Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» (ΔΕΣ) για την κατάσταση στο χώρο του κινηματογράφου. Απευθύνει επίσης κάλεσμα και στην αυριανή απεργία, με το ΠΑΜΕ. Η προσυγκέντρωση είναι στις 9.50, στην πλατεία Κάνιγγος.
Ανάμεσα στα άλλα σημειώνουν:
«Για τα μονοπώλια ο κινηματογράφος είναι απλά μια κερδοφόρα "μπίζνα". Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που εδώ και χρόνια, τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, όσο και σήμερα η "αριστερή - αντιμνημονιακή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έπαιρναν και παίρνουν μέτρα σε βάρος των δημιουργών, ενώ παράλληλα προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κερδοφόρες επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ στο οπτικοακουστικό, με ολέθριες επιπτώσεις στον κινηματογράφο και τους ανεξάρτητους δημιουργούς.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, θα διαπιστώσει ότι ο χώρος του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού βάλλεται από όλες τις πλευρές:
Στο ζοφερό τοπίο έρχεται και η κατάργηση του "ειδικού φόρου εισιτηρίων για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας" από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανάμεσα σε όσα προβλέπει το αντιλαϊκό μνημόνιο που ψηφίστηκε και από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της "αριστεράς" κατάργησε το μοναδικό φόρο που από τη δεκαετία του '80 και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει τον κινηματογράφο αυτοχρηματοδοτούμενο.
Η κατάργηση στην πράξη του ειδικού αυτού φόρου είναι ένα αυταρχικό χτύπημα στο μόνο βέβαιο πόρο που έστω και στο ελάχιστο εξασφάλιζε την υλική υποστήριξη προς τους δημιουργούς του οπτικοακουστικού τομέα. Με την κατάργησή του, η ετήσια ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας περιορίζεται στην επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, που θα χρηματοδοτεί εάν, εφόσον και όταν αυτό θα μπορεί. Οι "σκληρές διαπραγματεύσεις" με τις οποίες προσπαθούν να συγκαλύψουν τα βάρβαρα μέτρα που παίρνουν και σκοπεύουν να παίρνουν δεν είναι τίποτε άλλο από στάχτη στα μάτια.
Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκτινάσσει τον ΦΠΑ στο 23% του κινηματογραφικού εισιτήριου με κίνδυνο το κλείσιμο των μικρών αιθουσών και προσθέτοντας ένα ακόμη δυσβάστακτο έξοδο στον ήδη εξανεμισμένο προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας, με 23% ΦΠΑ ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία, τον ΕΝΦΙΑ, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και το αποφασιστικό χτύπημα στο Ασφαλιστικό των εργαζομένων, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση».
Η ΔΕΣ απαιτεί:
Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας κινηματογραφίας, που στόχο θα έχει, αντί για το κέρδος, την αισθητική και πνευματική ανύψωση του λαού και αποφασιστικό ρόλο σ' αυτήν θα έχουν οι άνθρωποί της και η ίδια η κοινωνία.
Η κινηματογραφική τέχνη πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα πλοκάμια της εμπορευματοποίησης και να αποδεσμευτεί από τα οικονομικά και ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που τη χειραγωγούν και την ελέγχουν για να μπορέσει να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί ελεύθερα.
Τα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Νοέμβρη με ένα διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων.
Τα δυο πρώτα έργα της Πειραματικής Σκηνής είναι δυο παραγωγές που παρουσιάστηκαν με επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών. «Στη μέση του δρόμου», σκηνοθεσία Πρόδρομος Τσινικόρης 7/11, 8/11, 13/11, 14/11, 15/11, 19/11 και 20/11. Ωρες παραστάσεων: 17.00, 18.00, 19.00, 20.00. Ο κάθε θεατής, εξοπλισμένος με mp3 player και ακουστικά, θα κατευθυνθεί σε ένα διαφορετικό σημείο πέριξ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, όπου θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει μια ιστορία ενός άστεγου συμπολίτη μας και στη συνέχεια να έρθει σε επαφή μαζί του.
«Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού» κείμενο Ανέστης Αζάς, Μάρθα Μπουζιούρη και η Ομάδα, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά (14 με 22 Νοέμβρη). Με αφετηρία την τραγωδία της 20ής Γενάρη 2014 στο Φαρμακονήσι, όπου έντεκα πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οχτώ παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση ντοκουμέντο για το μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.
Ολα τα έργα στην Πειραματική Σκηνή θα παρουσιάζονται από Πέμπτη έως και Παρασκευή, στις 21.30 με γενική είσοδο 10 ευρώ.
Γερμανία, Δημοκρατία της Βαϊμάρης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Τσερλίνε, η γριά υπηρέτρια του σπιτιού της βαρόνης Ελβίρας, πέρασε όλη της τη ζωή υπηρετώντας την και ζώντας στη σκιά της. Ερωτεύτηκε αυτούς που ερωτεύτηκε και εκείνη, μεγάλωσε το νόθο παιδί της, γέρασε και συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει να εγκυμονεί το κακό και να κατατρώει τους ενοίκους του. Ολόκληρη η ζωή της είχε σαν σημείο αναφοράς την κυρία της και τρεφόταν από ματαιωμένες δυνατότητες και κρυφούς εραστές. Οσο όμως και αν υπήρξε ικανή, η Τσερλίνε ξέρει πως η ζωή δε στέκεται γενναιόδωρη απέναντι στις υπηρέτριες. Ο κόσμος των καθημερινών ανθρώπων που αγαπούν μέχρι θανάτου, γελούν, σαρκάζουν αδιάφοροι και που πάνω τους πάτησε ολόκληρο το φασιστικό οικοδόμημα. «Ενώ έξω, το δάσος και το λιβάδι φτάνουν στα κάγκελα του στρατοπέδου και στα σπίτια των δήμιων κελαηδούν τα καναρίνια».
Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς - Ελένη Βαροπούλου (για το κεφάλαιο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε»). Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική επιμέλεια: Αγγελος Τριανταφύλλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Διδασκαλία κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου. Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας.
Πριν 23 χρόνια είχε ανέβει η ιστορική πλέον παράσταση «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε», με την Αλέκα Παΐζη, που είχε παιχτεί με τεράστια επιτυχία επί δύο χρόνια στο «Απλό θέατρο».
Παράλληλα, τη μέρα της πρώτης συναυλίας, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό συλλεκτική έκδοση με τη στερεοφωνική μορφή του έργου, όπως είχε αποτυπωθεί αποκλειστικά στην αμερικάνικη έκδοσή του από το original stereo master. Η έκδοση θα κυκλοφορήσει σε συλλεκτικό ΒΟΧ με έναν ακόμη ψηφιακό δίσκο, όπου ο Μάνος Χατζιδάκις παίζει στο πιάνο έξι από τα θέματα του έργου, στην πρωτότυπη ηχογράφησή τους.