ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
1985: Ανακοινώνεται η «αγορά του αιώνα»

Η «αγορά του αιώνα» βρέθηκε στο στόχαστρο των λαϊκών κινητοποιήσεων
Η «αγορά του αιώνα» βρέθηκε στο στόχαστρο των λαϊκών κινητοποιήσεων
Στις 6 Μάρτη του 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά την περιβόητη «αγορά του αιώνα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 40 Μιράζ 2000. Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για την καταστροφική αυτή επιλογή. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εσπευσμένα στα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού και του Ναυτικού, τα οποία αντιπροσωπεύουν κολοσσιαίες δαπάνες και χρέη που πρόκειται να κρατήσουν τη χώρα μας εξαρτημένη για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το κόστος της «αγοράς του αιώνα» ξεπερνούσε τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά ενώ η «αγορά του αιώνα» εξελίχτηκε σε ένα θερμοκήπιο οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος και κόστος εξοπλιστικό πρόγραμμα, ήταν η απειλή από την Τουρκία. Αυτό ήταν, εξάλλου, το μόνιμο και σταθερό επιχείρημα των εκάστοτε κυβερνήσεων για να δικαιολογηθούν οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς.

Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η αγορά αυτή υπηρετεί τις ΝΑΤΟικές και όχι τις εθνικές αμυντικές ανάγκες και οδηγεί στην ενίσχυση των αμερικανονατοϊκών δεσμών της χώρας.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, σχετικά με την τουρκική απειλή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ανάλογες αγορές πραγματοποιούν αυτή την περίοδο όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, χωρίς βέβαια να αντιμετωπίζουν καμιά απειλή ανάλογη μ' αυτήν που επικαλείται η κυβέρνηση.

Επίσης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ναυτικού αποτελεί καθαρά μια υλοποίηση ενός συγκεκριμένου ΝΑΤΟικού προγράμματος του 1983 που αφορά ιδιαίτερα τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας.

Το ΚΚΕ είχε προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για μια εθνική αμυντική πολιτική και για έναν εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, που να ανταποκρίνεται στις εθνικές κι όχι στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση με την "αγορά του αιώνα" αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Βαρύνεται με μια ενέργεια που υποθηκεύει το μέλλον της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ανεξαρτησίας».

Καιρός

Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στη Μακεδόνια, στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές, οι οποίες από το μεσημέρι τοπικά θα ενταθούν, ενώ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Το απόγευμα θα βρέξει στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι, νοτιοδυτικοί μέτριοι, αλλά, αργότερα, στα κεντρικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι μέχρι ισχυροί με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-23, στα νησιά από 13-21 και στη Θεσσαλονίκη από 7-18 βαθμούς, αλλά αργότερα θα σημειώσει πτώση.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που αργότερα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να βρέξει τη νύχτα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί ασθενείς, αλλά τη νύχτα θα γίνουν βόρειοι μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-20 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1928 Γεννιέται στην Αρακατάκα, ένα παραλιακό χωριό της Κολομβίας ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Το 1947 άρχισε στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά τις σπουδές του στα νομικά και τις πολιτικές επιστήμες και τον ίδιο χρόνο η εφημερίδα Ελ Εσπεκταδόρ δημοσίευσε το πρώτο διήγημά του με τίτλο Η Τρίτη Παραίτηση. Το 1948 μετακόμισε στην Καρταχένα των Δυτικών Ινδιών κι εκεί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελ Ουνιβερσάλ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Αμερική και την Ευρώπη. Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο Εκατό Χρόνια Μοναξιά, μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές και κέρδισε το αναγνωστικό κοινό, καθιερώνοντας έτσι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Στο τεράστιο έργο του, που το 1982 του χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη, Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου, Ο Ερωτας στα Χρόνια της Χολέρας, Δώδεκα Διηγήματα Περιπλανώμενα και Περί Ερωτος και Αλλων Δαιμονίων. Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

ΣΤΗΝ ΑΣΥΣΤΟΛΗ δημαγωγία καταφεύγει άλλη μια φορά η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να «διαφοροποιηθεί» δήθεν από την κυβερνητική πολιτική (σελίδα 8)

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ συντονισμένη αγωνιστική απάντηση θα δεχτεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το νομοθετικό έκτρωμα, που ετοιμάζει για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, την ερχόμενη Πέμπτη (σελίδα 15)

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ συνεχίζεται, χτες και σήμερα, η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ενάντια στην τριχοτόμηση και υπέρ της διασφάλισης του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού (σελίδα 16)

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ, για άλλη μία φορά, προγνωστικά, δημοσκοπήσεις, αλλά και τάσεις, οι Ελβετοί ψηφοφόροι επανέλαβαν χτες την άρνησή τους, και μάλιστα με το συντριπτικό 77%, να ενταχθούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σελίδα 19)

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση της Ναυτικής Βάσης των Βριλησσίων, ζήτησαν από κοινού οι Δήμοι Βριλησσίων, Μελισσίων, Χαλανδρίου, Ψυχικού, Ν. Ψυχικού, Αμαρουσίου και η Κοινότητα Πεντέλης (σελίδα 23)

ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ χρόνων και τους «σκοπέλους» των σκανδαλωδών συμβάσεων, προσπαθεί να κλείσει τώρα, όπως όπως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου (σελίδα 24)

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ το άλλοθι που τους έδωσε η κυβερνητική πολιτική, με τις τρελές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, σπεύδουν ιδιοκτήτες - επιχειρηματίες και κατασκευαστές κτιρίων, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές πώλησης (σελίδα 25)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ τιμής στους Μακρονησιώτες - θύματα της μισαλλοδοξίας και της υποτέλειας, πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στο Λαύριο (σελίδα 26)

ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ των δυτικών κυβερνήσεων στο σοβαρότατο θέμα της καταστροφής των πολιτιστικών θησαυρών του Αφγανιστάν από τους φανατικούς ισλαμιστές του κινήματος των Ταλιμπάν, που διοικούν τη χώρα, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης (σελίδα 29)

ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ η εκτέλεση της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 603 θέσεων τακτικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο δημόσιο, ζητούν η Πανελλήνια Ενωση Βιολόγων και η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (σελίδα 32)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1933 Αποτυχαίνει απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον Πλαστήρα. Το ΚΚΕ καταδίκασε την πραξικοπηματική απόπειρα και κάλεσε το λαό να παλέψει για τη ματαίωσή της.

1961 Στις 93 δραχμές ορίζεται η εισφορά των ανηλίκων εσωτερικών οικιακών βοηθών και σε 116 δραχμές των ενηλίκων. Παράλληλα ανακοινώνεται ότι πρώτη φορά από το 1957, το ΙΚΑ εμφανίζει κέρδη.

1968 Αψηφώντας την παγκόσμια κατακραυγή, η ρατσιστική κυβέρνηση του Ιαν Σμιθ, στη Ροδεσία, απαγχονίζει τρεις μαύρους αγωνιστές της παράνομης οργάνωσης «Λεοπάρδαλη».

1974 Ο ηγέτης των Εργατικών Χάρολντ Ουίλσον σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας στο Λονδίνο. Λήγει η απεργία διαρκείας των ανθρακωρύχων, καθώς η νέα κυβέρνηση ικανοποιεί σχεδόν όλες τις οικονομικές απαιτήσεις του κλάδου.

1981 Τροποποιήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο επιφέρει η κυβέρνηση εν είδει μονομερούς χειρονομίας καλής θέλησης προς την Τουρκία.

1986 Ολοκληρώνεται η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Συνολικά, με την αναθεώρηση μειώνονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου, προς όφελος εκείνων του πρωθυπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ