ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ενθαρρυντικά μηνύματα από την προετοιμασία

Στόχος των ταξικών δυνάμεων να δημιουργηθεί κλίμα αγωνιστικής ανάτασης στους χώρους δουλειάς

Με δραστηριότητες που στόχο έχουν να δημιουργούν αγωνιστικό κλίμα και να προβάλλουν τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος, με τοπικές και κλαδικές συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, με πρόγραμμα πλατιάς εξόρμησης στους τόπους δουλειάς, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, δουλεύουν για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 22 Οκτώβρη, στην προοπτική κλιμάκωσης με απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγ. Βενιζέλου.

Από τις μέχρι τώρα αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια, ξεχωριστή σημασία έχουν αυτές των εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που πάρθηκαν μέσα από Γενική Συνέλευση. Η μάχη να τραβηχτούν εργαζόμενοι στην πάλη, να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής και από σωματεία όπου ο συσχετισμός στα ΔΣ είναι αρνητικός για το ταξικό κίνημα, συνεχίζεται και κλιμακώνεται τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα μπροστά στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Στο Ηράκλειο, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο πρωτοστατεί στην οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των υγειονομικών για τα ζητήματα της Υγείας, αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλ. Ελευθερίας του Ηρακλείου. Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης και για την ενημέρωση των εργαζομένων, προγραμματίζεται Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 15 Οκτώβρη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με 2ωρη στάση εργασίας (8 με 10 το πρωί).

Τέλος, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ, σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Κάλεσμα στα συλλαλητήρια απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ

Κάλεσμα στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 22 Οκτώβρη απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ. «Καμιά αναμονή μπροστά στο νέο κύμα επίθεσης. Δε δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τη σφαγή μας. Εχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σχολιάζει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας: «Τι ανάπτυξη μπορεί να περιμένει ο αυτοαπασχολούμενος, όταν έχει μπροστά του: Τη νέα αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100% και του ΦΠΑ στο 23%. Το τσάκισμα των συντάξεων και όλων των παροχών, με την παράλληλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΑΕΕ. Την επιτάχυνση και διευκόλυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ακόμα και της 1ης κατοικίας και τη μείωση του ορίου των ακατάσχετων λογαριασμών.

Την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που σημαίνει παράδοση ολόκληρων κλάδων στο κεφάλαιο, που θα οδηγήσει σε νέο εκτοπισμό χιλιάδων συναδέλφων, όπως λέει η πείρα σε κλάδους που ήδη έχει προωθηθεί. Τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται και που θα τις πληρώσει ο λαός με νέες απολύσεις, πανάκριβα τιμολόγια και υπηρεσίες, προκειμένου να παραδοθούν στο κεφάλαιο».

«Γι' αυτό - σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ - απορρίπτουμε την "εθνική ομοψυχία" και τις εκκλήσεις για σταθερότητα και ηρεμία στις οποίες μας καλούν. Θέλουν σιγή νεκροταφείου, για να περάσει ανεμπόδιστα η σφαγή μας. Γι' αυτό γυρίζουμε την πλάτη στις ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που αναπαρήγαγαν όλα τα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων, προκειμένου να περάσει χωρίς αντίσταση η πολιτική που μας αφανίζει».

«Ολοι μαζί μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια. Η συμμαχία μας με όλους όσοι χτυπιούνται βάναυσα από αυτήν την πολιτική, τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, είναι το δικό μας όπλο. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του» καταλήγει μεταξύ άλλων η ΠΑΣΕΒΕ.

Το ΠΑΜΕ στα 70χρονα της ΠΣΟ

Στη διεθνή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση για τα 70 χρόνια της ΠΣΟ στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, δεκάδες συνδικαλιστές απ' όλο τον κόσμο, δείγμα της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ΠΣΟ και των δεσμών της με τις αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις παγκοσμίως. Το ΠΑΜΕ, στο χαιρετισμό του, μετέφερε την εκτίμηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας για τη διεθνή αλληλεγγύη που έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια και δεσμεύτηκε να πάρει νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη και ενδυνάμωση της ΠΣΟ και των αγωνιστικών συνδικάτων στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των προσφύγων.

Εφταήμερο αφιερωμένο στους χαλυβουργούς

Εφταήμερο εκδηλώσεων για την 4η επέτειο του αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου διοργανώνεται στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Λεωφ. Αθηνών 181) από 30 Οκτώβρη έως 6 Νοέμβρη. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Επιτροπή Απολυμένων Αγωνιστών Χαλυβουργών Ασπροπύργου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 1η μέρα, Παρασκευή 30/10 στις 7 μ.μ., εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Ελβετού Florian Aicher «Πώς βλέπω το Σοσιαλισμό» (Διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας από 1/11 - 6/11/2015. Ωρες λειτουργίας 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί». 2η μέρα, Σάββατο 31/10 στις 7 μ.μ. Προβολή του ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAL» της Θεοδοσίας Γραμματικού.

Κινητοποίηση της ΟΓΕ στις 15/10

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) διοργανώνει η ΟΓΕ στις 15 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου, για το Ασφαλιστικό. Η ΟΓΕ διεκδικεί την επαναφορά της παροχής επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες που γεννάνε σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία.

Στις 18 Οκτώβρη η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών

Κάλεσμα για συμμετοχή από τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σε Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σύσκεψη που οργανώνει, την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απευθύνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων από όλη την Ελλάδα, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν, μαζικά, μέρος στη σύσκεψη, όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Κι αυτήν τη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δύο "γραμμές", δύο κατευθύνσεις, δύο προοπτικές. Από τη μια θα είναι η "γραμμή" της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που καλεί τους αγρότες να συστρατευθούν στον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ την οποία εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κι έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την άλλη, θα είναι η "γραμμή" κάποιων αγροτοσυνδικαλιστικών "σχημάτων" - όπως για παράδειγμα της "Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων", που συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, καθώς υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και, επί της ουσίας, συνδράμουν την κυβέρνηση στη νέα επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών.

Γιατί, τι άλλο από στήριξη αυτής της πολιτικής που αποσκοπεί στο "ξεπάστρεμα" της μικρομεσαίας αγροτιάς σημαίνει το αίτημά τους να παραμείνει η φορολογία των αγροτών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος (χωρίς δηλαδή να υπάρχει αφορολόγητο όριο), καθώς και η θέση τους ότι η ΚΑΠ αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας;

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για τη σωτηρία τους από το ξεκλήρισμα, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης, για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού».

Οργανώνονται και κινητοποιούνται

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας για τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών και των ΕΒΕ, οργάνωσαν στην Εφορία Τρικάλων οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», εκπρόσωποι της οποίας ανέδειξαν το αγωνιστικό αίτημα των μικρομεσαίων αγροτών για τα φορολογικά.

Τέλος, σε μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, συζητήθηκαν και καταγγέλθηκαν τα παιχνίδια των ξένων και ντόπιων εμπόρων που επιδιώκουν να πάρουν την παραγωγή των ακτινιδίων σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά και η εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Η σύσκεψη κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης με πρώτο σταθμό την παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία, τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ