ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εμπρακτη συμπαράσταση σε μετανάστες και πρόσφυγες

Τους παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης πριν μετακινηθούν από το Πεδίον του Αρεως στον Ελαιώνα

Είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες - μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως, πριν τη μεταφορά τους στον Ελαιώνα, παρέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των συνδικάτων. Η αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων έγινε δεκτή με θέρμη από τους μετανάστες, συζήτησε με πολλούς από αυτούς και μοίρασε στις οικογένειες το υλικό που συγκέντρωσε.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των μεταναστών - προσφύγων, σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, για όσο διάστημα χρειαστεί, διευκολύνοντάς τους με διερμηνείς, ιατρική παρακολούθηση, τροφή, νομική βοήθεια και ό,τι άλλο απαιτείται, μέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισμού.

Διεκδικεί ακόμα να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες - θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είμαστε αδέλφια»...

Σε ανακοίνωση που μοιράστηκε στους μετανάστες στα αγγλικά και στα αφγανικά, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

Από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή στο Πεδίον του Αρεως
Από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή στο Πεδίον του Αρεως
«Αδερφέ μας μετανάστη,

Εμείς οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, τα συνδικάτα της εργατικής τάξης της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, σε καλωσορίζουμε στη χώρα μας.

Ξέρουμε ότι έρχεσαι από ένα δύσκολο ταξίδι μέχρι εδώ, διωγμένος από τη φτώχεια και τους πολέμους στη χώρα σου. Τώρα έρχεσαι αντιμέτωπος με την αφιλόξενη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που σου βάζουν, στην προσπάθειά σου να βγάλεις χαρτιά και να συνεχίσεις το ταξίδι σου. Ερχεσαι αντιμέτωπος με την έλλειψη υποδομών, χώρων φιλοξενίας, διερμηνέων, τροφής, νομικής βοήθειας και ό,τι άλλο χρειάζεσαι εσύ και τα παιδιά σου. Ομως, θα ξέρεις και από την πατρίδα σου ότι κυβερνήσεις και αφεντικά νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους και όχι για το λαό που υποφέρει.

Εμείς, σαν εργαζόμενοι, είμαστε αδέρφια ανεξαρτήτως χώρας, θρησκείας ή φυλής. Είμαστε αδέρφια, γιατί υποφέρουμε μαζί από τους πολέμους και τη φτώχεια. Από την ανεργία και την ακρίβεια. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, τα συνδικάτα μας, το ΠΑΜΕ, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σε βοηθήσουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις».

Στα κοντέινερ του Βοτανικού

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η πολυδιαφημισμένη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως στον καταυλισμό του Ελαιώνα. Εκατόν εβδομήντα ένας (171) άνθρωποι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της Πυροσβεστικής στο χώρο, ενώ άλλοι 30 αρνήθηκαν ν' ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο αριθμός των καταγεγραμμένων στο Πεδίον του Αρεως ανερχόταν στους 295. Από 'δω και πέρα, ο χώρος θ' αστυνομεύεται και θα συστήνεται στους μετανάστες να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού...

Στο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Βοτανικό, υπάρχουν συνολικά 90 κοντέινερ, χωρητικότητας 6 ως 8 ατόμων και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μπορούν να μείνουν 540 με 720 άτομα. Η είσοδος και η έξοδος είναι μεν ελεύθερη, αλλά μετά το βραδινό γεύμα οι πόρτες κλείνουν, ενώ υπάρχουν και ειδικοί κατάλογοι καταγραφής. Αυστηρά είναι επίσης τα μέτρα της Αστυνομίας.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατέδειξε το χώρο ως «υπόδειγμα». Μάλιστα, δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κι άλλους τέτοιους, επιβεβαιώνοντας ότι η διαχείριση του ζητήματος, με τις ευλογίες της ΕΕ, βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.

«Νομίζω ότι αυτός ο χώρος θα μείνει σαν παράδειγμα και σαν υπόδειγμα και για άλλους τέτοιους χώρους σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενούν πρόσφυγες» ανέφερε από τον Ελαιώνα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των μεταναστών.


Ξεψυχούν στη θάλασσα και στα αμπάρια πλοίων...

Χωρίς τέλος το δράμα των ξεριζωμένων που διασχίζουν τη Μεσόγειο

Μετανάστης κρυμμένος ανάμεσα στις ράγες και στους τροχούς ενός τρένου που αναχωρεί από τη Γευγελή (ΠΓΔΜ) για τη Σερβία
Μετανάστης κρυμμένος ανάμεσα στις ράγες και στους τροχούς ενός τρένου που αναχωρεί από τη Γευγελή (ΠΓΔΜ) για τη Σερβία
Δεν έχει τέλος το δράμα προσφύγων και μεταναστών, που διασχίζουν τη Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε χώρες της ΕΕ, με βασικές «πύλες εισόδου» την Ελλάδα και άλλες παράκτιες χώρες.

Μόνο τα τελευταία 24ωρα, 49 ακόμα άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία στο αμπάρι υπερφορτωμένου αλιευτικού, στα ανοιχτά της Λιβύης. Την Κυριακή, εντοπίστηκαν από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας. Το νορβηγικό πλοίο «Siem Pilot», με το οποίο μεταφέρονται επιζώντες και σοροί, αναμενόταν να φτάσει χτες στην Κατάνη.

Οι πρόσφυγες, όπως όλα δείχνουν, δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων και είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, που άφησαν τις συζύγους τους στη γέφυρα του πλοίου για να ταξιδέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια...

Στην Ελλάδα, νέες καραβιές μεταναστών συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά. Στο νησί της Κω τώρα, πάνω από 1.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία επιβιβάστηκαν από το βράδυ της Κυριακής στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα παραμείνουν περιμένοντας τα έγγραφα, ενώ περίπου 3.000 συνεχίζουν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες σε ανοιχτούς χώρους της πόλης.

Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες, με το δήμαρχο της Κω, Γ. Κυρίτση, να λέει ότι θα «χυθεί αίμα» και ότι «φοβάται» για την είσοδο ακραίων στοιχείων στον ευρωπαϊκό χώρο, μέσω των νησιών. Σ' αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε το αίτημα για ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και των δυνάμεων καταστολής στην Κω.

Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση και στη Μυτιλήνη, όπου έχουν εγκλωβιστεί μετανάστες και πρόσφυγες, αναζητώντας ένα εισιτήριο για να φύγουν με τα πλοία από το νησί. Με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να στείλει πλοίο στο νησί, ειδικά για να παραλάβει περί τους 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν χαρτιά, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν η «λύση» αυτή θα χρησιμοποιηθεί πάγια όσες φορές χρειαστεί...

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του Λιμενικού, μόνο το περασμένο τριήμερο περισυνελέγησαν 1.728 άνθρωποι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι μετανάστες διασώθηκαν σε 66 περιστατικά έρευνας, από την Παρασκευή το πρωί μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, στα νησιά Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Αγαθονήσι, Καλόλιμνο, Κω και Μεγίστη.

Στο μεταξύ, ένα 15χρονο προσφυγόπουλο αγνοείται, μετά την ανατροπή ταχύπλοου, την Κυριακή το πρωί, που μετέφερε μετανάστες μεταξύ Καλολίμνου και Ψερίμου. Οι υπόλοιποι 11 περισυνελέγησαν σώοι από αλιευτικό και διερχόμενο σκάφος και μεταφέρθηκαν στο νησάκι της Καλολίμνου, απ' όπου σκάφος του Λιμενικού τούς μετέφερε στο λιμάνι της Καλύμνου.

Επίσης, μετά από καταδίωξη από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου, συνελήφθη 42χρονος διακινητής, που είχε προλάβει και είχε αποβιβάσει σε δύσβατη περιοχή του νησιού 22 μετανάστες, ανάμεσά τους και μια έγκυο γυναίκα, που μεταφέρθηκε ταλαιπωρημένη για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.


Μακριά από τις ανάγκες η διαχείριση του ζητήματος

Την ώρα που χιλιάδες άνδρες, γυναίκες με τα μωρά τους, μικρά παιδιά από τις χώρες της Μέσης Ανατολής ξεριζώνονται από τα σπίτια τους και θαλασσοδέρνονται για να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», ο οποίος αποτελεί ένα κατασταλτικό μέσο και μέσο επέμβασης της ΕΕ, με πρόσχημα τις «ανθρωπογενείς καταστροφές» και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Προανήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία νέων «στρατοπέδων συγκέντρωσης» για τους μετανάστες, αφού, όπως είπε, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των 2.500 θέσεων φιλοξενίας, που αποτελεί και δέσμευση των ελληνικών αρχών από το 2013. Ανέφερε, τέλος, πως για τη διαχείριση του προβλήματος στην Ελλάδα προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ