ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΣΥΡΙΖΑ
Υπερασπίζοντας το δικό του μνημόνιο

Να ξεγελάσει το λαό, για να υφαρπάξει την ψήφο του, επαναλαμβάνοντας τα παραμύθια περί σκληρής διαπραγμάτευσης που έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα, επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε με θράσος πως η συγκυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ έδωσε στιγμές ανάσας και αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό, όταν οι επτά μήνες διακυβέρνησης οδήγησαν σε ένα τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που θα πληρώνει ο λαός σε βάθος δεκαετίας και παραπάνω.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής «επιτεύγματα» αυτής της διαπραγμάτευσης: Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σταθεροποίηση της οικονομίας, χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM μέχρι το 2019 με 86 δισ. ευρώ, το πακέτο Γιούνκερ, τα 20 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το θέμα της συζήτησης για το χρέος.

Ολα, δηλαδή, για όσα χαίρονται οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, που βλέπουν να ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας με δεδομένες τις αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που χρεοκοπούν και καταβαραθρώνουν το λαό. Ολα αυτά θα πληρώσει ο λαός με τα αιματηρά μέτρα του μνημονίου. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε ο Αλ. Τσίπρας να δικαιολογηθεί για τις προεκλογικές κοροϊδίες περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, σκισίματος του μνημονίου, επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 και της 13ης σύνταξης. Μάλιστα, για τον ΕΝΦΙΑ, συνεχίζοντας την κοροϊδία, είπε ότι θα καταργηθεί όταν η οικονομική κατάσταση το επιτρέψει. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρα - ψίχουλα για τα θύματα της πολιτικής του, όπως οι 100 δόσεις, τα προγράμματα σίτισης, επιδότησης ενοικίου κ.λπ. Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι κατάκτηση το συγκεκριμένο θέμα, τη στιγμή που η όποια αναδιάρθρωση του χρέους θα βαρύνει το λαό με νέα μέτρα όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο λαός τώρα έχει πείρα, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, εγκαταλείποντας και τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα της αστικής πολιτικής που ψήφισαν το μνημόνιο, ή το παίζουν αντιμνημονιακά, υποσχόμενα λύσεις με καπιταλιστική ανάπτυξη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλει συνεργασίες και συναίνεση για να εφαρμοστεί το μνημόνιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση με κορμό το κόμμα του. Εκανε, μάλιστα, σαφή την πρόθεσή του για παραπέρα ενισχύσεις και προνόμια στα μονοπώλια, ώστε να προσελκύσει «ιδιωτικές επενδύσεις». Επέμεινε και για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εσπευσε να χρεώσει όλα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου στη διαπραγματευτική «ανικανότητα» του Αλ. Τσίπρα, αποσιωπώντας ότι τα υπερψήφισε και η ΝΔ, καθότι αποτελούν το αποτέλεσμα των παζαριών των ντόπιων μονοπωλίων με τους πιστωτές τους προς παραπέρα χρηματοδότησή τους και σχέδιο για την ανάκαμψή τους από την κρίση.

Δεν παρέλειψε να πει ότι αν βγει πρώτο κόμμα θα επιμείνει για «συνεργασίες», και με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χωρίς τέτοια «συνεργασία» δυσκολεύονται να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα τους. Απηύθυνε, δε, την κατηγορία στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ. Τσίπρα ότι δεν θέλει την τέτοια «συναίνεση», και απευθυνόμενος προσωπικά στον Τσίπρα τον ρώτησε αν έχει χρόνο να συναντηθούν στην Κουμουνδούρου αύριο κιόλας (!) ώστε να καταλήξουν σε ένα «μίνι πρόγραμμα» εφαρμογής μέτρων, εφόσον άλλωστε στα βασικά του ευρωμονόδρομου τα έχουν όλα συμφωνημένα.

Στο ίδιο μοτίβο, τάχθηκε υπέρ της «κυβερνητικής σταθερότητας», εμφάνισε εαυτόν ως «άνθρωπο της πιάτσας», που «ξέρει από προβλήματα», πασχίζοντας έτσι να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις στην αστική πολιτική μέσω στήριξής τους στη ΝΔ και ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητήματα του κεφαλαίου, γι' αυτό ζητά λαϊκή στήριξη και όχι για να λύσει λαϊκά προβλήματα.

Σηματοδοτώντας, ουσιαστικά, τη στοίχιση της ντόπιας αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό άξονα, δεν απέκλεισε συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στη Συρία, υπό την «προϋπόθεση» της έγκρισής τους από τον ΟΗΕ...

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Υπερασπιστής της καπιταλιστικής ανάπτυξης με εθνικό νόμισμα

Η αντιμνημονιακή ρητορεία και το γνωστό σλόγκαν της προβολής του εθνικού νομίσματος, μέσο με το οποίο στην ουσία καλεί το λαό να θυσιαστεί για την καπιταλιστική ανάπτυξη με άλλο μείγμα διαχείρισης, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των όσων ανέφερε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το «αντιμνημόνιο», όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 ακόμη, εγκλωβίζοντας το λαό στην αστική πολιτική.

«Το εθνικό νόμισμα, σημείωσε, θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα αποδυναμώσει τις εισαγωγές, θα ενισχύσει την απασχόληση» - χωρίς βέβαια να πει με τι είδους εργασιακές σχέσεις - και πρόσθεσε πως το εθνικό νόμισμα «θα δώσει ρευστότητα στην ανάπτυξη», δηλαδή στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που εξυπηρετούνται από μία τέτοια εξέλιξη. Μόνο που για το λαό θα είναι καταστροφή όπως και τα μνημόνια με ευρώ.

Ο ίδιος, για να θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά και να εγκλωβίσει αγωνιστικές λαϊκές ψήφους, απαντώντας σε ερώτηση για τη Δημόσια Διοίκηση, ανέφερε ότι «θέλουμε ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη, το λαό, την ανάπτυξη», όταν το κράτος υπηρετεί την καπιταλιστική, προσθέτοντας ότι αυτό που περιέγραψε είναι ...«σοσιαλιστικό κράτος»! Αλλη μια προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού στην αστική πολιτική.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, είπε ότι το ...«δημιούργησε το βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», το οποίο βεβαίως στήριζε και υπεράσπιζε και συνεχίζει να το κάνει, άρα εξαπατά το λαό, βγάζοντας λάδι τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους ανταγωνισμούς τους για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των λαών. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όσον αφορά την εξωτερική πολιτική υπεραμύνθηκε και πάλι της συμφωνίας που υπέγραψε - όπως είπε - με τον Ρώσο ομόλογό του για την κατασκευή του αγωγού («Τούρκις Στριμ»), ικανοποιώντας έτσι αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης.

Στις δηλώσεις του μετά το «ντιμπέιτ» και κατά την έξοδό του από το ραδιομέγαρο, ο Π. Λαφαζάνης επιδόθηκε ξανά στη διαστρέβλωση ότι τάχα το ΚΚΕ έχει αναγάγει σε κύριο αντίπαλό του το κόμμα του, λέγοντας ότι «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον κύριο Κουτσούμπα, που αναδεικνύει κύριο εχθρό του τη ΛΑΕ». Επαναλαμβάνοντας την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις τελευταίες εκλογές επιδόθηκε επίσης σε κάλεσματα για «αντιμνημονιακή ενότητα» ενω θετει και αυτός ως στόχο την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης όπως φάνηκε και απ' το ντιμπέϊτ.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Μεταρρυθμίσεις για τους καπιταλιστές

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, προσπάθησε να δικαιολογήσει την ψήφο του στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και το τρίτο μνημόνιο, αναφέροντας ότι «αλλιώς θα είχαμε μεγάλη καταστροφή». Δηλαδή, ψήφισε την επιβολή άγριων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων, για το ...καλό τους. Τέτοια κοροϊδία. Και συνέχισε τον εμπαιγμό λέγοντας: «Θα δώσουμε όμως μάχη στο πλευρό των χαμένων. Πάνω από τα μνημόνια είναι οι μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή, οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων πολλές από τις οποίες προβλέπονται και στο μνημόνιο. Σχετικά με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ανέφερε πως «χρειάζεται αυστηρή αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών που δεν έγινε». Δηλαδή, επικαλέστηκε την περίφημη αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και κλείσιμο δομών που εξυπηρετούν μεγάλο μέρος λαϊκών οικογενειών. Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα και πως «η Ευρώπη έχει αξίες». Και αποθεώνει μια ΕΕ τη στιγμή που η πολιτική της είναι η αιτία για το κύμα των προσφύγων εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

ΠΑΣΟΚ
Με «προίκα» τη διαχείριση και τα προηγούμενα μνημόνια

Τη συνέπεια και την προσήλωση που έχει το κόμμα της στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, δηλαδή στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, παραπλανώντας το λαό ότι δήθεν μπορούν να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, προσπάθησε να αναδείξει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, στη διάρκεια του χτεσινοβραδινού ντιμπέιτ. Επιδίωξε παράλληλα να εμφανίσει το κόμμα της ως τον τρίτο πόλο που συσπειρώνει «το ριζοσπαστικό κέντρο, τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό», τον οποίο έχει ανάγκη το σύστημα για να στηρίξει τη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση της «επόμενης μέρας».

«Εχουμε την εμπειρία, τη γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε», ανέφερε η Φ. Γεννηματά, η οποία δεν δίστασε να ζητήσει συγχωροχάρτι από το λαό τον οποίο μάτωσε από κοινού με τη ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι «είμαστε κόμμα πατριωτικό, το αποδείξαμε στα δύσκολα, όταν οι άλλοι αντιδικούσαν με το μνημόνιο και το αντιμνημόνιο».

Ταυτόχρονα, βλέποντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ να δικαιώνεται μέσα από το μνημόνιο που «έφερε» σε βάρος του λαού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο βέβαια ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ότι ο «ελληνικός λαός έχοντας ζήσει την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συγκρίνει και να γνωρίζει ποιους να εμπιστευτεί». Ενώ δείχνοντας ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ δήλωσε ότι «είμαι έτοιμη να διασφαλίσω ότι η χώρα θα έχει μία κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», δηλαδή που θα επιβάλει τη στρατηγική της ΕΕ.

ΑΝΕΛ
Ζήτησαν ενίσχυση μονοπωλίων στα πρότυπα Καραϊβικής...

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, απευθυνόμενος στους «νοικοκυραίους», όπως ο ίδιος τους κατονόμασε, τάχθηκε υπέρ της ελαφρύτερης φορολόγησης και κινήτρων προς τόνωση της περιλάλητης επιχειρηματικότητας, ακόμα και με αφορολόγητες ζώνες στα νησιά, κατά το «πρότυπο» της Καραϊβικής (!) όπως είπε...

Διαφήμισε, δε, ως σημαντικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την εκποίηση ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω 50χρονης μίσθωσης στρατοπέδων τους σε ιδιώτες. Αλλωστε, αποφάνθηκε θετικά σε ερώτημα για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου, λέγοντας και ότι οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στην «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Παραπέρα, διαφημίζοντας τη χρησιμότητα του κόμματός του στα μονοπώλια, θύμισε ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο οι ΑΝΕΛ είχαν συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, δεν «διέρρευσε» κανείς βουλευτής τους από την υπερψήφιση αντιλαϊκών μέτρων.

Επαιξε και αυτός την «κασέτα» ότι μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα που ήδη ψήφισαν στη Βουλή, στις 14 Αυγούστου, με το τρίτο μνημόνιο, θα πάνε να τα ...επαναδιαπραγματευτούν με τους εταίρους τους.

Τέλος, συνέταιρος μιας κυβέρνησης του «πρώτη φορά Αριστερά» μίλησε ανοιχτά για «λαθρομετανάστες» στοχοποιώντας ανθρώπους κυνηγημένους από φτώχεια και πόλεμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ