Ανταλλαγή απόψεων στη συνάντηση ηγετών των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και παρέμβαση των ΗΠΑ
Περίσσεψαν ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία χτες στο Κίεβο |
Με τους γιορτασμούς από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου της λεγόμενης μέρας της ανεξαρτησίας (δηλαδή, της κατοχύρωσης της ανατροπής του σοσιαλισμού και της διάλυσης της ΕΣΣΔ στο 1991) σημαδεύτηκε η χτεσινή μέρα στην Ουκρανία. Στην ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στρατιωτική παρέλαση με τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, σε κλίμα έντονου εθνικισμού, να εκθειάζει το «πολεμικό φρόνημα» των στρατιωτών. Αυτών δηλαδή που θυσιάζονται σε μια αδελφοκτόνο σύγκρουση, που γίνεται για λογαριασμό αντιτιθέμενων τμημάτων της αστικής τάξης και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων.
Ο Πρόεδρος - μεγαλοκαπιταλιστής, χαρακτηριστικά, μίλησε για 210.000 άνδρες που έχουν επιστρατευθεί σε 6 διαδοχικά σειρές και τους γύρω 35.000 εθελοντές ανάμεσά τους, και εξέφρασε την ...ευγνωμοσύνη του στους περίπου 2.100 νεκρούς στρατιώτες (ούτε ακριβή αριθμό δεν ανέφερε) και τους 7.320 στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί. Επίσης, ανέφερε τους 9.000 αξιωματικούς και στρατιώτες και εθελοντές που έλαβαν υψηλά κρατικά βραβεία και τους 22 στρατιώτες που τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Ηρωα της Ουκρανίας. Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα από πηγές των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αναφέρεται ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 στρατιωτικοί που έχουν αρνηθεί να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και υπόκεινται σε διώξεις.
Επίσης, σημείωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ παραβιάζεται από την άλλη πλευρά και τη Ρωσία, και ο στρατός της Ουκρανίας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, αλλά «δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Βέβαια, αυτές οι δηλώσεις είναι άκρως υποκριτικές όταν η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει το αιματοκύλισμα. Χαρακτηριστικά, στο διάστημα από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου σκοτώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία, από βομβαρδισμούς 23 άμαχοι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.
Τη «μέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας» χαιρέτισε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με μήνυμά του προς τον Ποροσένκο, στο οποίο εκθείασε τη «συνεργασία των δύο λαών που υπερασπίζονται το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να επιλέγει ελεύθερα τη δική του πορεία προς τα εμπρός», και πρόσθεσε προκλητικά: «Καθώς εργάζεστε για την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, παρά την επιθετικότητα της Ρωσίας στα ανατολικά και την κατάληψη της Κριμαίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σταθερές στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία».
Στις ανατολικές περιοχές όχι μόνο δεν υπήρξαν γιορτές περί ανεξαρτησίας αλλά έγιναν διαδηλώσεις κατά της δολοφονικής κυβέρνησης του Κιέβου και του Προέδρου Ποροσένκο.
Επίσης χτες έγινε στο Βερολίνο συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, δηλαδή των 3 ηγετών από τους 4 που είχαν εγγυηθεί τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Δεν είχε προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), ωστόσο, όπως είπαν η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουν ο χαρακτήρας του σχήματος και η συμμετοχή της Ρωσίας.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία δεν τηρείται και επανέλαβε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για την πλήρη εφαρμογή της. «Είμαστε εδώ για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ, όχι να τη θέσουμε υπό αμφισβήτηση». Αναφερόμενη στο γεγονός ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ρωσίας, η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι ο στόχος των τριών ηγετών είναι να «ενισχυθεί» το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας». Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε επίσης ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.
Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση που έκανε χτες ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα, που πρότεινε τη διεύρυνση του «σχήματος της Νορμανδίας» ώστε να γίνει αντίστοιχο με αυτό του «Σχήματος της Γενεύης», με τη συμμετοχή δηλαδή και των ΗΠΑ και ΕΕ.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα, μετά από μικρή ανάπαυλα λόγω καλοκαιρινών διακοπών, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, για τη λεγόμενη λύση του Κυπριακού, που όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι εντάσσεται σε ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας - περιλαμβανομένης και της Ενέργειας - για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν σε καθημερινή βάση. Κύριο αντικείμενο συζήτησης της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα είναι η προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών, του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτέμβρη.
Στις προηγούμενες συναντήσεις τους, αρχές Αυγούστου, οι διαπραγματευτές είχαν επαφές με τις ομάδες εργασίας για την οικονομία, το περιουσιακό και την ομάδα για θέματα ΕΕ. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, θα βρίσκεται στην Κύπρο την 1η Σεπτέμβρη για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για το Κυπριακό στις 8 Σεπτέμβρη.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, σημείωσε χτες ότι η Προεδρία εργάζεται και προετοιμάζεται αδιάκοπα για τη νέα συνάντηση και θα υπάρξει και άλλη συνάντησή τους πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Νέα Υόρκη.
Επίσης, το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά, ειδικά εφόσον επιτευχθεί η λεγόμενη λύση. Πάντως, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ότι «απορρίπτεται η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων μετά τη λύση του Κυπριακού», αντιμετωπίστηκαν θετικά από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους. Και τα δύο κόμματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα παραμείνει σταθερός σ' αυτές τις θέσεις κατά τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Χρίστος Χριστοφίδης, που χαιρέτισε τις συγκεκριμένες αναφορές του Ι. Κασουλίδη, υπογράμμισε: «Η θέση ότι στη λύση του Κυπριακού η ύπαρξη στρατών δεν θα βοηθήσει την αναγκαία ασφάλεια στο νησί για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως και η θέση ότι στρατιωτικοί οργανισμοί, και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, δεν θα συμβάλουν στην ασφάλεια αλλά αντίθετα θα λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά είναι πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ. Οχι στο ΝΑΤΟ, όχι σε στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Αυτή τη θέση υπογραμμίσαμε και πρόσφατα».
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Κλειστά παρέμεναν χτες τα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας στην επαρχία της Τάτσιρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να αντιμετωπίσει την είσοδο παραστρατιωτικών που στηρίζει η αντίδραση της Κολομβίας και ειδικά ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, όπως και την παράνομη δραστηριότητα που περιλαμβάνει και λαθρεμπόριο, όπως και εμπόριο ανθρώπων. Επίσης, η βενεζουελάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη 10 παραστρατιωτικών Κολομβιανών που είχαν μπει στη χώρα, όπως και την απέλαση 1.012 υπηκόων της γειτονικής χώρας που δεν είχαν εισέλθει νόμιμα και συμμετείχαν σε εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιες γυναίκες ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από μαστροπούς.
Επίσης, ο κυβερνήτης της επαρχίας, Χοσέ Βιέλμα Μόρα, κατηγόρησε ευθέως τον Ουρίμπε, που είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεπτόταν την παραμεθόριο περιοχή και τον προειδοποίησε να μην προσπαθήσει να ενισχύσει το κλίμα αποσταθεροποίησης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Κολομβίας, Χουάν Φερνάντο Κρίστο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο πρώην γερουσιαστής Ουρίμπε, που έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί την περιοχή, δεν έχει σκοπό να αυξήσει, αλλά μετριάζει την ένταση μεταξύ των δύο περιοχών».
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ουρίμπε διατηρεί αποδεδειγμένα στενές επαφές με τους ηγέτες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, ενώ έχει επανειλημμένα κατονομαστεί και ως χρηματοδότης των ομάδων κρούσης που το 2014 προκάλεσαν εκδηλώσεις για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μαδούρο, κάτι που βεβαίως δεν έχει σταματήσει.
Τα σύνορα, ωσότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για άλλες 6 μέρες, ενώ με βάση προεδρικό διάταγμα του Βενεζουελάνου Προέδρου, όλες οι παραμεθόριες περιοχές μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς ελέγχου.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που διεξάγονται εδώ και 2 χρόνια στην Αβάνα της Κούβας και ένας νέος γύρος ξεκίνησε τη Δευτέρα, οι FARC με ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις, παρότι οι αντάρτες τηρούν τη μονομερή εκεχειρία, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην εξέλιξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.