ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μαχαίρι» ακόμα και στις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κεφαλικού φόρου για το Ασφαλιστικό άφησε ο Γ. Κατρούγκαλος

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων που διαμαρτύρονται για τις αιματηρές περικοπές
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων που διαμαρτύρονται για τις αιματηρές περικοπές
Ακόμα και οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ (άθροισμα συντάξεων) θα βρεθούν στην πρέσα των μειώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των «θεσμών» για την ποσοτικοποίηση του νέου ασφαλιστικού «μοντέλου», το οποίο ούτως ή άλλως δεν εγγυάται το ύψος των συντάξεων.

Σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα («Real News»), απαντώντας στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται (σ.σ. μόνο) για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα...».

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι όσο πλησιάζει η μέρα των τελικών αποφάσεων και ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που θα πάρει το «νέο» σύστημα, τόσο η κυβέρνηση βάζει πιο βαθιά το μαχαίρι στις συντάξεις, χωρίς να αποκλείει περικοπές που θα «πιάνουν» και αυτές κάτω των 1.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι αρχικά μιλούσε για μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, μετά κατέβασε αυτό το όριο στα 1.000 ευρώ, ενώ τώρα δεν εγγυάται ούτε αυτό.

Βέβαια, στην περίπτωση που η νέα περικοπή γίνει σε ονομαστικές συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά, στην πραγματικότητα θα αφορούν μειώσεις σε χαμηλότερα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο Γ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι περικοπές θα επιβληθούν σε συνεννόηση με το «κουαρτέτο», τεχνικά κλιμάκια του οποίου βρίσκονται στην Ελλάδα και ήδη έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση για την ποσοτικοποίηση των προτάσεων του υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι νέες περικοπές στις συντάξεις και το ακριβές ύψος τους, όσο και η δομή της «νέας αρχιτεκτονικής» θα ανακοινωθούν μετά τη συμφωνία με τους «θεσμούς».

Επιπλέον, για άλλη μια φορά ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», που σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και ανάλογες μειώσεις για τα επόμενα χρόνια. Οπως προβλέπει το μνημόνιο, μέχρι το τέλος του Προγράμματος, το 2018, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα πρέπει να είναι μικρότερη κατά 1,9% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2014, κι αυτό παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που αναμένεται τα επόμενα χρόνια!

Ο υπουργός εκτίμησε ακόμα το συνολικό τρέχον έλλειμμα των Ταμείων στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 7 δισ. ευρώ, το οποίο ανήγγειλε ότι θα αντιμετωπισθεί με τις νέες «δομικές» ανατροπές στο συνταξιοδοτικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο - όπως δήλωσε - η κυβέρνηση, πέραν των περικοπών που είναι δεδομένες, αναζητά και «νέους πόρους», οι οποίοι μπορεί να υποκρύπτουν νέα χαράτσια, ενδεχομένως και μέσω της γενικής φορολογίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως πρώτο ζήτημα τη «βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού» και μάλιστα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα (!) κάνοντας λόγο για «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να συνεχιστούν.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκαν και οι επικείμενες νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας, όπως και το ζήτημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει χρηματοδοτικό ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την αξιολόγηση, από την Παγκόσμια Τράπεζα, του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν. 4336/2015
Μέχρι και 17 χρόνια παραπάνω δουλειά για χιλιάδες ασφαλισμένους!

Περίπου 150.000 ασφαλισμένοι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σταδιακά

Από μερικούς μήνες μέχρι και 17 χρόνια επιπλέον δουλειάς «φορτώνει» σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. γυναίκες με ανήλικο που το 2010 είχαν τις απαιτούμενες μέρες Ασφάλισης, αλλά δεν είχαν το ηλικιακό όριο) η κυβέρνηση, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε χτες και εξειδικεύει τις διατάξεις του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου 4336.

Η εγκύκλιος συνοδεύεται από δύο πίνακες και καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 150.000 ασφαλισμένους, που μέχρι την ψήφιση του νόμου (18/8/2015) υπάγονταν σε ειδικό καθεστώς.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015.

Ολοι αυτοί προβλέπεται μέχρι το 2022 να συγκλίνουν σταδιακά με τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι το 67ο έτος της ηλικίας, ή όποτε ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τις 12.000 μέρες ασφάλισης μεταξύ 62ου και 67ου έτους.

Ο βηματισμός της αύξησης των ορίων αποτυπώνεται στους δύο πίνακες της εγκυκλίου και του αντίστοιχου νόμου. Στον πρώτο απ' αυτούς, εμπίπτουν όσοι ασφαλισμένοι, με βάση τις προγενέστερες διατάξεις, μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος, με περισσότερες από 10.500 μέρες ασφάλισης.

Απ' αυτούς, όσοι συνταξιοδοτούνταν με 10.500 ένσημα (35ετία) και υπήρχε όριο ηλικίας, το νέο ηλικιακό όριο που ισχύει από φέτος ορίζεται στο 55ο έτος τουλάχιστον. Το 2016 το νέο ηλικιακό όριο αυξάνεται στο 56ο έτος κ.λπ. Για όσους συνταξιοδοτούνταν με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας, το νέο ηλικιακό όριο ορίζεται φέτος στο 58ο έτος της ηλικίας τους, με κλιμακωτή αύξηση για κάθε επόμενο χρόνο.

Στον άλλο πίνακα εμπίπτουν όσοι ασφαλισμένοι με βάση τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις των καταστατικών των Ταμείων τους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερες από 10.500 μέρες ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, η σταδιακή αύξηση του νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινά φέτος από το 55ο έτος της ηλικίας τους και φτάνει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι το 2022.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται επιπλέον ποινή μείωσης 10%. Στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, η «πρόωρη» αποχώρηση τιμωρούνταν μέχρι σήμερα με μείωση κατά 6% της σύνταξης ετησίως και μέχρι και πέντε χρόνια. Σ' αυτήν τη μείωση, προστίθεται άλλο ένα 10%. Αυτό σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 40% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, που την καθιστά επί της ουσίας απαγορευτική.

Οσοι ασφαλισμένοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν την 18/8/2015 και μπορούσαν να έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά συνέχισαν να εργάζονται δεν εμπίπτουν στις νέες αυξήσεις και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τα παλιά ηλικιακά όρια.

Από τις νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας φαίνεται πως τη γλιτώνουν σ' αυτήν τη φάση τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι σε οικοδομικές και τεχνικές εργασίες που περιλαμβάνονται στην περίπτωση Α2 της ΥΑ Φ10221/οικ. 26816/929/2-12-2011 (Β'2778) και το προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ. Εξαιρούνται επίσης όσοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του νόμου 612/1977, όπως αυτές συμπληρώθηκαν αργότερα (συντάξεις αναπηρίας και βαριών ασθενειών), αλλά και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες με παιδιά ανίκανα προς κάθε βιοποριστική εργασία.

Σε 24ωρες απεργίες από χτες οι φαρμακοποιοί

Στο υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά, στα πλαίσια των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το Σάββατο. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που επιτρέπει τη συμμετοχή και μη φαρμακοποιών στην ίδρυση και λειτουργία τους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών ζητά να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Τονίζει ότι ο αγώνας των φαρμακοποιών πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί σε αυτή την κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας πως η μήτρα των προβλημάτων είναι η «επιχειρηματικότητα» και η «ανταγωνιστικότητα», γι' αυτό απαιτείται η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας συνολικά.

Η πλειοψηφία του ΠΦΣ διαπραγματεύεται με το υπουργείο κάποιες «διορθώσεις», που όμως είναι άνευ ουσίας για τα μικρά φαρμακεία. Ζητούν η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου να ανήκει στο φαρμακοποιό, ενώ το ποσοστό των φαρμακοποιών στο μετοχικό κεφάλαιο χαρακτηρίζεται δευτερεύον ζήτημα. Επίσης, «παζαρεύουν» το μέγιστο αριθμό φαρμακείων που μπορούν να ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Δηλαδή, δεν αντιδρούν στην είσοδο μεγάλων εταιρειών στον κλάδο, που μοιραία θα οδηγήσει στο κλείσιμο των πιο μικρών φαρμακείων, ούτε στο φάρμακο - εμπόρευμα.

Εκδηλώσεις - συζητήσεις για το Ασφαλιστικό

Σε συγκέντρωση με θέμα τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος». Εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε Ασφάλιση και Υγεία διοργανώνει σε νοσοκομεία και η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ, στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας. Η πρώτη από αυτές θα γίνει την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», με ομιλητή τον Θωμά Κακκαβά, μέλος της Γραμματείας Ασφαλιστικού του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί την Τετάρτη 4 Νοέμβρη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και την Τρίτη 10 Νοέμβρη στο «Θριάσιο» νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ