Επιπλέον, ο «Moody's» τονίζει πως η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα «προσφέρει την προοπτική δημιουργίας μίας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, που θα σημαίνει ίσως μία κυβέρνηση ενός πιο μετριοπαθούς ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόνομη είτε σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο «Moοdy's» προχώρησε σε μια ορισμένη αναπροσαρμογή της προηγούμενης εκτίμησής του. Αμέσως μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα (20/8), διατύπωναν «ανησυχίες» γύρω από τους ρυθμούς εφαρμογής των επόμενων προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις των δανείων.
Τον Οκτώβρη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης του μνημονίου από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Παράλληλα, θα κατατεθεί για ψήφιση από τη Βουλή η επόμενη δέσμη με τα ήδη προβλεπόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπουν:
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στους φτωχούς αγρότες από το 13% στο 20% με εφαρμογή από το 2016, ενώ από το 2017 θα εφαρμόζεται συντελεστής 26%, πάντα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Πλήρης κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, με αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016.
«Κούρεμα» κατά 50% των κρατικών κονδυλίων για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
Κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
Ενσωμάτωση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Αύξηση στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
Πλήρης ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου. Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο περιουσιολόγιο θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, θα προβλέπεται μέχρι και η υποχρεωτική απόδοση ΑΦΜ σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται από 1/1/2016, ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στα ληξιαρχεία...
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από 11% στο 15% και ο υψηλός από 33% σε 35%).
Τον Οκτώβρη κατατίθεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, στον οποίο θα ενσωματώνεται ολόκληρη η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων για το επόμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήδη έχουν ξεκινήσει τις επεξεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019...
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβρη θ' αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις δόσεις για τυχόν πρόσθετους φόρους που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των λαϊκών νοικοκυριών για τα εισοδήματα του 2014.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αφού χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» το ότι το Ποτάμι υπερψήφισε το μνημόνιο «ώστε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση αν θα στηρίξει κυβέρνηση μετεκλογικά: «Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από πολλές δυνάμεις ταυτόχρονα (...)». Πρόσθεσε ότι «όποιο κόμμα και να κερδίσει δεν θα είναι ικανό να νικήσει τα προβλήματα. Ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες. Και από μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Το λέμε από την πρώτη μέρα: Δεν μπορεί ένα 30% να αλλάξει την Ελλάδα, ακόμη κι αν το ήθελε».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας σε ερώτηση για κυβερνητική λύση με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να την αποκλείει, σημείωσε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μείνουν προσκολλημένοι, οι μεν στις ιδεοληψίες τους και οι δε στις αγκυλώσεις τους, τότε θα έχουμε μια κυβέρνηση του κακού μέσου όρου».
Ο ίδιος, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Π. Λαφαζάνη, ανέφερε όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών: «Η 27η Σεπτεμβρίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για να διεξαχθούν οι εκλογές». Πρόσθεσε ότι η προσφυγή στις κάλπες πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα στο Σεπτέμβρη. Σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει να αποκτήσουμε κυβέρνηση αλλά και να τηρήσουμε το γράμμα του Συντάγματος» και πρότεινε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Στη διάρκεια της ομιλίας της, απηύθυνε «προσκλητήριο συμπόρευσης» και «δημιουργία ενός τρίτου πόλου», ο οποίος θα βρίσκεται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ και θα «εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας και της κυβέρνησης». Ενώ, σε χτεσινές δηλώσεις της στο MEGA, ανέφερε ότι θέλει να δημιουργηθεί ένας «τρίτος εναλλακτικός πόλος» που θα εξασφαλίσει μια «βιώσιμη λύση» την επόμενη μέρα. Πρόσθεσε πως το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πώς θα κυβερνηθεί η χώρα με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Στο «κάλεσμα» της Φ. Γεννηματά υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γ. Παπανδρέου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος, «ώστε τις προσεχείς μέρες να γίνει πραγματικότητα η εκλογική συμπαράταξη όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Aμεση ήταν η θετική ανταπόκριση και της ΔΗΜΑΡ. Από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται ότι η Φ. Γεννηματά θα προσπαθήσει να προσεγγίσει και πρώην υπουργούς όπως η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης κ.ά.
Από την άλλη, ο Ευ. Βενιζέλος, σε χτεσινές του δηλώσεις αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας πως «έκανε ένα κόμμα το Γενάρη του 2015 προσωπικό, το οποίο υπονόμευσε την προσπάθειά μας».
Ο γενικός δείκτης, στο κλείσιμο της χτεσινής συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στις 568,4 μονάδες με πτώση 10,5%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βύθιση σε ποσοστό 22,7%, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 4 «συστημικών» τραπεζικών ομίλων να συρρικνώνεται στα 3,1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα κρατικά πακέτα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών είχαν φτάσει στα επίπεδα των 38 δισ. ευρώ, ενώ προ των πυλών βρίσκονται και τα νέα πακέτα στήριξης και διάσωσης, τα οποία, μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, φορτώνονται στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων, που διενεργεί η ΕΚΤ στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, θα ανακοινωθούν προς το τέλος του Οκτώβρη, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Για «συνταγματική εκτροπή» κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, «κλαίγοντας» που δεν της δόθηκε η διερευνητική εντολή. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της, «η τρίτη διερευνητική εντολή ανήκει στην Χρυσή Αυγή και όχι σε ανύπαρκτα κόμματα που δεν έχουν πάρει ούτε μία ψήφο από τον ελληνικό λαό. Βιώνουμε και πάλι μία συνταγματική εκτροπή με ευθύνη της Προεδρίας της Δημοκρατίας».