ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση των μαθητών στις 2 Νοέμβρη

Συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις διαδηλώνουν τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη οι μαθητές. Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων και σχολεία από όλη την Αττική καλούν σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και σε καταλήψεις.

Μαθητικά συλλαλητήρια προγραμματίζονται για τη Δευτέρα στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα, Βέροια, Σέρρες, Καστοριά, Κοζάνη, Ηράκλειο Κρήτης.

Με ψήφισμά τους, οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Αττικής καλούν τη Δευτέρα στις 10 π.μ. στα Προπύλαια σε συναυλία διαμαρτυρίας και στη συνέχεια στο μαθητικό συλλαλητήριο.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για τις 2 Νοέμβρη από τις 11 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι στάση εργασίας καλώντας τους καθηγητές σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Καλεί δε τις ΕΛΜΕ να πάρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τον αγώνα των μαθητών.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το μεθαυριανό συλλαλητήριο. Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και άλλες πόλεις από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία απευθύνει η Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Φοιτητικές συγκεντρώσεις στις 5 Νοέμβρη

Στις 15 είχαν φτάσει μέχρι χτες οι αποφάσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που καλούν σε μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Νοέμβρη στην Αθήνα, δηλώνοντας: «Δεν στριμώχνουμε τις σπουδές και τη ζωή μας στα μέτρα τους». Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, στη στάση του μετρό «Πανεπιστήμιο», ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για την Πέμπτη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση της Αθήνας έχουν λάβει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικών Επιστημών, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Γεωπονικού, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ. Επίσης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά και ΑΣΠΑΙΤΕ.

Οι σύλλογοι σημειώνουν ότι οι οικογένειες των φοιτητών δεν αντέχουν να σηκώνουν το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών και καταγγέλλουν τις νέες περικοπές που σχεδιάζονται στην Παιδεία, παράλληλα με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Διαδηλώνουν την απαίτησή τους να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και να δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν και γι' αυτό παλεύουν ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους, αλλά και στην εργασιακή ζούγκλα που περιμένει τους αποφοίτους.

Ανάλογες φοιτητικές και σπουδαστικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται στις 4 Νοέμβρη στο Βόλο και στις 5 Νοέμβρη σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ξάνθη, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Χαλκίδα, Λάρισα.

Τροπολογία του ΚΚΕ για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Τροπολογία, με την οποία καταργείται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών».

Στην αιτιολογική της έκθεση σημειώνονται τα εξής:

«Με την προτεινόμενη διάταξη, ρυθμίζεται το ζήτημα που προέκυψε από την κατάργηση της απαλλαγής των τυπικών υπηρεσιών άτυπης και τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης από ΦΠΑ, με τους ν. 4334/2015 και 4336/2015.

Η επιβολή ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυξάνει το μηδενικό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και φορτώνει νέα βάρη σε λαϊκές οικογένειες, που προσπαθούν μέσω της παραπαιδείας ή και άλλων παράλληλων ιδιωτικών δομών να καλύψουν τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου.

Πρόκειται για μέτρο που επιβαρύνει ραγδαία τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων εργαζομένων και αντικειμενικά θα ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών στη μόρφωση. Γι' αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η κατάργησή του.

Το ΚΚΕ απορρίπτει τη λογική των "ισοδύναμων μέτρων" που, σε τελευταία ανάλυση, διατηρούν τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, αλλάζοντας απλά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται. Διεκδικεί την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%». Την τροπολογία προτείνουν οι βουλευτές Καραθανασόπουλος Νίκος, Δελής Γιάννης, Γκιόκας Γιάννης, Τάσσος Σταύρος, Συντυχάκης Μανώλης, Λαμπρούλης Γιώργος.

Συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ

Χτες, αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ, συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε τα προβλήματα των εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ σημειώθηκε ότι το Κόμμα θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση και με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή. Επίσης, συζητήθηκε το φλέγον πρόβλημα που αφορά την επιβολή ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ζητάει την παρέμβαση εισαγγελέα ενάντια σε αγωνιστές σπουδαστές

Επιχείρηση τρομοκράτησης του Συλλόγου Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας έχει εξαπολύσει το Συμβούλιο του Ιδρύματος, αποφασίζοντας ομόφωνα την Τετάρτη 21/10 να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα και στοχοποιώντας τέσσερις φοιτητές που είχαν πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, για να έχουν οι πρωτοετείς συνάδελφοί τους δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύγκλητος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ψήφισε το προηγούμενο διάστημα έναν απαράδεκτο και άκρως αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό. Πτυχές του αφορούσαν και την Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας: Επέβαλε χαράτσι 200 ευρώ για εγγύηση σε 408 σπουδαστές (συνολικά 80.000 ευρώ), με στόχο οι λειτουργικές ανάγκες της Εστίας να καλυφθούν από τους σπουδαστές, απαλλάσσοντας το κράτος από τις δικές του αρμοδιότητες, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και επιβολή ενοικίου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Συλλόγου Οικότροφων Εστίας, έριξαν το χαράτσι στα 100 ευρώ για κάθε σπουδαστή ώστε να πάρει κλειδί.

Ο Σύλλογος Οικότροφων πραγματοποίησε επανειλημμένες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο: να έχουν όσοι σπουδαστές το δικαιούνται δωρεάν δωμάτιο σε μια εστία που - όπως όλες - έχει οξυμένα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και όχι μόνο. Σήμερα το Συμβούλιο του Ιδρύματος ζητάει πίσω τα κλειδιά των δωματίων, για να τα δώσει υποτίθεται στους δικαιούχους, οι οποίοι όμως ήδη τα έχουν στα χέρια τους μετά τις κινητοποιήσεις.

«Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να δικαιολογηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι έωλα. Στην ουσία, κατηγορούνται οι σπουδαστές ως ταραχοποιά στοιχεία που έχουν σκοπό να καταστρέψουν αυτό για το οποίο αγωνίζονται, δηλαδή τις απαραίτητες υποδομές για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Οπως, επίσης, είναι υποκριτική η αναφορά για φόβους περί διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τη στιγμή που στο νέο αντιδραστικό κανονισμό αφαιρείται η διάταξη για τη σχετική απαγόρευση.

Αν η διοίκηση του ΤΕΙ ψάχνει για ενόχους για την απαράδεκτη κατάσταση στις υποδομές της εστίας, να απευθυνθεί στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και αδειάζουν τα αποθεματικά των ιδρυμάτων.

Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της διοίκησης του ΤΕΙ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσονται στην πολιτική της καταστολής ενάντια σε όποιον αντιδρά στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική», επισημαίνει η Κομματική Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωση.

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών δηλώνουν ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «κατεβάζουν» ψήφισμα προς Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, που αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η απαράδεκτη αυτή κίνηση έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους συγκεκριμένους αγωνιστές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και να τους καταδικάσει, γιατί έκαναν το "έγκλημα" να διεκδικήσουν για τους πρωτοετείς συναδέλφους τους δωρεάν στέγαση στην Εστία (...) Αυτές οι ενέργειες είναι μέρος μιας προσπάθειας που καλά κρατεί σε όλη την Ελλάδα, να φορτωνόμαστε εμείς οι φοιτητές και οι οικογένειές μας όλο και περισσότερα βάρη για τις σπουδές μας.

Δε θα περάσει η τρομοκρατία. Η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ο αγώνας μας για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές δεν ποινικοποιούνται! (...)

  • Ολοι οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι να πάρουν απόφαση καταδίκης της απαράδεκτης απόφασης του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας.
  • Να παρθεί τώρα πίσω η απόφαση για εισαγγελική παρέμβαση.
  • Τα κλειδιά για την εστία να δοθούν άμεσα σε όλους τους φοιτητές χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η μόρφωσή μας δεν είναι εμπόρευμα

Απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, για δίδακτρα στα πανεπιστήμια

Είναι φανερό, πλέον, ποιοι έχουν αναλάβει το ρόλο του «λαγού» για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή διδάκτρων. Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή χρησιμοποίησε ως άλλοθι την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια λόγω της υποχρηματοδότησης και πρότεινε ως λύση την επιβολή «500 ευρώ το χρόνο δίδακτρα για κάθε φοιτητή (...)Για το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο». Τις απαράδεκτες δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Αυτή η δήλωση έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του αντιπρύτανη του ΑΠΘ Θ. Λαόπουλου την προηγούμενη βδομάδα που είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα ότι "η επιβολή διδάκτρων στο προπτυχιακό θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα του ΑΠΘ".

Μπορεί για τον κ. Μπουτάρη τα 500 ευρώ να μην είναι τίποτα... όμως για τις οικογένειές μας είναι ένα ολόκληρο μηνιάτικο.

Είναι πρόκληση να απευθύνονται στους γονείς μας, που ήδη ματώνουν για να τα βγάλουν πέρα με το τεράστιο κόστος σπουδών, και να τους καλούν να πληρώσουν ακόμη μια φορά το μάρμαρο.

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων δεν τον δημιουργήσαμε εμείς οι φοιτητές και οι οικογένειές μας.

Μνήμη χρυσόψαρου έχετε κ. Μπουτάρη; Δεν γνωρίζετε ότι όλες οι κυβερνήσεις σημερινές και προηγούμενες προχώρησαν:

  • Σε μείωση κατά 80% των προϋπολογισμών τα τελευταία 5 χρόνια.
  • Εβαλαν δύο φορές το χέρι στα αποθεματικά των πανεπιστημίων μας.
  • Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέα μείωση 20% για το 2016.

Το γνωρίζετε πολύ καλά αλλά θέλετε να πληρώσουν ξανά τα μόνιμα υποζύγια, οι γονείς μας. Γιατί δεν παίρνετε από:

  • Τους μεγαλοβιομήχανους που απολαμβάνουν πακέτο στήριξης 35 δισ. μέσω του 3ου μνημονίου.
  • Τις ελληνικές τράπεζες, που μόνο την πενταετία 2010 - 2015 έλαβαν 250 δισ. ευρώ στήριξη.
  • Από τα εκατομμύρια που δίνονται μέσω των προϋπολογισμών των σχολών μας σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ, για διαγωνισμούς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας κ.ά.

Η μόρφωσή μας δεν είναι εμπόρευμα!», καταλήγει η ανακοίνωση που καλεί στους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς στις 5 και στις 12 Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ