Μηνύματα αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις |
Ηδη η κατάσταση είναι ασφυκτική λόγω των περικοπών των προηγούμενων χρόνων. Μόνο στο Τεχνικό Γυμνάσιο της Κοπεγχάγης απολύθηκαν την προηγούμενη βδομάδα 34 καθηγητές και σύντομα οι απολύσεις σε όλη την επικράτεια θα ξεπεράσουν τις 160. Το κύμα απολύσεων αφορά τα τεχνικά γυμνάσια αλλά και τα υπόλοιπα γυμνάσια καθώς και τα πανεπιστήμια. Υπολογίζεται ότι θα απολυθεί συνολικά το 1/3 των καθηγητών, που σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών (περισσότεροι μαθητές ανά τάξη, εξαναγκασμός των καθηγητών που θα παραμένουν να διδάσκουν περισσότερες ώρες με λιγότερο χρόνο για προετοιμασία και χωρίς αύξηση μισθών, όπως έχει ήδη γίνει με τους δασκάλους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση). Ακόμα, θα επιβληθούν σοβαρές περικοπές και σε άλλους τομείς, όπως της καθαριότητας, της συντήρησης των κτιρίων διδασκαλίας και της ασφάλειας, που είναι δεδομένο ότι θα ανατεθούν σε υπεργολάβους, με προσωπικό από τα δουλεμπορικά γραφεία που εκμεταλλεύονται κύρια τους νέους μετανάστες.
Πολύ μεγάλες περικοπές θα γίνουν και στον τομέα της έρευνας, όπου η Δανία μέχρι σήμερα θεωρούνταν πρωτοπόρα.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θετικά βλέπουν τις περικοπές - όπως και μια σειρά άλλων αντιλαϊκών μέτρων - και οι βολεμένοι εργατοπατέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Μηνύματα αλληλεγγύης που διαβάστηκαν στις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη και στο Ααρχους, έστειλαν τόσο η ΠΣΟ όσο και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΚΕ του Βραζιλιάνικου ΚΚ. Σε αυτό σημειώνει: «Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα και τον σ. Μάουρο Ιάσι, μέλος της ΚΕ και καθηγητή στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο, ενάντια στον οποίο έχει εξαπολυθεί ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών από αντιδραστικούς κύκλους της χώρας, με αφορμή αναφορά του σε ποίημα του Μπρεχτ κατά τη διάρκεια ομιλίας που έκανε ως εκπρόσωπος του κόμματος σε συνδικαλιστικό συνέδριο, τον Ιούνη του 2015.
Καταδικάζουμε την αντικομμουνιστική υστερία, την οποία καλλιεργούν ορισμένα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις απειλές ενάντια στον σ/φο και την οικογένειά του, που εξαπολύονται μέσω του ίντερνετ, καθώς και τις διάφορες παρεμβάσεις που ζητούν τη δίωξή του.
Σημειώνουμε ότι η όξυνση του αντικομμουνισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εκδηλώνονται κρισιακά σημάδια στην οικονομία της Βραζιλίας, προϊδεάζει για νέα κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν μπορεί, όμως, ούτε να σταματήσει την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ούτε να βάλει εμπόδια στην πολιτική παρέμβαση και δράση των κομμουνιστών».
Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του συντρόφου Κάρλος Λουίς Κασαμπιάνκα, απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κεντρική Επιτροπή του Παραγουανικού ΚΚ. Σε αυτό σημειώνει:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του προέδρου του Παραγουανικού Κομμουνιστικού Κόμματος βετεράνου κομμουνιστή Κάρλος Λουίς Κασαμπιάνκα, την Πέμπτη 29 Οκτώβρη 2015.
Ο σ. Κασαμπιάνκα γεννήθηκε το 1927 στην Ασουνσιόν. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε δραστήρια στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1955, στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας Στρέσνερ, συμμετέχοντας δραστήρια τόσο στον πολιτικό, όσο και στον ένοπλο αγώνα ενάντιά της.
Απέκτησε ευρύτερη εκτίμηση και σεβασμό για τη συμβολή του στους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από υπεύθυνες θέσεις στο ΠΚΚ και το λαϊκό κίνημα. Ανήκει στην ηρωική γενιά των Παραγουανών κομμουνιστών που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού, την κατάργηση της εκμετάλλευσης και το σοσιαλισμό, αντιμετωπίζοντας με αυταπάρνηση τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια, χωρίς να υποστείλουν τη σημαία της ταξικής πάλης.
Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στα μέλη και στελέχη του ΠΚΚ και τους οικείους του σ. Κάρλος Λουίς Κασαμπιάνκα».
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου μετά την «εμφάνιση» του αντιτορπιλικού «USS Lassen» των ΗΠΑ για περιπολίες, στο όνομα της υπεράσπισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, οι τόνοι υψώνονται.
Προχτές, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον και ο Κινέζος ομόλογός του ναύαρχος Γου Σενγκλί είχαν τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Γου δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «τέτοιες επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες (σ.σ. αναφερόταν στην εμφάνιση του «USS Lassen») αποτελούν απειλή για την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας και βλάβη για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής». Ο Γου τόνισε ακόμα ότι η Κίνα «θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την ασφάλεια», εφόσον οι ΗΠΑ επιμείνουν να αγνοούν τις κινεζικές ανησυχίες. Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλέστηκε χτες δήλωση αξιωματούχου του κινεζικού ΠΝ, που εμφάνισε τον Γου να λέει ότι «θα μπορούσε να προκληθεί μια αρκετά πιεστική κατάσταση μεταξύ των δυνάμεων πρώτης γραμμής των δύο πλευρών σε θάλασσα και αέρα, ή ακόμα και ένα μικρότερο επεισόδιο που θα προκαλέσει πόλεμο».
Στο μεταξύ, την αντίδραση της Κίνας προκάλεσε και το γεγονός ότι το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας (διεθνές δικαστήριο που ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 1899 με αντικείμενο την ειρηνική διευθέτηση διαφορών μεταξύ κρατών) δήλωσε την πρόθεσή του να εξετάσει τις εδαφικές διαφορές με τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η Κίνα δήλωσε ότι δε δέχεται τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου, αφού δεν αναγνωρίζει διεκδικήσεις από άλλους στην εδαφική της κυριαρχία.
ΜΟΣΧΑ.--
Διμερή και διεθνή ζητήματα συζήτησαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, την Πέμπτη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν για τη συνάντηση των δύο στην κατοικία του Ρώσου ηγέτη, στα προάστια της Μόσχας.
Μεταξύ άλλων, ο Σαρκοζί επισήμανε ότι «πρέπει να εξέλθουμε από αυτήν την περίοδο αντιπαράθεσης που βιώνουμε αυτή τη στιγμή», αναφερόμενος στις κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλλει στη Ρωσία και γενικότερα τις εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει την «ουκρανική κρίση», προσθέτοντας ότι ενώ ήταν ο ίδιος Πρόεδρος της Γαλλίας, «πάντα καταφέρναμε να βρούμε κατάλληλους συμβιβασμούς». «Είναι αλήθεια, πετύχαμε να κάνουμε πολλά πράγματα καλά... δε θέλω να πω ότι ο συμβιβασμός ήταν πάντα ιδανικός, αλλά μπορούσαμε να αποφύγουμε την αντιπαράθεση» ανέφερε από την πλευρά του ο Πούτιν.
Αναδεικνύοντας τον προβληματισμό της γαλλικής αστικής τάξης (ή τουλάχιστον σημαντικού τμήματός της) για την ψύχρανση των σχέσεων με τη Μόσχα, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε πως «ο κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία», αλλά και ότι Ρωσία και Ευρώπη «είναι καταδικασμένες να εργάζονται μαζί».
Ενδεικτική ήταν και η μακροσκελής ομιλία που έκανε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), τονίζοντας πως «το να απομονώνουμε τη Ρωσία δεν έχει κανένα νόημα», αλλά και πως «η μοίρα της Ρωσίας είναι να είναι μια παγκόσμια δύναμη και όχι περιφερειακή, αλλά αυτό συνεπάγεται ευθύνες».
Ειδικότερα για τη Συρία, υπογράμμισε ότι «είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι απαραίτητος εταίρος για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση», ενώ συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο» οι δύο διεθνείς συνασπισμοί που επιχειρούν στη Συρία «να ενωθούν (...) είναι προϋπόθεση για τη στρατιωτική νίκη επί των βαρβάρων του "Ισλαμικού Κράτους" (...) Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη πολιτικής λύσης είναι μέσω μιας διεθνούς συμμαχίας που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία, η οποία παίζει έναν κρίσιμο ρόλο μέσα στη Συρία (...) Η συνάντηση της Βιέννης είναι το πρώτο βήμα». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε πως είναι αναγκαία και η στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς «είναι μια ικανή δύναμη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (...) είναι αδύνατο να λυθεί η συριακή σύρραξη χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των Σύρων».
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Τα 400 πλησιάζουν τα θύματα του ισχυρού σεισμού που χτύπησε την περασμένη Δευτέρα Πακιστάν και Αφγανιστάν. Στο Πακιστάν, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 272, στο Αφγανιστάν 121 και τρία άτομα σκοτώθηκαν στο ινδικό Κασμίρ.
Η πρόσβαση στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού παραμένει δύσκολη, δεδομένης της κατάστασης του δικτύου μεταφορών.
Σύμφωνα με ένα «πακέτο στήριξης» των σεισμοπαθών, που ανακοίνωσε η πακιστανική κυβέρνηση, εκείνοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν εντελώς θα αποζημιωθούν με 200.000 ρουπίες (κάτι παραπάνω από 1.700 ευρώ). Οσοι υπέστησαν μερική καταστροφή με 100.000 ρουπίες. Αποζημίωση 600.000 ρουπίων θα δοθεί σε κάθε οικογένεια που είχε ένα νεκρό, 200.000 για περιπτώσεις μόνιμης αναπηρίας και 100.000 για κάθε τραυματισμένο. Φυσικά, οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρές και δεδομένης της φτώχειας που μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (και ειδικά τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο), δεν θα είναι περίεργο αν μια οικογένεια παρακαλά να έχει θύματα μεταξύ των μελών της, ευελπιστώντας έτσι να μπορέσει να εξασφαλίσει την επιβίωση όσων γλίτωσαν.