ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.--
Με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ βάρους ενός κιλού ήταν η βόμβα που τοποθετήθηκε στο ρωσικό Airbus 321 που συνετρίβη στις 31 Οκτώβρη στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, προκαλώντας το θάνατο 224 επιβαινόντων, αποκάλυψε χτες ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά πως το μοιραίο αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα 23 λεπτά μετά την απογείωσή του, εξαιτίας του ωστικού κύματος που προκάλεσε έκρηξη ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης.
Ηταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι παραδέχτηκαν δημόσια πως η συντριβή του αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά οφείλεται σε επίθεση τρομοκρατών, υποσχόμενοι αμοιβή 50.000.000 δολαρίων σε όποιον ή όποιους δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό της ταυτότητας και τη σύλληψη των δραστών.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστρέφοντας το βράδυ της Δευτέρας στη Μόσχα από την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου είχε συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του G-20, συναντήθηκε άμεσα με ανώτατα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αποφασίζοντας την κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και κυρίως στη Ράκα, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» του λεγόμενου «χαλιφάτου» των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», που ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για τη συντριβή του ρωσικού Airbus στο Σινά στις 31 Οκτώβρη. Χτες, μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε δημοσίως πως οι ρωσικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μάθουν τα ονόματα των δραστών της επίθεσης «και όλων των υπευθύνων», τονίζοντας: «Δεν υπάρχουν όρια στις προσπάθειές μας. Θα τους βρούμε οπουδήποτε στη Γη και θα τους τιμωρήσουμε!».
Το ίδιο 24ωρο, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αιτιών συντριβής του ρωσικού Airbus, τονίζοντας ωστόσο πως θεωρούν ύποπτους δύο υπαλλήλους στο αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σέικχ, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο μοιραίο αεροπλάνο και οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.
Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στη Μανίλα, στη Σύνοδο των χωρών Ασίας και Ειρηνικού |
Ξεκίνησαν χτες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό (APEC), την οποία απαρτίζουν συνολικά 21 χώρες και συγκεκριμένα: Ρωσία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ινδονησία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Περού, Χιλή.
Η συνάντηση γίνεται με σύνθημα «Οικοδομώντας οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς, οικοδομώντας έναν καλύτερο κόσμο». Χτεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ήδη εγκρίθηκε κοινή ανακοίνωση καταδίκης των επιθέσεων στο Παρίσι, όπου σημειωνόταν ότι οι εξελίξεις «απαιτούν μια ενωμένη φωνή από τη διεθνή κοινότητα».
Στη συγκεκριμένη συνάντηση έχει προσκληθεί και η Κολομβία (ως «παρατηρητής»), ενώ είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Ινδονησίας θα εκπροσωπηθούν από άλλα στελέχη των κυβερνήσεών τους, εξαιτίας «υποχρεώσεων στο εσωτερικό». Στις συζητήσεις, όπως και στις διμερείς επαφές, αναμενόταν να κυριαρχήσει η πρόσφατη υπογραφή (σε υπουργικό καταρχήν επίπεδο) της Διειρηνικής Συνεργασίας, μέσω της οποίας οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στερεώσουν την παρουσία των μονοπωλίων τους στην περιοχή.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, φτάνοντας στη Μανίλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραχωρήσει δύο ακόμα πλοία στο φιλιππινέζικο Πολεμικό Ναυτικό, μνημονεύοντας τις συμφωνίες (και) στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησε, έτσι, για «σιδερένια δέσμευση για την άμυνα του συμμάχου μας, των Φιλιππίνων» και στο φόντο των εξελίξεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, πρόσθεσε όλο νόημα: «Μπορείτε να υπολογίζετε σε μας (...) η επίσκεψή μου υπογραμμίζει την κοινή μας δέσμευση για την ασφάλεια των θαλασσών της περιοχής και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε χτες ακόμα ότι οι ΗΠΑ φέτος θα ξοδέψουν συνολικά 119 εκατομμύρια δολάρια για την «οικοδόμηση» των ΠΝ χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας και ο Ομπάμα θα ζητήσει έγκριση ενός «πακέτου» ακόμα 140 εκατ. δολαρίων για την επόμενη χρονιά.
Οσον αφορά τις επαφές των 21 μελών της APEC, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνάντηση επιχειρηματιών από τις αντίστοιχες χώρες, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο, καυχήθηκε για τις προσπάθειες με τις οποίες η χώρα του έχει σήμερα από τους μεγαλύτερους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης στον κόσμο και αναδεικνύοντας τις προσπάθειες ανερχόμενων αστικών τάξεων να εμπλακούν στους ανταγωνισμούς πιο αποφασιστικά, περιέγραψε ως εξής τις επιδιώξεις της φιλιππινέζικης κυβέρνησης: «Αντί να έχουμε πολλά μεγάλα ψάρια σε μια μικρή λιμνούλα, μετακινούμε το οικονομικό μας οικοσύστημα σε μια μεγαλύτερη λίμνη, όπου καθένας μπορεί να αναπτυχθεί και να φτάσει το πλήρες δυναμικό του».
Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Οτι το Βερολίνο θέλει να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε χτες από τη Λευκωσία, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Γερμανός διπλωμάτης εξέφρασε σε δηλώσεις του την προθυμία της χώρας του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να στηρίξει τη διαδικασία στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των κυπριακών ΜΜΕ, ο Σταϊνμάγερ εξήγησε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να ανταλλάξει εμπειρίες σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επανένωσης και διαμήνυσε ότι η επίσκεψή του αναδεικνύει τη γερμανική «αλληλεγγύη» προς την Κύπρο, το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας του για τη «λύση» του Κυπριακού. Ακόμα, επισήμανε ότι το Βερολίνο μπορεί να συμβάλει «στηρίζοντας» όσους μπορούν να «επηρεάσουν θετικά» εκείνους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Στο επίκεντρο της συνάντησης Σταϊνμάγερ - Αναστασιάδη, βρέθηκαν ακόμα περιφερειακά και διμερή ζητήματα, αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε για «μακρά» συνάντηση. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και «τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία», ευρύτερα «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ο ρόλος που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει προς αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής» (προφανώς με κύριο ζήτημα τη λεγόμενη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»).
Τόσο οι δηλώσεις των δύο πλευρών όσο και η ίδια η επίσκεψη επιβεβαιώνουν τα σχέδια βαθύτερης εμπλοκής της Λευκωσίας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αφετέρου τη σημασία που δίνει ένα σημαντικό ιμπεριαλιστικό κέντρο, όπως είναι η Γερμανία, στις ισορροπίες και στην Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό και προσπαθεί να ενισχύσει την παρέμβασή της.|
Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Σταϊνμάγερ αναχώρησε για τα Κατεχόμενα όπου θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μια τακτική που πλέον έχουν μονιμοποιήσει όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που φτάνουν στο Νησί.
Αύριο, στην Κύπρο φτάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Με πρόσχημα «πιθανές κυβερνο-επιθέσεις τρομοκρατών» σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, νοσοκομεία, και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ανήγγειλε χτες, στη διάρκεια ομιλίας του στην έδρα των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας GCHQ στο Τσέλτενχαμ, την αύξηση των κονδυλίων για τη θωράκιση της κυβερνοασφάλειας στη Βρετανία κατά 1,9 δισεκατομμύρια στερλίνες, διπλασιασμό των κονδυλίων του προϋπολογισμού γι' αυτόν τον τομέα έως το 2020 και αύξηση του προσωπικού των μυστικών υπηρεσιών κατά 15%.
Ο Οσμπορν ανερυθρίαστα δήλωσε πως σημαντικό μέρος των νέων κονδυλίων για την κυβερνοασφάλεια θα εξοικονομηθούν από νέες δραστικές περικοπές σε ευαίσθητες κοινωνικές δαπάνες όπως η Πρόνοια, τις οποίες αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επόμενη βδομάδα. Ο ίδιος έκανε την ενδιαφέρουσα επισήμανση ότι η απόφαση για αύξηση των δαπανών για την κυβερνοασφάλεια αποφασίστηκε πριν από τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε, επίσης, ανακοινώσει σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για λόγους «ασφαλείας», την αγορά νέων εξοπλιστικών όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και τη δημιουργία «Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας» που θα αντιμετωπίζει «πιθανές επιθέσεις κατά της Βρετανίας».
OTTABA.--
Σε κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων σε σχέση με την δήθεν «απεμπλοκή» του Καναδά από τις ιμπεριαλιστικές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Συρία και Ιράκ, φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που εμφανίζεται ως ...προοδευτικός. Την ώρα που ανακοινώνει απόσυρση των έξι καναδικών βομβαρδιστικών τύπου CF-18 από τις εκεί επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή ανακοινώνει αύξηση των Καναδών κομάντος και στρατιωτικών «εκπαιδευτών» που αποστέλλει στο βόρειο Ιράκ, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» στο ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν (επιδιώκοντας πιθανώς μελλοντικά ανταλλάγματα με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων καναδικών μονοπωλίων στην περιοχή...).
Ο Καναδάς έχει επισήμως στείλει, από το 2014, στο πλευρό των «Πεσμεργκά» 69 κομάντος των ειδικών δυνάμεων του στρατού που, κατά πληροφορίες, δεν αρκούνται μόνον στην «εκπαίδευση» και καθοδήγηση των Κούρδων καθώς (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του καναδικού τηλεοπτικού δικτύου CBC NEWS) ενίοτε συμμετέχουν και στα πεδία των συγκρούσεων με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Τριντό ανακοίνωσε χτες, εν πτήσει προς τη Σύνοδο Κορυφής του APEC στη Μανίλα που αρχίζει σήμερα, ότι θα αυξήσει τον αριθμό των Καναδών κομάντος στο Ιράκ, αποφεύγοντας να δεσμευτεί με αριθμητικά ή ποιοτικά στοιχεία. Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα, δόθηκαν νέες οδηγίες σε στελέχη του καναδικού υπουργείου Αμυνας να "τερματίσουν τη μάχιμη αποστολή του Καναδά σε Ιράκ και Συρία, εστιάζοντας εκ νέου στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων και στην υποστήριξη ανθρωπιστικής βοήθειας".