ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
Νέα αφαίμαξη του λαού, για να στηριχτεί η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Κύριοι της κυβέρνησης, έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τόσο με τις διαδικασίες, όσο και με την ουσία του νομοσχεδίου, διεκδικείτε επάξια τον τίτλο του πιο αδίστακτου υπηρέτη της άρχουσας τάξης, των καπιταλιστών, που το πάλαι ποτέ στα λόγια τουλάχιστον την καταγγέλλατε.

Νομοθετείτε με κατεπείγουσες διαδικασίες, με στόχο να εμποδίσετε κάθε αγωνιστική παρέμβαση του λαού απέναντι στη μεγάλη επίθεση που κλιμακώνετε. Εμποδίζετε κάθε ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση, καταργείτε στην πράξη το δικαίωμα της ενημέρωσης του λαού.

Δεν υπάρχει κανένα απρόβλεπτο γεγονός, που να δικαιολογεί αυτήν την κατεπείγουσα διαδικασία. Το νομοσχέδιό σας προωθεί την υλοποίηση των κατευθύνσεων που αποφασίστηκαν ήδη τον Αύγουστο και το χρονοδιάγραμμα ήταν γνωστό.

Αυτές τις κατεπείγουσες διαδικασίες καταγγέλλατε συνέχεια ως πραξικόπημα μέχρι να γίνετε κυβέρνηση.

Η μόνη προσφορά σας στο λαό είναι ότι αντικειμενικά βοηθάτε και τον πιο ανυποψίαστο να αντιληφθεί ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετεί η λειτουργία του σημερινού αστικού κοινοβουλίου, της κυβέρνησής σας.

Στην πλάτη του λαού τα βάρη των τραπεζών

Προκαλείτε, επίσης, όταν λέτε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Και κοροϊδεύετε ταυτόχρονα...

Αλήθεια, μήπως τάχα προωθείτε αυστηρούς όρους για την προστασία της λαϊκής οικογένειας, που έχει φορτωθεί «κόκκινα» δάνεια και δεν μπορεί να τα αποπληρώσει;

Περιλαμβάνει το νομοσχέδιό σας μέτρα και δικλίδες, για να προστατέψει τους εργαζόμενους του τραπεζικού κλάδου από απολύσεις και μειώσεις μισθών το επόμενο διάστημα;

Τίποτα από όλα αυτά δεν περιλαμβάνει. Κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, γι' αυτό μάλλον σας στηρίζουν σήμερα.

Αξιοποιεί το φόβητρο του «κουρέματος» των καταθέσεων για να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, για να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες που είχαν οι τραπεζικοί όμιλοι από την αύξηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και από τη φυγή κεφαλαίων, καταθέσεων στο εξωτερικό, σε συνθήκες κρίσης.

Η αύξηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ήταν θεαματική την περίοδο 2010 - 2015.

Στα τέλη του 2014, σε φάση καθυστέρησης αποπληρωμής ήταν περίπου το 40% των επιχειρηματικών δανείων, ξεπερνώντας σε ύψος τα 40 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, όμως, στην περίοδο της κρίσης δηλαδή, τα εγχώρια κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και των επενδύσεων με γνώμονα το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προωθείται σήμερα σε βάρος του φορολογούμενου λαού, δεν υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων, αλλά συνολικά του μονοπωλιακού κεφαλαίου στη χώρα μας.

Ο λαός υποχρεώνεται σε νέα αφαίμαξη, για να στηριχθεί η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μάθημα για τον ταξικό ρόλο του αστικού κράτους στην καπιταλιστική οικονομία

Προκαλείτε, κύριοι της κυβέρνησης, με όσα λέτε αυτές τις μέρες.

Πιστεύετε ότι μπορεί κανείς να ξεχάσει τόσο γρήγορα τι λέγατε όταν καταψηφίζατε όλες τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις;

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξηγούσε γιατί αποτελεί σκάνδαλο οι τράπεζες να μένουν στα χέρια ιδιωτών, ενώ σώζονται με κρατικό χρήμα και παράλληλα δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν τις καταθέσεις, για τις οποίες εγγυάται το κράτος.

Ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι όσες τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατικούς πόρους, πρέπει να τεθούν υπό κρατική ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.

Εμείς και τότε και τώρα εξηγούσαμε ότι η υπόσχεση για τραπεζικό κεφάλαιο προς όφελος του λαού στον καπιταλισμό αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, στην καλύτερη περίπτωση.

Οποια μετοχική σύνθεση και αν έχει μια τράπεζα, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, θα λειτουργεί με γνώμονα την κερδοφορία της.

Ομως, εσείς μέσα σε αυτό το σίριαλ πολιτικής εξαπάτησης τι έρχεσθε, αλήθεια, να εισηγηθείτε σήμερα;

Ποιες είναι οι ριζοσπαστικές αλλαγές που προωθείτε τώρα;

Είστε περήφανοι γιατί διασφαλίσατε ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ στη διακυβέρνηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος;

Δεν ντρέπεστε καθόλου όταν, μετά από όσα δημαγωγικά λέγατε τόσα χρόνια, τώρα δηλώνετε χαμηλόφωνα ότι πρέπει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ της συμμετοχής του κράτους και της προσέλκυσης νέων ιδιωτικών επενδύσεων στις τράπεζες;

Αποτελεί, αλήθεια, «αριστερή» πολιτική η προσπάθειά σας να διαπραγματευτείτε με τους νυν και τους υποψήφιους επόμενους, εγχώριους και ξένους μετόχους, τα μερίδιά τους την επόμενη μέρα στις ελληνικές τράπεζες;

Δεν ντρέπεστε καθόλου όταν δηλώνετε ότι πρώτα θα ψηφίσει η Βουλή και μετά θα διαμορφώσετε με υπουργική απόφαση τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή την αναλογία, την κατανομή της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταξύ των κοινών μετόχων και των CoCos, των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών;

Με ποιο δικαίωμα νομοθετείτε ότι το Ταμείο μπορεί να παραιτείται των δικαιωμάτων του σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών;

Το τερατούργημα που εισηγείσθε σήμερα μπορεί πραγματικά να χρησιμεύσει ως μάθημα για τον ταξικό ρόλο που παίζει το αστικό κράτος στην καπιταλιστική οικονομία.

Η στάση σας αποκαλύπτει και τι θα γίνει στη συνέχεια. Εξηγεί επίσης γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των αμερικανικών funds, των ευκαιριακών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, για την εξαγορά «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και προβληματικών εισηγμένων εταιρειών.

Στην πραγματικότητα, προωθείτε αποφασιστικά χωρίς ταλαντεύσεις τις κατευθύνσεις που έχετε ήδη ψηφίσει με τα προηγούμενα προαπαιτούμενα και το πλαίσιο βέβαια του τρίτου μνημονίου. Εχετε ήδη δεσμευτεί ότι η επιστροφή των εγχώριων τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Με βάση την ίδια κατεύθυνση, επιταχύνετε την παράδοση των συνεταιριστικών τραπεζών στους μεγάλους ομίλους και την απώλεια του ελέγχου της Τράπεζας Αττικής απ' το ΤΣΜΕΔΕ.

Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές συνεταιριστικές οάσεις σ' αυτή την καπιταλιστική έρημο που ζούμε. Είχαμε έγκαιρα αντιταχθεί στη δήθεν σωτήρια λύση του ασφαλιστικού ταμείου σε ρόλο τραπεζίτη.

Ωρα μάχης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

Ομως τώρα δεν είναι ώρα απλά διαπίστωσης και επαλήθευσης των προβλέψεών μας.

Είναι ώρα μάχης απέναντι στην επίθεση που εξαπολύετε κυρίως στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες.

Είναι ώρα να αποκαλυφθεί το νέο παραμύθι με το οποίο προσπαθείτε να αποσπάσετε την υποταγή του λαού, την κοινωνική συναίνεση, την ταξική συνεργασία.

Η προσπάθειά σας να κάνετε το άσπρο μαύρο δεν αντέχει, ούτε αξίζει άλλωστε και σοβαρής κριτικής.

Στο μόνο πράγμα που λέτε την αλήθεια είναι ότι όλα τα αστικά κόμματα, με τις θέσεις και τις πράξεις τους, όλα αυτά τα χρόνια είναι συνένοχα για τη σημερινή κατάσταση.

Ομως, η προσπάθεια του υπουργού Οικονομίας να μας πει ότι την ώρα που εισηγείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα δώσει τη μάχη για κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών σε ολόκληρη την ΕΕ, προς όφελος του λαού, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει! Επιτρέψτε μου, δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο, ούτε μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά σε τέτοιες συνθήκες μια τέτοια δήλωση.

Οπως δεν πείθει και η προσπάθεια κάποιων από εσάς να εμφανίσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως αποτέλεσμα επιβολής της τρόικας, του κουαρτέτου.

Σας πιέζουν, λέτε, από το εξωτερικό λόγω της κακοδιαχείρισης και της αναξιοπιστίας της διοίκησης των ελληνικών τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια. Σας πιέζουν λόγω της διαφθοράς και είστε τάχα σε δύσκολη θέση.

Ποιοι σας πιέζουν; Αυτοί που έχουν στο ντουλάπι τους μεγάλους σκελετούς των σκανδάλων της Deutsche Bank, της Commerzbank, της Lehman Brothers, της Enron;

Ελληνική πρωτοτυπία είναι η διαφθορά με στόχο το κέρδος των μεγάλων ομίλων; Ποιον κοροϊδεύετε; Μόνο άλλοθι, κατά τη γνώμη μας, ψάχνετε. Για εσωτερική κατανάλωση, εδώ στη χώρα, για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική σας.

Οι σημερινές θυσίες δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Υπόσχεστε στο λαό ότι, αν βάλει πλάτη και αποδεχθεί τα μέτρα, θα επιστρέψουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας για όλους. Και για τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο, και για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες.

Λέτε στο λαό ματώστε τώρα με τη φορολογία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το Ασφαλιστικό και σε λίγο έρχεται και η φιλολαϊκή ανάπτυξη.

Λέτε σκόπιμα και συνειδητά ψέματα.

Η ανάκαμψη και η αύξηση των κερδών των ομίλων όχι μόνο δεν συμβαδίζει, αλλά αντιστρατεύεται τη λαϊκή ευημερία. Τα κέρδη τους αυξάνονται πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων του λαού.

Οι σημερινές θυσίες δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας όσο βαδίζουμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Κανένας μεγαλομέτοχος, κανένας υποψήφιος επενδυτής δεν θα δεχτεί μόλις περάσει η φάση της κρίσης να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες της λαϊκής οικογένειας.

Ούτε μια αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, δεν πρόκειται να ανοίξει το δρόμο της λαϊκής ευημερίας.

Η σημαντική αύξηση του δανεισμού της βιομηχανικής παραγωγής από το χρηματοπιστωτικό τομέα σπρώχνει γενικά στην υπερπαραγωγή, στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, την ωθεί στα άκρα της, προετοιμάζει στην ουσία την εκδήλωση της επόμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Το συμπέρασμα αυτό έχει επιβεβαιωθεί πλήρως και από όλη την ιστορική εξέλιξη του καπιταλισμού.

Το δρόμο της ανάκτησης των απωλειών του και της ικανοποίησης των αναγκών του θα τον ανοίξει ο ίδιος ο λαός, αν πιστέψει πραγματικά στη δύναμή του και οργανώσει την αντεπίθεσή του, αν σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και η ΕΕ που τη στηρίζει.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί καθημερινά με συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για να ανοίξει αυτός ο δρόμος.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για την προστασία των λαϊκών οικογενειών με «κόκκινα» δάνεια, για την ανακούφιση των ανέργων, για τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών τραπεζών, που τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός και δεν χρειάζεται να τα αναφέρω ξανά όλα αναλυτικά σήμερα.

Σε αυτόν το δρόμο του σκληρού καθημερινού αγώνα θα συνεχίσουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα, με δυναμικές κινητοποιήσεις του λαού και του κινήματός του, σε λαϊκή συμμαχία, απ΄ άκρη σ΄ άκρη σε όλη τη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ