελούσε μέρος της συμφωνίας του Κουμάνοβο για τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαιρέτισε την απόφαση του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Σερβία μετά από 16 χρόνια ανακτά τον έλεγχο του εναέριου χώρου σε ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειας», σημειώνοντας ότι η Σερβία θα διατηρήσει τη στρατιωτική ουδετερότητα, αλλά είναι πρόθυμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και να συνεισφέρει «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, την περιφερειακή σταθερότητα».

Από την άλλη,ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς του 1999 κατά των λαών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας ότι τάχα δε στρέφονταν κατά του σερβικού λαού, αλλά κατά του Μιλόσεβιτς και για να... «σταματήσει το αιματοκύλισμα στην περιοχή»!

Νωρίτερα, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, για το Κοσσυφοπέδιο. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του κοσσοβάρικου Συνταγματικού Δικαστηρίου να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη συμφωνία Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου για τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο προτεκτοράτο, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ρώσοι αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας ΡΟΣΑΤΟΜ υπέγραψαν χτες στο Κάιρο με Αιγύπτιους αξιωματούχους αφενός μία συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία στην Αίγυπτο τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων 1.200 MW και αφετέρου για την παροχή δανείου (άγνωστου ακριβούς ποσού) με προνομιακούς όρους και διάρκεια αποπληρωμής 35 ετών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε δρόμο συνοικίας της νότιας Βαγδάτης προκάλεσε χτες το μεσημέρι το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων (οι δύο αστυνομικοί) και τον τραυματισμό άλλων 28.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Αμερικανοεβραίος πρώην κατάσκοπος Τζόναθαν Πόλαρντ βγήκε χτες το πρωί από φυλακή των ΗΠΑ όπου είχε κλειστεί επί 30 χρόνια, γεγονός που χαιρετίστηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ως «επίλογο τριών, μακρών και δύσκολων δεκαετιών».

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Σύνοδος ASEAN και άλλες συναντήσεις

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών σε Ασία - Ειρηνικό βρίσκεται αυτές τις μέρες η πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, όπου στο πλαίσιο της 27ης Συνόδου Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μια σειρά συναντήσεις (επιχειρηματικές, υπουργικές κ.τ.λ.) ξεκίνησαν στις 18 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται στις 22 του μήνα.

Στη μαλαισιανή πρωτεύουσα έφτασε χτες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζοντας μια πολυήμερη περιοδεία που νωρίτερα είχε περιλάβει τις Φιλιππίνες και την Τουρκία, όπου οικονομία και «τρομοκρατία» κυριάρχησαν στις συναντήσεις ηγετών που έγιναν (G20 στην Αττάλεια και APEC στη Μανίλα).

Οι ΗΠΑ θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit - EAS), που πραγματοποιείται μετά από τις Συνόδους της ASEAN και συμμετέχουν συνολικά 18 χώρες. Συγκεκριμένα, εκτός από τις Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες που συναποτελούν την ASEAN, στην EAS συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα.

Στη Σύνοδο της ΑSEAN, βασικό θέμα θα είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένων και των σχεδίων ίδρυσης Οικονομικής Κοινότητας ASEAN όπου φαίνεται να προχωρούν. Ωστόσο, τόσο η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όσο και οι ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» είναι δύο θέματα που σίγουρα θα απασχολήσουν τις συναντήσεις και τις διμερείς επαφές που θα γίνουν.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αύριο ο δεύτερος γύρος

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή πραγματοποιείται αύριο, όπου αναμετρώνται ο Ντανιέλ Σιόλι, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες, επιχειρηματίας και οπαδός του περονισμού, με το Μέτωπο για τη Νίκη (που είναι συνασπισμός όπου συμμετέχουν κεντροαριστερά κόμματα, κεντρώα και το ΚΚ Αργεντινής) που πήρε 37,08% στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 25/10 και ο Μαουρίσιο Μάκρι από τον κεντροδεξιό συνασπισμό «Αλλάζουμε», πρώην δήμαρχος της πόλης του Μπουένος Αϊρες που πήρε 34,15%. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο, αφού πότε προηγείται ο ένας και πότε ο άλλος. Ο τρίτος κεντροδεξιός συνασπισμός «Εναλλακτική για την Αργεντινή» του Σ. Μάσα είχε πάρει 21,39%. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ανεξαρτήτως νικητή τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν ουσιαστική βελτίωση στη ζωή τους. Οπως δείχνει και η πρόσφατη πείρα με τη διαχείριση Κίρσνερ (των Περονιστών Νέστορ και της συζύγου του Κριστίνα), από όπου αντλεί δυναμική ο Σιόλι - αν και ο ίδιος διαφοροποιείται σε κάποια σημεία - κερδισμένοι ήταν οι καπιταλιστές, που ελέγχουν την οικονομία και την πραγματική εξουσία. Αυτό συνέβη και με τα περί «αντίστασης στους τοκογλύφους» ή τα «πρώτα η Αργεντινή». Οσο για τα μέτρα τέτοιων διαχειριστικών κυβερνήσεων για την «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας», αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια να πέσει ο πήχης των απαιτήσεων των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να συμβιβαστούν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ