ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ψήφιση με «ευρεία συναίνεση» από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων και με διαδικασίες «fast track», υπερψηφίστηκε στην Ολομέλια της βουλής το Σάββατο 31/10, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η όποια αντιπαράθεση αναπτύχθηκε από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων, «έβγαζε μάτι» ότι αφορούσε ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χρυσή Αυγή, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο, γιατί δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της για την... εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του φασιστικού μορφώματος, έχουν «οδηγηθεί στην ολοκληρωτική καταστροφή». Αντίστοιχα, οι «όρκοι πίστης» από όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» και την καπιταλιστική ανάπτυξη, ήταν απτή απόδειξη της στρατηγικής τους σύμπλευσης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Δεν έλειψαν, βέβαια, και τα «κροκοδείλια» δάκρυα για το λαό που θα κληθεί να ξαναπληρώσει, όμως όπως αποφάνθηκαν «δυστυχώς δεν γίνεται διαφορετικά»...

Κυβέρνηση: «Μας επέλεξαν οι Ελληνες» για να εφαρμόσουμε το μνημόνιο

Από την πλευρά της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος του έτους «θα έχει λυθεί και το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων και των τραπεζών», διαδικασία στην οποία θα συμβάλει, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα συμμετέχει και στην ανακεφαλαιοποίηση. «Αυτό είναι πολύ καλό», σημείωσε, «γιατί είναι ένα πρώτο σήμα στην αγορά για τη συμμετοχή των ιδιωτών».

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, απαντώντας στις «κατηγορίες της ΝΔ», ότι άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις δεύτερες εκλογές και άλλα κάνει τώρα, σημείωσε κυνικά ότι «εμείς έχουμε υπογράψει συμφωνία πριν πάμε στις εκλογές τον Αύγουστο και πήγαμε σε εκλογές με τη συμφωνία. Μας επέλεξαν, λοιπόν, οι Ελληνες πολίτες για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», ανέφερε, επιχειρώντας να καταστήσει το λαό συνένοχο στη σφαγή του!

Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, παρουσίασε τη «σκέψη του για νέα δομή του τραπεζικού συστήματος (...) να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», για να επανέλθει στη συνέχεια και να «διευκρινίσει» μέσω συνεργατών του ότι «δεν εννοούσε τίποτα παραπάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Β. Μεϊμαράκης: Εξέφρασε τις «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τους τόνους, στο φόντο και των εσωκομματικών διαδικασιών της ΝΔ, επισήμανε, μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου ότι η ανακεφαλαιοποίηση «έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική» που άσκησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα να έχει φέρει «το τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας του πειράματος που ανεύθυνα επέβαλε και έκλεισε τις τράπεζες με τα capital controls».

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα αυτό το δρόμο, λέγοντας: «Βυθίσατε ήδη τη χώρα σε ανασφάλεια. Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές υπάρχει αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας. Η χώρα δεν κυβερνιέται» σημείωσε, προτρέποντας την κυβέρνηση να «πιάσει το πηδάλιο» και ουσιαστικά να επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις...

Τα άλλα αστικά κόμματα

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για «ανικανότητα», με την οποία «οδηγήσατε και τις τράπεζες στην ολοκληρωτική καταστροφή», σε συντονισμό ουσιαστικά με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τραπεζικοί όμιλοι, κατέθεσε προτάσεις για την εισπραξιμότητα των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας ότι «απαλύνοντας τους δανειολήπτες, απαλύνετε και το τραπεζικό σύστημα».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση «οφείλεται σε λάθη και αστοχίες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου». Υπερασπίστηκε την ανακεφαλαιοποίηση του 2010, σημειώνοντας ότι ήταν «σωστική για το δημόσιο χρέος» και ότι «το κράτος αποκόμισε ως όφελος περίπου 23 δισ. ευρώ», ενώ έκανε λόγο για «αοριστίες της κυβέρνησης» όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα μεγάλο βήμα στην εξασφάλιση «της φερεγγυότητας, της διασφάλισης εμπιστοσύνης και ασφάλισης της σταθερότητας που έχει ανάγκη το τραπεζικό σύστημα», ενώ ζήτησε μέτρα, δηλαδή νέα προνόμια στο κεφάλαιο «για να γυρίσουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό».

Ο δε πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, χαρακτήρισε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανακεφαλαιοποίηση ικανοποιεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όχι του λαού

Αποσπάσματα από την ομιλία του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απόρροια της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας και αφορά το πώς θα ελαφρυνθούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια στην πορεία εξυγίανσής τους, επισήμανε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αναφερόμενος στην υπαρκτή διαπάλη για τα «κόκκινα» δάνεια, υπογράμμισε ότι αφορά κυρίως μια συγκεκριμένη κατηγορία τους, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Πρόκειται, τόνισε, για οξύτατη διαπάλη, που «σχετίζεται με το αν θα αλλάξει χέρια η ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων. Για παράδειγμα, παρακολουθούμε ένα διαγκωνισμό για τα "κόκκινα" δάνεια στον τουριστικό κλάδο της οικονομίας. Κλάδος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «είναι απόρροια της ίδιας της λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωενωσιακή ολοκλήρωση, της οποίας πυλώνας είναι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, στο πλαίσιο της οποίας έγινε το προηγούμενο διάστημα μία τεράστια εκροή καταθέσεων από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για να βρουν ασφαλή καταφύγια προστασίας οι μεγαλοκαταθέτες, δημιουργώντας αρνητικό χαρτοφυλάκιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Και ενώ αυτοί διασφάλισαν τα χρήματά τους και συνέβαλαν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν θα έχουν καμία συνέπεια, ενώ η λαϊκή οικογένεια ήδη πληρώνει με τα «capital controls» και θα συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα, «θα κληθεί να πληρώσει και από την αύξηση του κρατικού χρέους ως μέρος της κρατικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης».

Ενταγμένη στον «οδικό χάρτη» για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Ο σκοπός της ανακεφαλαιοποίησης, ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «εντάσσεται στον "οδικό χάρτη" της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Προβλέπει, πρώτον, φτηνή εργατική δύναμη, δεύτερον, νέους τομείς δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση αγορών, τρίτον, φορολογία και επενδυτικά κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τέταρτον, εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να υπάρξει πίστη και η ρευστότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ετσι επιβεβαιώνεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η καρδιά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και οι τράπεζες είναι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Οσο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση, όπως τόνισε, δείχνει ότι γίνεται διαπάλη για το «ποιος θα καθορίζει τις διοικήσεις». «Υπάρχει μια ασάφεια στο νομοσχέδιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει μια ευελιξία στα παζάρια τα οποία κάνει με τους νυν ιδιοκτήτες και με τους φιλόδοξους επενδυτές των τραπεζών», στη βάση των προτεραιοτήτων που έχει η ΕΕ. Ετσι, «η όλη συζήτηση γίνεται για το πώς θα μπορέσουν να εξυγιανθούν και να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες».

Στην ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε, συμπεριλαμβάνονται και οι συνεταιριστικές τράπεζες «με την προϋπόθεση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα πάρει τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα ο ρόλος του Ταμείου των Μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος στην Αττική Τράπεζα, να εξαϋλωθεί. Αρα, τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ θα εξαϋλωθούν».

«Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», υπογράμμισε, «όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει ανακούφιση, αλλά θα έχουμε ακόμα πιο δυσμενή, αντιλαϊκή εξέλιξη. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει, στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση νόμου που όχι μόνο προέβλεπε "κούρεμα" τόκων, αλλά και του ίδιου του κεφαλαίου που είχαν λάβει», την οποία «όχι μόνο δεν τη συζητάει η κυβέρνηση, αλλά ετοιμάζεται να μειώσει περισσότερο τα όποια ανεπαρκή μέτρα προστασίας του νόμου Κατσέλη».

«Δεν μπορεί - τόνισε - η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών να βασίζεται στην αύξηση της υπερχρέωσης και τα δάνεια. Εμείς λέμε ότι πρέπει να προέλθει μέσα από την εργασία, τους υψηλούς μισθούς, την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχαν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και βεβαίως μέσα από την αλλαγή ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και την κοινωνικοποίησή τους, δηλαδή αλλαγή της οργάνωσης της οικονομίας, αλλαγή της εξουσίας σε ριζική κατεύθυνση και αποδέσμευση από την ΕΕ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ