ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κλιμάκωση με νέα 48ωρη στην εταιρεία «Τοξότης»

Μαζικά συμμετείχαν χτες οι εργαζόμενοι στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας

Από τη χθεσινή περιφρούρηση της απεργίας
Από τη χθεσινή περιφρούρηση της απεργίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», σε όλες τις εργολαβίες της στην Αττική. Η απόφαση λήφθηκε από το ΔΣ του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής και ύστερα από σύσκεψη με τους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν να γίνουν προσλήψεις, απαιτούν να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και μια σειρά μισθολογικά μέτρα.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι από τα εργοτάξια κατέβηκαν στα γραφεία του Συνδικάτου, όπου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Οκτώβρη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου, με δελτίο Τύπου, χαιρετίζει τους απεργούς, σημειώνοντας ότι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της απεργίας «ήταν η ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας καθώς συνέβαλε στο να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στους εργολάβους των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι εργαζόμενοι της ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ με τη στάση τους και τη δράση τους αποδεικνύουν ότι η μόνη απάντηση στη σημερινή κατάσταση, τις μειώσεις μισθών, την απληρωσιά, την τρομοκρατία, είναι η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία, η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με 48ωρη απεργία το Σάββατο 24/10 και την Κυριακή 25/10. Ερχόμαστε σε επαφή με τους εργαζόμενους και στους υπεργολάβους, που έχουν τα ίδια προβλήματα, διεκδικώντας μαζί την επίλυσή τους. Η σημερινή κινητοποίηση είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Συνεχίζουμε. Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε αποφασιστικά τα δικαιώματά μας».

Σε 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι στην «Aluset»

Στιγμιότυπο από την απεργία
Στιγμιότυπο από την απεργία
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες βρίσκονται από την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Aluset», βιομηχανία αλουμινίου στα Μέγαρα, αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφου τους και στην καθυστέρηση της καταβολής των μισθών. Στο πλευρό τους βρίσκεται το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Οπως καταγγέλλει το Παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου, η διοίκηση της εταιρείας, ενώ είχε κάνει διακανονισμό για τα δεδουλευμένα που οφείλει στο σύνολο των εργαζομένων, αποφάσισε από μόνη της να κάνει «κούρεμα». Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή απέλυσε εργαζόμενο, μέλος της εργοστασιακής επιτροπής του Συνδικάτου. Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων, που έκαναν Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου και αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση.

Στην ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου σημειώνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους του εργοστασίου να δώσουν άμεσα απάντηση, να μην αφήσουν να περάσει η τρομοκρατία. Πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να σκύψουν το κεφάλι στην επίθεση της εργοδοσίας. Τους καλούμε με τη στάση τους να αναγκάσουν την εταιρεία να πάρει πίσω την απόλυση και να δώσει όλα τα δεδουλευμένα τώρα, χωρίς καμία αναμονή».

Ενταξη στα ΒΑΕ διεκδικούν οι φυσικοθεραπευτές

Απεργιακή κινητοποίηση, χτες, στο υπουργείο Υγείας

Ο Κ. Παπαδάκης χαιρετίζει εκ μέρους του ΚΚΕ την κινητοποίηση των φυσικοθεραπευτών
Ο Κ. Παπαδάκης χαιρετίζει εκ μέρους του ΚΚΕ την κινητοποίηση των φυσικοθεραπευτών
Εξω από το υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν, χτες το μεσημέρι, φυσικοθεραπευτές από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και ΚΑΠΗ δήμων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας τους, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Κύρια αιτήματα των φυσικοθεραπευτών των δημόσιων μονάδων Υγείας είναι η ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και η χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που δίνεται σε άλλες ειδικότητες υγειονομικών. Επίσης, η άμεση πρόσληψη μόνιμων φυσικοθεραπευτών σε όλα τα επίπεδα των κρατικών μονάδων Υγείας, καθώς επίσης και σε ειδικές μονάδες αποκατάστασης για ηλικιωμένους, αναπήρους, παιδιά, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κ.λπ.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος. Μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε πως «το αίτημα για τα ΒΑΕ συνδέεται συνολικά με την επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπέρ του κεφαλαίου, ενάντια στο λαό. Η συγκυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως η Κοινωνική Ασφάλιση όπως την ξέραμε "έχει τελειώσει", άρα σήμερα είναι κρίσιμο να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, το χτύπημα στις συντάξεις, στις επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στους μισθούς. Να μην περάσει η επίθεση σε Υγεία - Πρόνοια, που συνδέεται με την Ασφάλιση, με το δικαίωμα σε δωρεάν αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους».

Κάλεσε τους φυσικοθεραπευτές να συμμετέχουν στους λαϊκούς αγώνες ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, στα χτεσινά συλλαλητήρια και στην απεργία στις 12/11. «Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό σας», κατέληξε. Επίσης, μίλησαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής, όπως και της ΠΟΕΔΗΝ.

Ανοιχτή επιστολή εργαζομένων στα «Plaisir»

Εργαζόμενοι των ζαχαροπλαστείων «Plaisir» στη Θεσσαλονίκη, με ανοιχτή επιστολή τους προς τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά, μεταφέρουν την πείρα που αποκόμισαν από την επαφή τους με το Συνδικάτο του Επισιτισμού και καλούν τους συναδέλφους τους σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς βάλαμε πλάτη στο να μπορέσει όσο γίνεται πιο αναίμακτα ο εργοδότης μας να ανταποκριθεί στον οξύ ανταγωνισμό του κλάδου, εν μέσω κρίσης, με αποτέλεσμα να δεχτούμε, κάτω από την πίεση του φόβου και της ανεργίας, να δουλεύουμε με μειωμένες αποδοχές της τάξης του 14%. Προϋπόθεση και υποτίθεται δέσμευση του ίδιου ήταν ότι θα καταβληθούν στην ώρα τους οι μισθοί μας, που για μήνες τους καθυστερούσε.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν να βρεθούμε απλήρωτοι για ακόμη περισσότερους μήνες. Πολλοί από εμάς αντί να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας, προτιμήσαμε το δρόμο της παραίτησης. Ολα αυτά συνέβησαν την ίδια περίοδο που τα χαράτσια παγιώθηκαν, οι τιμές αυξήθηκαν, η πρόσβαση στην Υγεία, στην Παιδεία των παιδιών μας έγινε απαγορευτική.

Οταν διαπιστώσαμε ότι καλή και η υπομονή αλλά δεν τρώγεται και ότι ποτέ και καμία υποχώρηση δε θα είναι αρκετή. Οταν καταλάβαμε ότι μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση στο Συνδικάτο μας και μέσα απ' αυτό να παλέψουμε ώστε να έχουμε τα αυτονόητα. Οταν διαπιστώσαμε ότι έχουμε τη δύναμη να σταθούμε απέναντι στα συμφέροντα του μεγαλοεργοδότη, τότε καταφέραμε όχι μόνο να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας, αλλά και να επαναπροσληφθούν συνάδελφοι που πετάχτηκαν στο δρόμο σαν στυμμένες "λεμονόκουπες", γιατί εκεί τους οδήγησε η συναίνεση.

Ωστόσο, το χρησιμότερο, ίσως, όλων είναι ότι αποδεικνύεται στην πράξη το ποιος μας φταίει. Αντίπαλος ενός εργαζομένου είναι ο εργοδότης. Οχι, όμως, ως μονάδα και σίγουρα όχι επί του προσωπικού».

Κινητοποιήσεις σε άλλους χώρους

Απήργησαν χτες και συνεχίζουν και σήμερα οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» απαιτώντας να προσληφθεί προσωπικό για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των μικρών ασθενών. Σήμερα, υπάρχουν 10 εργαζόμενοι για να καλύψουν κυκλικό ωράριο και εφημερίες του νοσοκομείου μέρα παρά μέρα. Οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους είναι εξουθενωτικές, με δυσκολία δίνονται ρεπό και άδειες. Η απογευματινή εφημερία γίνεται από δύο τεχνολόγους, με αποτέλεσμα, όταν ο ένας είναι στο χειρουργείο και ο άλλος στους ορόφους, να μην υπάρχει τεχνολόγος στην εφημερία για τα επείγοντα περιστατικά.

Επίσης, απεργία έκαναν χτες οι λιμενεργάτες, με απόφαση της ΟΜΥΛΕ, η οποία ζητάει να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Στην κινητοποίηση στον Πειραιά και στη διαμαρτυρία στο ΥΕΝ συμμετείχαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Τέλος, σε απεργία προσανατολίζονται και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι διαμαρτυρόμενοι για την παραπέρα «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα γίνει διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ