ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον Ευ. Μαχαίρα

Ο αγωνιστής Ευ. Μαχαίρας
Ο αγωνιστής Ευ. Μαχαίρας
Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές είπαν το τελευταίο «αντίο», το μεσημέρι του Σαββάτου, στον αγωνιστή Ευάγγελο Μαχαίρα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 97 χρόνων.

Το «παρών» στην κηδεία που πραγματοποιήθηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Παρευρέθηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης, η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Β. Πολύδωρας, ο Φ. Κουβέλης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, ο πρώην βουλευτής Π. Αυγερινός και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Αντ. Ρουπακιώτης.

Αγωνιστής του λαού μας, πάλεψε μέχρι το τέλος στο πλευρό της εργατικής τάξης

Στο χαιρετισμό του εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε τα εξής:

«Με θλίψη, συγκίνηση και τιμή αποχαιρετούμε σήμερα το συναγωνιστή μας, Ευάγγελο Μαχαίρα, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 97 χρόνων.

Αποχαιρετούμε έναν αγωνιστή του λαού μας, που πάλεψε μέχρι το τέλος με όλες τις μορφές, στο πλευρό της εργατικής τάξης, για την κοινωνική απελευθέρωση.

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Ευ. Μαχαίρα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Ευ. Μαχαίρα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας
Αποχαιρετούμε τον αξιωματικό του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που με το όπλο στο χέρι αγωνίστηκε κατά της φασιστικής κατοχής στο Μωριά, παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες, πολεμώντας μαζί και με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, τον Αρη Βελουχιώτη.

Αποχαιρετούμε τον πολεμιστή Βαγγέλη Μαχαίρα, που μαζί με το όπλο στο χέρι έγραφε και τραγούδια της Αντίστασης. Με το όπλο και την πένα για τον ίδιο σκοπό. Για την απελευθέρωση από το ζυγό του φασισμού, για την κοινωνική απελευθέρωση.

Αποχαιρετούμε τον πολεμιστή στο Αλβανικό Μέτωπο, που τραυματίστηκε στο Τεπελένι κι επέστρεψε στο πεδίο των μαχών.

Αποχαιρετούμε το μαχητικό δικηγόρο, που κυνηγήθηκε με εξορίες, στρατοδικεία και σώθηκε από διεθνή κινητοποίηση.

Αποχαιρετούμε το μαχητικό δημοσιογράφο, που παρά τις διώξεις και απειλές, αγωνίστηκε για την κατάργηση του κολαστηρίου της Μακρονήσου.

Αποχαιρετούμε το μαχόμενο δικηγόρο, που στα μαύρα χρόνια του μετεμφυλιακού καθεστώτος, υπερασπίστηκε τους αγωνιστές της Αντίστασης, του ΔΣΕ, τα στελέχη του ΚΚΕ, στις διώξεις τού τότε καθεστώτος.

Αποχαιρετούμε τον αγωνιστή του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος, που από το 1955 εντάχθηκε στις γραμμές της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, εκλέχτηκε πρόεδρός της το 1989 και πρόεδρος του ΠΣΕ από το 1990 μέχρι το 1992 και επίτιμος πρόεδρος από το 1996 μέχρι σήμερα.

Αποχαιρετούμε τον Ευάγγελο Μαχαίρα, σαν λογοτέχνη και συγγραφέα, που εκτός από τη θητεία του στη δημοσιογραφία, εξέδωσε βιβλία του τιτάνιου αγώνα του ελληνικού λαού.

Αποχαιρετούμε σήμερα ένα συνεπή αγωνιστή, που μετά τις μεγάλες ανατροπές της 10ετίας του 1990, την ανατροπή του σοσιαλισμού, παρέμεινε συνεπής στο πλευρό του ΚΚΕ και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, χωρίς να υποταχθεί, χωρίς να ακολουθήσει εκείνους που καλούσαν σε συμβιβασμό και υποταγή στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Θα μας συντροφεύει στους αγώνες για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας γεννήθηκε στα Αγιωργίτικα της Αρκαδίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν διοριστεί δικηγόρος, στρατεύθηκε στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού, στις τάξεις του οποίου υπηρέτησε μέχρι τον Απρίλη του 1941. Στο Αλβανικό Μέτωπο τραυματίστηκε στο Τεπελένι το Δεκέμβρη του 1940, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Αθήνας και επέστρεψε το Μάρτη του 1941. Τιμήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση, ως διοικητής μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και τραυματίστηκε σοβαρά. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Μωριά, με τον Αρη Βελουχιώτη. Το 1943-1944 έγραψε πολλά γνωστά τραγούδια για την Αντίσταση: "Η μάνα του Αντάρτη", "Μες τα κατάμαυρα ντυμένη", "Το νέο αρματολίκι". Μετά την Απελευθέρωση, άρχισε να δικηγορεί στην Τρίπολη. Διετέλεσε πρόεδρος του "Δημοκρατικού Συλλόγου Αρκαδίας" και διευθυντής της εφημερίδας "Νεολόγος της Τριπόλεως".

Από το 1946 έως το 1950, υπέστη όλων των ειδών τις διώξεις (εξορία, Μακρόνησος, στρατοδικείο) και σώθηκε από βέβαιο θάνατο ύστερα από διεθνή κινητοποίηση. Το 1952 μετατέθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο της Τρίπολης στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και το 1956 στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Υπήρξε δικηγόρος των εργαζομένων και των καταδιωκόμενων για πολιτικούς λόγους. Το 1955 εκλέχτηκε γενικός γραμματέας της "Νέας Κίνησης Δικηγόρων Αθηνών". Μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, ανέλαβε την προεδρία της Κίνησης αυτής. Το 1964 εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, το 1977 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος και το 1981 πρόεδρός του. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αγωνίστηκε για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών, λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Από το 1987 είναι επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ.

Από το 1955 μετέχει στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας. Το 1989 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη και το 1990 πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, του οποίου είναι επίτιμος πρόεδρος από το 1996.

Πρωτοστάτησε στην πάλη για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, καθώς και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, τη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες του κόσμου. Πήρε μέρος σε διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Εκτός από τη θητεία του στη δημοσιογραφία (φοιτητικές και επαρχιακές εφημερίδες 1936-1946), εξέδωσε τα βιβλία: "50 χρόνια μετά" (χρονικό της Εθνικής Αντίστασης), "Η Τέχνη της Αντίστασης", "Πίσω από το Γαλανόλευκο Παραπέτασμα", "Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις".

Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, αποχαιρετούμε τον επίτιμο πρόεδρό του, τον Ευάγγελο Μαχαίρα, που για 60 ολόκληρα χρόνια στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρησή του μετά τις ανατροπές του 1990-1991.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποχαιρετούμε τον Ευάγγελο Μαχαίρα, που πορεύτηκε στο πλάι του ΚΚΕ σε όλους τους μεγάλους και μικρότερους κοινωνικούς αγώνες, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα για 57 χρόνια, Δάφνη Σκούρα, στην κόρη του και τους συγγενείς του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Θα μας συντροφεύει σε όλους τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού και όλων των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, στους αγώνες για την ανατροπή της, για μια κοινωνία δίκαιη, σοσιαλιστική.

Καλό ταξίδι Βαγγέλη».

Αλλοι χαιρετισμοί

Κατά το χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η ΕΕΔΥΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και τιμή τον Ευ. Μαχαίρα. Ο Ευ. Μαχαίρας ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο την αντίσταση ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό και τον αγώνα για την ειρήνη, που είναι συνώνυμα με την πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των λαών και τη μήτρα που γεννά τους πολέμους. Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα στηρίγματά του.

Η δράση του, πρώτα απ' όλα στην Εθνική Αντίσταση, τόσο ως μαχητής όσο και αργότερα υπερασπιζόμενος και νομικά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που βασανίζονταν σε στρατόπεδα, αποδεικνύει το μεγαλείο της προσφοράς του. Εθεσε όχι μόνο την επιστήμη του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό στην πάλη ενάντια στο φασισμό, ενάντια στον ξένο κατακτητή και τον ντόπιου δυνάστη, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, στο πλευρό της εργατικής τάξης, παλεύοντας για κοινωνική απελευθέρωση».

Επεσήμανε, επίσης, πως «για όλους εμάς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του για αρκετά χρόνια, αποτέλεσε παράδειγμα ήθους, ανιδιοτέλειας και αγωνιστικότητας και θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο μυαλό μας. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στη σύντροφό του στη ζωή, Δάφνη».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Μπουλούκος, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, ο Στέφανος Ληναίος εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Μανώλης Γλέζος.

Αναγνώστηκε, τέλος, το ομόφωνο ψήφισμα που πήρε ο Σύλλογος Τριπολιτσιωτών, σύμφωνα με το οποίο, ως ελάχιστο φόρο τιμής, αντί στεφάνου, ο Σύλλογος θα καταθέσει χρήματα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, ενώ θα προταθεί στο Δήμο Τρίπολης να δοθεί το όνομα του Ευ. Μαχαίρα σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

  • Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΤΟΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΕΕΔΥΕ, ο ΠΣΕ, η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Δήμος Ικαρίας, ο Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας, η Ολομέλεια των προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και ο πρόεδρός του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ