Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεψυχούν στη θάλασσα και στα αμπάρια πλοίων...

Χωρίς τέλος το δράμα των ξεριζωμένων που διασχίζουν τη Μεσόγειο

Μετανάστης κρυμμένος ανάμεσα στις ράγες και στους τροχούς ενός τρένου που αναχωρεί από τη Γευγελή (ΠΓΔΜ) για τη Σερβία
Μετανάστης κρυμμένος ανάμεσα στις ράγες και στους τροχούς ενός τρένου που αναχωρεί από τη Γευγελή (ΠΓΔΜ) για τη Σερβία
Δεν έχει τέλος το δράμα προσφύγων και μεταναστών, που διασχίζουν τη Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε χώρες της ΕΕ, με βασικές «πύλες εισόδου» την Ελλάδα και άλλες παράκτιες χώρες.

Μόνο τα τελευταία 24ωρα, 49 ακόμα άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία στο αμπάρι υπερφορτωμένου αλιευτικού, στα ανοιχτά της Λιβύης. Την Κυριακή, εντοπίστηκαν από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας. Το νορβηγικό πλοίο «Siem Pilot», με το οποίο μεταφέρονται επιζώντες και σοροί, αναμενόταν να φτάσει χτες στην Κατάνη.

Οι πρόσφυγες, όπως όλα δείχνουν, δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων και είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, που άφησαν τις συζύγους τους στη γέφυρα του πλοίου για να ταξιδέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια...

Στην Ελλάδα, νέες καραβιές μεταναστών συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά. Στο νησί της Κω τώρα, πάνω από 1.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία επιβιβάστηκαν από το βράδυ της Κυριακής στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα παραμείνουν περιμένοντας τα έγγραφα, ενώ περίπου 3.000 συνεχίζουν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες σε ανοιχτούς χώρους της πόλης.

Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες, με το δήμαρχο της Κω, Γ. Κυρίτση, να λέει ότι θα «χυθεί αίμα» και ότι «φοβάται» για την είσοδο ακραίων στοιχείων στον ευρωπαϊκό χώρο, μέσω των νησιών. Σ' αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε το αίτημα για ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και των δυνάμεων καταστολής στην Κω.

Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση και στη Μυτιλήνη, όπου έχουν εγκλωβιστεί μετανάστες και πρόσφυγες, αναζητώντας ένα εισιτήριο για να φύγουν με τα πλοία από το νησί. Με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να στείλει πλοίο στο νησί, ειδικά για να παραλάβει περί τους 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν χαρτιά, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν η «λύση» αυτή θα χρησιμοποιηθεί πάγια όσες φορές χρειαστεί...

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του Λιμενικού, μόνο το περασμένο τριήμερο περισυνελέγησαν 1.728 άνθρωποι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι μετανάστες διασώθηκαν σε 66 περιστατικά έρευνας, από την Παρασκευή το πρωί μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, στα νησιά Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Αγαθονήσι, Καλόλιμνο, Κω και Μεγίστη.

Στο μεταξύ, ένα 15χρονο προσφυγόπουλο αγνοείται, μετά την ανατροπή ταχύπλοου, την Κυριακή το πρωί, που μετέφερε μετανάστες μεταξύ Καλολίμνου και Ψερίμου. Οι υπόλοιποι 11 περισυνελέγησαν σώοι από αλιευτικό και διερχόμενο σκάφος και μεταφέρθηκαν στο νησάκι της Καλολίμνου, απ' όπου σκάφος του Λιμενικού τούς μετέφερε στο λιμάνι της Καλύμνου.

Επίσης, μετά από καταδίωξη από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου, συνελήφθη 42χρονος διακινητής, που είχε προλάβει και είχε αποβιβάσει σε δύσβατη περιοχή του νησιού 22 μετανάστες, ανάμεσά τους και μια έγκυο γυναίκα, που μεταφέρθηκε ταλαιπωρημένη για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρεις μετανάστες συνελήφθησαν στην Κω(2022-08-09 00:00:00.0)
Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων(2018-09-06 00:00:00.0)
Ναυάγησαν έξω από το λιμάνι(2015-04-21 00:00:00.0)
Το Πρωτόκολλο της ντροπής(2001-12-06 00:00:00.0)
Στην Ηγουμενίτσα οι 250 πρόσφυγες(2001-09-19 00:00:00.0)
Κινδύνευσαν λαθρομετανάστες(1998-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ