ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντολή Νετανιάχου για νέο εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Λάδι» στη συνεχιζόμενη φωτιά των παλαιστινιακών αντιδράσεων στη σκλήρυνση της ισραηλινής κατοχής και αρπαγής της Παλαιστινιακής γης αναμένεται να ρίξει η δήλωση Ισραηλινού κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο ΑΡ πως ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έδωσε την «τελική του έγκριση» σε σχέδιο για την κατασκευή περισσότερων από 400 νέων σπιτιών για Εβραίους εποίκους σε εβραϊκή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οπως δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο ανωνυμίας, τα εκατοντάδες νέα σπίτια εποίκων θα οικοδομηθούν, ως επί το πλείστον, σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Αν. Ιερουσαλήμ, όπως η συνοικία Ραμάτ Σχλόμο. Το σχέδιο είχε αναγγελθεί πριν περίπου πέντε χρόνια, στη διάρκεια τότε επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση των ΗΠΑ, που είναι συνήθως ανεκτικές σε κάθε είδους «καπρίτσιο» και επεκτατικό σχέδιο των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Το ίδιο 24ωρο, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θέτει εκτός νόμου το λεγόμενο «Βόρειο Βραχίονα του Ισλαμικού Κινήματος Ισραήλ», που απευθύνεται σε Αραβες ισραηλινής υπηκοότητας, λέγοντας ότι τα μέλη του υπόκεινται σε συλλήψεις εάν παραβιάσουν την απόφαση. Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα, οι ισραηλινές αρχές έκαναν έρευνες σε πάνω από δέκα παραρτήματα του κόμματος σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φακέλους και χρήματα. Επιπλέον, «πάγωσαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς 17 «οργανισμών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κίνημα Ισραήλ». Παρ' όλα αυτά, ο ισλαμιστής ιερωμένος Ραέντ Σάλαχ, που φέρεται ως αρχηγός του ισλαμικού κόμματος, δήλωσε πως παρά την απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, «θα συνεχίσει την αποστολή του».

Ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, συνέδεσε την απόφαση της κυβέρνησής του με τις πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι. Οπως δήλωσε, το Ισραήλ «πρέπει να δράσει θέτοντας το παράδειγμα στον αγώνα κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, του οποίου οι θιασώτες είδαμε να σφάζουν αθώους ανθρώπους στο Παρίσι και αλλού».

Τέλος, ούτε χτες έλειψαν οι επιθέσεις των ισραηλινών αρχών σε βάρος νεαρών Παλαιστινίων, με τις χειρότερες συγκρούσεις των δύο πλευρών μέσα στο περασμένο 24ωρο να σημειώνονται στη Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ατόμων, εκ των οποίων οι δύο τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά και οι άλλοι τρεις με σφαίρες καουτσούκ.

Από τις αρχές Οκτώβρη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τραυματίσει πάνω από 7.000 Παλαιστίνιους και έχουν δολοφονήσει, ενίοτε σε συνεργασία με φανατικούς Εβραίους έποικους, 83 άλλους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το HDP ζητά ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ χτες ήταν προγραμματισμένη η σύγκληση σε σώμα της νέας τουρκικής Βουλής, μια μέρα πριν το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κατέθεσε αίτημα ακύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της 1ης Νοέμβρη, με το επιχείρημα ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν αναπτύχθηκε σύμφωνα με την «ελεύθερη και ισότιμη ψηφοφορία». Την προσφυγή του HDP στο αρμόδιο Ανώτατο Εκλογικό Σώμα (το YSK) ανήγγειλε τη Δευτέρα η βουλευτής του κόμματος Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, κάνοντας λόγο για «νόθες» εκλογές και αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το κόμμα της έχασε μια βουλευτική έδρα στην επαρχία Μερσίν για 30 ψήφους και άλλη μια στην Τουντσελί για 168 ψήφους.

Στο μεταξύ, η αστική αρθρογραφία συνεχίζει να αποτιμά τα «οφέλη» που η χώρα και η κυβέρνησή της αποκομίζει από τη διοργάνωση της 10ης Συνόδου των G-20 στην Αττάλεια, εμφανίζοντας ως ειδική «συμβολή» και της Τουρκίας το γεγονός ότι οι «20» για πρώτη φορά συζήτησαν και πολιτικές εξελίξεις, όπως «τρομοκρατία», Προσφυγικό, Συρία, «μέτωπα» στα οποία η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να επιδράσει στις ανακατατάξεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικές είναι ορισμένες επισημάνσεις (και φιλοκυβερνητικού Τύπου) για τη σημασία που είχε η Σύνοδος για τη «νέα εξωτερική πολιτική» της χώρας. Χτες, για παράδειγμα, η «Σαμπάχ» εστίαζε στο ότι «η στερέωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων σε μια νέα συνεργασία πρέπει να είναι βασικό μέλημα για τη νέα περίοδο. Τα θέματα στη σχετική ατζέντα πρέπει να επιδράσουν καθοριστικά στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και η Συρία μπορεί να γίνει μια καλή αρχή γι' αυτό». Επιπλέον, σημειωνόταν πως «η κυβέρνηση του ΑΚΡ, που μπήκε σε μια νέα περίοδο με τις εκλογές της 1ης Νοέμβρη, έχει μια ευκαιρία να βελτιώσει τις ικανότητες και τη δράση της μέσω θεσμών, για την ανοικοδόμηση της εξωτερικής της πολιτικής».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδίστηκε ξανά σχολείο

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και φασιστικά τάγματα) συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Ουκρανία, στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές. Συνεχίζουν έτσι τις παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που παρ' όλα αυτά θεωρείται ακόμα ζωντανή από τις δύο πλευρές και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση πάνω από δύο χρόνια. Χαρακτηριστικό χτύπημα ο βομβαρδισμός που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο χωριό Ζαγίτσεβο, βόρεια της Γκορλόφκα, στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, που είχε στόχο το δημοτικό σχολείο, όπου ευτυχώς οι παιδαγωγοί πρόλαβαν να εκκενώσουν και να φυγαδεύσουν με ασφάλεια τους μικρούς μαθητές. Το ίδιο σχολείο είχε βρεθεί στο στόχαστρο και πάλι στις 13 Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι θα συνεδρίαζε χτες το βράδυ στο Μινσκ η λεγόμενη Ομάδα Επαφής (δηλαδή εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων και από το Ντονέτσκ και από το Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), με αντικείμενο συζήτησης την εξέλιξη της συμφωνίας εκεχειρίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Α. Καβάκο Σίλβα, συνεχίζει τις συναντήσεις με φορείς - σήμερα θα δει τραπεζίτες - προκειμένου να αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει την κυβέρνηση, μετά την πτώση του κεντροδεξιού συνασπισμού του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που προκλήθηκε από την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, που στήριξαν το σοσιαλδημοκρατικό Μπλοκ της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Προκειμένου να καθησυχάσει για την καθυστέρηση της απόφασής του, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός για 5 μήνες το 1987, ενώ και το 2011 συνέβη το ίδιο.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Τσέλι ανακοίνωσε χτες πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξάρθρωσε πυρήνα τρομοκρατών αποτελούμενο από 17 ένοπλους ισλαμιστές και απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση με στόχο ξενοδοχεία και τις δυνάμεις ασφαλείας, που ήταν προγραμματισμένες για αυτό τον μήνα. Ο ίδιος είπε ότι οι ένοπλοι είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη και τη Συρία και ανέμεναν εντολές για να εκτελέσουν τις επιθέσεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Γερμανός, βετεράνος διπλωμάτης, Μάρτιν Κόμπλερ ανέλαβε χτες νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, αντικαθιστώντας στο αξίωμα αυτό τον προκάτοχό του, Ισπανό Μπερναρντίνο Λεόν που δέχτηκε ακριβοπληρωμένη θέση του επικεφαλής της διπλωματικής ακαδημίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Κόμπλερ έχει υπηρετήσει και σε άλλα πόστα του ΟΗΕ σε Ιράκ και ΛΔ Κονγκό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Tην πώληση χιλιάδων αμερικανικών βομβών, συνολικής αξίας 1,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στη σφαγή του λαού της Υεμένης στο πλαίσιο της φονικής επέμβασης που έχει ξεκινήσει η σαουδαραβική μοναρχία, με τη συνεργασία Αράβων και Δυτικών ιμπεριαλιστών, από τον περασμένο Μάρτη ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-- Πέντε μεταλλωρύχοι στην Τανζανία βρέθηκαν ζωντανοί, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν για 41 ημέρες εγκλωβισμένοι 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε αυτοσχέδιο ορυχείο χρυσού στο οποίο εργαζόντουσαν, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων της χώρας. Οι μεταλλωρύχοι είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι στις 5 Οκτώβρη μετά την κατάρρευση της στοάς του ορυχείου κοντά στην πόλη Σινγιάνγκα της βορειοδυτικής Τανζανίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πάνω από 25.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους στην Ευρώπη, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών, η οποία κάνει ανθεκτικότερα πολλά κοινά μικρόβια ανακοίνωσαν χτες ερευνητές και γιατροί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης από 389 βουλευτές πήρε χτες η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών στη Ρουμανία με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ Ντάτσιαν Τσιόλος, που παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει «χωρίς τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται δημοκρατικά στο Κοινοβούλιο». Ο Τσιόλος αναφερόμενος στην πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Βουκουρέστι, στην οποία κάηκαν ζωντανοί 56 άνθρωποι και οδήγησε σε παραίτηση τον προκάτοχό του Βίκτορ Πόντα, είπε ότι τέτοιες τραγωδίες, με κύριο αίτιο τη διαφθορά, δεν πρέπει να συμβούν ποτέ ξανά.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δακρυγόνα μέσα στη Βουλή και απ' έξω συγκρούσεις...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσαν χτες, και πάλι, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», που αντιδρούν στη συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση του προτεκτοράτου με τη Σερβία στις Βρυξέλλες, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι βουλευτές έριξαν για (τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες) δακρυγόνα στο εσωτερικό του κτιρίου ενώ παράλληλα, έξω από τη Βουλή, συγκρούονταν υποστηρικτές του κόμματός τους με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα ζημιές σε οχήματα της αστυνομίας, μικροτραυματισμούς διαδηλωτών και σύλληψη ενός εξ αυτών.

Ο αρχηγός του Κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι, παραδέχτηκε σε δήλωσή του ότι ψέκασε με σπρέι πιπεριού προς την κατεύθυνση του πρωθυπουργού, Ισα Μουστάφα, και υπουργών της κυβέρνησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας για τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσσοβο.

Παρά το επεισόδιο, οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Μουστάφα συνέχισαν τη συνεδρίαση σε άλλη αίθουσα, εξετάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, που εγκρίθηκε με 79 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

Ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός καταδίκασε τις ενέργειες της «Αυτοδιάθεσης» σαν «εγκληματικές πράξεις που τελούνται από μεμονωμένα άτομα κατά των οποίων... θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου». Υποστήριξε ακόμη ότι εξαντλήθηκε η ανοχή της κυβέρνησης στις αντιδράσεις αυτού του είδους, χαρακτηρίζοντάς τες «μη πολιτικές».

Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης συνεχίζονται, αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσόβου ανέστειλε τη συμφωνία για τη σύσταση Ενωσης Σερβικών Δήμων μέχρι το Γενάρη του 2016, όταν το Δικαστήριο θα αποφασίσει οριστικά για τη συνταγματικότητα της συμφωνίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ