ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στη μάχη για τα αυριανά συλλαλητήρια και την απεργία

Αυξάνονται τα συνδικάτα και οι φορείς που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους σε όλη τη χώρα

Τις 530 άγγιζαν χτες βράδυ οι αποφάσεις εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος που καλούν στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, ενάντια στα μέτρα που τσακίζουν το λαό, με αιχμή το Ασφαλιστικό. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε 55 και πλέον πόλεις. Ανάμεσα σ' αυτές, στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγ. Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η επιτυχία των συλλαλητηρίων θα δώσει ώθηση στη δουλειά των συνδικάτων για την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει ήδη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ προχτές, ύστερα από πρόταση του ΠΑΜΕ, απεργία γι' αυτήν τη μέρα αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στόχος των ταξικών δυνάμεων είναι μέσα από κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και της απεργίας, να δημιουργούνται όροι για τη συνέχεια, καθώς η αναμέτρηση με την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ θα είναι μακρά και σκληρή, απαιτεί καλή οργάνωση, συνέπεια και σχέδιο. Προπάντων, απαιτεί κίνημα ικανό να ανοίγει ρήγματα στον αρνητικό συσχετισμό, να δυναμώνουν οι προϋποθέσεις για την αντεπίθεση των εργαζομένων και του λαού.

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6 μ.μ.:

  • Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη (Χαυτεία): Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και των Μεσόγειων.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ ΑΕΒΕ»
Πρώτη απάντηση στις απολύσεις

Εργαζόμενοι συζητούν έξω από την επιχείρηση, στη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας
Εργαζόμενοι συζητούν έξω από την επιχείρηση, στη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας
Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Αλιμο και το Κορωπί, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ». Αντέδρασαν μ' αυτόν τον τρόπο στις απολύσεις πέντε συναδέλφων τους, οι οποίοι εναντιώθηκαν στις μειώσεις των μισθών μέχρι και 20%, που έγιναν τον προηγούμενο μήνα. Προκλητική ήταν η παρουσία αστυνομικών και στα δύο μέρη την ώρα της κινητοποίησης.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας, που έγινε για πρώτη φορά στην επιχείρηση με απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, έστειλε μήνυμα στην εργοδοσία ότι μπορεί από εφησυχασμό να μην μπόρεσαν έγκαιρα να αντιδράσουν και να αποτρέψουν τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, ωστόσο συνειδητοποιούν ολοένα και πιο καθαρά το καθήκον της οργάνωσης μπροστά στην επίθεση που δυναμώνει.

Στον Αλιμο, το ζήτημα της οργάνωσης αναδείχθηκε από την τοποθέτηση του Νίκου Οικονόμου, εργαζόμενου της επιχείρησης και μέλους του ΔΣ της Ενωσης Λιθογράφων και της Φωτεινής Λυκουρέση, που μίλησε εκ μέρους της Ομοσπονδίας. Ο Ν. Οικονόμου επεσήμανε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου έρχεται η απελευθέρωση των απολύσεων, το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά.

Η Φωτεινή Λυκουρέση σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν σωτήρες, πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κυριακή Καμαρινού. Ανάλογη συζήτηση έγινε και στην κινητοποίηση των εργαζομένων στο Κορωπί.

Χρυσαυγίτικη πρόκληση στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική - τραμπούκικη ενέργεια του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Συναδινού, που μαζί με υπαλλήλους της εγκληματικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Ευρωκοινοβούλιο, επιχείρησαν δύο φορές να μπουν στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου εξελισσόταν Διεθνές Συνέδριο εκπροσώπων εργατικών συνδικάτων με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, που φιλοξένησε στις Βρυξέλλες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Επικαλέστηκαν το ότι αρκετές ώρες μετά, στην ίδια αίθουσα, οι φασίστες θα είχαν συνάντηση με ομάδα - «τάγμα» που προσκάλεσαν από την Ελλάδα.

Οι φασίστες αντιμετωπίστηκαν με αποφασιστικό τρόπο από τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και αποχώρησαν άπρακτοι. Συνέχισαν, ωστόσο, τις προκλήσεις τους, επιχειρώντας να παρακολουθήσουν ακόμα και σε δημόσιους χώρους με χαφιέδικο τρόπο την ομάδα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και άλλων συνδικάτων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την πρόκληση των πολιτικών απογόνων των συνεργατών του Χίτλερ και σημειώνει: «Ανησυχούν για τη δράση των συνδικάτων, γιατί δίνουν λογαριασμό στα αφεντικά τους τους μεγαλοεργοδότες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις φασιστικές προκλήσεις, να αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο και το ρόλο του μπράβου του συστήματος, της Χρυσής Αυγής».

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι ναυτεργάτες

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι ναυτεργάτες, συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους βήματα με τους άλλους εργαζόμενους. Στη χτεσινή της συνεδρίαση, η ΕΕ της ΠΝΟ αποφάσισε 48ωρη πανελλαδική απεργία από τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, στις 6 π.μ., έως την ίδια ώρα το πρωί της Τετάρτης 4 Νοέμβρη και 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη, για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με πλατιές συσκέψεις, καθώς και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαντούν επίσης στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας σε τηλεοπτική εκπομπή, με τις οποίες έδειξε ως υπεύθυνους για τα ελλείμματα του ΝΑΤ τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες. «Επανειλημμένα έχουμε απαντήσει στη φαιά προπαγάνδα τόσο εμείς όπως και το ΝΑΤ, με έγγραφό του στις 18/7/2002, ότι "21 πολιτικοί πρόσφυγες έχουν συνταξιοδοτηθεί από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα"», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους και εξηγούν πως για τα ελλείμματα του ΝΑΤ ευθύνεται η ανασφάλιστη εργασία, που αφορά περισσότερους από 60.000 ναυτεργάτες.

Απεργία στην εταιρεία «Τοξότης»

Σε απεργία κατεβαίνουν αύριο Πέμπτη 22 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι της «Τοξότης ΑΕ», σε όλες τις εργολαβίες της εταιρείας στην Αττική. Η απόφαση λήφθηκε από το ΔΣ του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής και ύστερα από σύσκεψη με τους εργαζόμενους. Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, να γίνουν προσλήψεις, να δίνεται ο μισθός σταθερά κάθε μήνα, σε ημερομηνία που θα δεσμευτεί η εργοδοσία. Να δίνονται κάθε μήνα οι καταστάσεις μισθοδοσίας, να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους. Να δώσει η εταιρεία τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι υποχρεωμένη και όχι να τ' αγοράζουν οι εργαζόμενοι με δικά τους χρήματα. Να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στους εργασιακούς χώρους.

Κινητοποίηση σήμερα της ΟΒΣΑ

Σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Καταγγέλλει τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, που εκφράζεται με τα μέτρα όπως η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που συνεχίζεται, το καθεστώς της προκαταβολής φόρου που θα φτάσει στο 100%, ο φόρος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο

Παναττική στάση εργασίας (12.30 μ.μ. - λήξη ωραρίου) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια τις περικοπές κατά 50% του «μερίσματος» του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν στη στάση εργασίας και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στη 1 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ