Απαράδεκτος και προκλητικός ο Γ. Κατρούγκαλος στην απάντηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ
Στους εργάτες της βιομηχανίας ΒΙΣ ΑΕ του ομίλου Φιλίππου «έριξε» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, τις ευθύνες για τις δεκάδες απολύσεις που είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι «οι εργοδότες, κατόπιν της πίεσης του ΣΕΠΕ, δέχτηκαν να ανακαλέσουν το σύνολο των απολύσεων - και των είκοσι τριών - εάν σταματούσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων», όμως «η Γενική Συνέλευση απέρριψε αυτό το αίτημα»!
Η πρόκληση Κατρούγκαλου διατυπώθηκε χτες από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, απαιτώντας την ανάκληση τώρα των απολύσεων και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους.
Αυτό που σκόπιμα απέκρυψε ο Γ. Κατρούγκαλος είναι ότι το δίλημμα που τέθηκε στους εργαζόμενους από την Επιθεώρηση Εργασίας και την εργοδοσία, ήταν να σταματήσουν κάθε κινητοποίηση μέχρι το τέλος του χρόνου, με «αντάλλαγμα» η εταιρεία να μην προχωρήσει μέχρι τότε σε νέες απολύσεις.
Εννοείται, βέβαια, ότι τίποτα δε δεσμεύει την εργοδοσία από τη νέα χρονιά, ενώ τετελεσμένες θεωρούνται και οι οκτώ απολύσεις που έχουν ήδη γίνει. Με αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι σωστά απέρριψαν τις προτάσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη, ο όμιλος Φιλίππου ανακοίνωσε το κλείσιμο του τμήματος χαρτοποιίας της βιομηχανίας - το οποίο παρασκευάζει την πρώτη ύλη για την κυτιοποιία - και την απόλυση των 31 εργαζομένων. Και αυτό όταν ο όμιλος είχε ανακοινώσει σε υπουργείο και εργαζόμενους τον εκσυγχρονισμό του τμήματος, αποσπώντας ομολογιακό δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι στη διάρκεια των δύο τριμερών συναντήσεων που έγιναν στο υπουργείο, φάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ τελικά τα στελέχη του υπουργείου πήραν το μέρος της εργοδοσίας. Αυτό σε τίποτα δεν απέτρεψε τον υπουργό να ισχυριστεί χτες ότι «το ΣΕΠΕ μέσα σε μια βδομάδα εξέτασε την καταγγελία και βρέθηκε μια λύση για την ανάκληση των απολύσεων, που το εργατικό κίνημα στο χώρο, στην επιχείρηση, την απέρριψε»!
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έδωσε καμία απάντηση για το τι θα γίνει με τις απολύσεις, ούτε για το πώς θα αντιμετωπίσει την εργασιακή ζούγκλα, που επιτρέπει στους εργοδότες να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις εργασίας, επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις, διαθεσιμότητες και απληρωσιά.
Ενισχύει την επιχειρηματική δράση και τις μεγάλες επενδύσεις η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Eurokinissi |
Η ΚΥΑ ανοίγει το δρόμο ώστε μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να κυριαρχήσουν στη λιανική αγορά του Φαρμάκου |
Ο υπουργός Υγείας, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για «ελεγχόμενη απελευθέρωση». Βέβαια, στις ΕΠΕ μπορούν να συμμετέχουν «άτυπα» μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατέχουν αθροιστικά μεγάλο αριθμό φαρμακείων. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα στο κάθε μονοπώλιο να στήσει 5 - 10 υποκαταστήματα φαρμακείων σε κάποιες πόλεις.
Αλλά και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών - που ο υπουργός τους χαρακτήρισε «κοινωνική οικονομία» (!) - αποκτούν δυνητικά χαρακτηριστικά κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων με αλυσίδες φαρμακείων. Επίσης, η οικονομική ασφυξία των μικρών φαρμακείων μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορά τους από μεγάλο επενδυτή. Αν ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να ακολουθήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να συμμετέχει κατά 20%, θα καταλήξει να είναι ένας υπάλληλος.
Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών, «η κυβέρνηση ξεκινάει από εκεί που είχαν σταματήσει οι προηγούμενες, με τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού με φαρμακείο, με απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κ.λπ.
Ολα αυτά, όπως και η σημερινή ΚΥΑ, έχουν κοινό πυρήνα: Οτι το Φάρμακο είναι εμπόρευμα, άρα θα πρέπει και τα φαρμακεία να έχουν χαρακτηριστικά εμπορικών καταστημάτων, με επενδυτές, επιχειρηματίες, που θα τα λειτουργούν με υπαλλήλους φαρμακοποιούς, με στόχο την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.
"Μήτρα" αυτής της πολιτικής είναι η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, η οποία από τη μία εξαθλιώνει τον αυτοαπασχολούμενο φαρμακοποιό και από την άλλη φέρνει σε απόγνωση τους ασθενείς, που αδυνατούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Θα πρέπει να αγωνιστούμε και για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντιδραστικές αυτές ρυθμίσεις και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, ενάντια στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους».
Ο ΠΦΣ προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για «αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ», ενώ σήμερα καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Σε 10,8% και 9,3% υπολογίζει το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ των «28», αντίστοιχα, η Eurostat για το μήνα Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβρη του 2015 εμφανίζεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο (10,9%) και ελαφρά μειωμένη σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη του 2014 (11,5%). Αντίστοιχα, στην ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά του Αυγούστου (9,4%) και εμφανίζει μικρή μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβρη του 2014 (10,1%). Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ φτάνει τα 22,6 εκατομμύρια. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (25%, στοιχεία Ιούνη) και ακολουθεί η Ισπανία (21,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνουν η Γερμανία (4,5%), η Τσεχία (4,8%) και η Μάλτα (5,1%). Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβρη υπολογίζεται σε 5,1%, σταθερή σε σύγκριση με τον Αύγουστο και μειωμένη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους (5,9%).