ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΑΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε ευρώ περικοπή σε συντάξεις και επιδόματα ΑμΕΑ

«

Ούτε 1 ευρώ περικοπή στις συντάξεις αναπηρίας και στα επιδόματα των ΑμΕΑ» απαίτησαν εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος και εργατικών συνδικάτων απ' τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ, του ΣΕΜΙΣΕΑ (εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή) και των Συνδικάτων Οικοδόμων και Μετάλλου εξέφρασαν στον υπουργό τις σοβαρές ανησυχίες των αναπήρων και χρονίως πασχόντων για περικοπές στις συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα με το 3ο μνημόνιο. Επίσης, ανέφεραν καταγγελίες για κατάφωρες, εγκληματικές αποφάσεις στα ΚΕΠΑ σε βάρος αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Για την απαράδεκτη κατάσταση για τους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους στα Ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής μίλησαν οι εκπρόσωποι στην αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, που προσήλθε στη συνέχεια στη συνάντηση.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ υπάρχουν ως τίτλοι τα θέματα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων. Για να δώσει απάντηση, πρόσθεσε, θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με το «κουαρτέτο». Η αναπληρώτρια υπουργός απέδωσε στις κλειστές τράπεζες την απλήρωτη εργασία στα ειδικά κέντρα καθώς και την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων.

Τα προβλήματα των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων απέκτησαν «τραγικές διαστάσεις και γενικευμένα χαρακτηριστικά στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης με τα μνημόνιο 1 και 2 και τους εφαρμοστικούς νόμους» και «αναμένεται να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις με την εφαρμογή του μνημονίου 3», τονίζεται στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό.

«Γενικευμένη ανησυχία, συνεχίζει, επικρατεί στις οικογένειες των ΑμΕΑ αλλά και γενικότερα των εργαζομένων μπροστά στο μνημόνιο 3 και την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τα ΚΕΠΑ, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σφαγή στα ΚΕΠΑ, όλα αυτά μαζί μας οδηγούν σε νέες γενικευμένες περικοπές. Η σφαγή στα ΚΕΠΑ εξελίσσεται μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας, της ένταξης της λειτουργικότητας ως στοιχείου της κρίσης αλλά και της ουσιαστικής κατάργησης της ασφαλιστικής - επαγγελματικής ικανότητας του εργαζόμενου. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες σακατεμένοι εργαζόμενοι, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες να μένουν χωρίς συντάξεις αναπηρίας, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ από το 14% που ήταν στο σύνολο, έχουν μειωθεί κάτω από 8%, οι επιδοματούχοι ΑμΕΑ από 210.000 που ήταν πριν από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας, μειώθηκαν σε 160.000)».

Απολύσεις από την επιχείρηση «ΣΟΒΕΛ» στη Μαγνησία

Με 15 απολύσεις «σφράγισε» τη συγχώνευσή της με τη βελγική εταιρεία «Viohalco SA» η επιχείρηση «ΣΟΒΕΛ», θυγατρική της «ΣΙΔΕΝΟΡ», στον Αλμυρό Μαγνησίας. Τις απολύσεις καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν, για να αντιμετωπίσουν τις απολύσεις και την επίθεση στα δικαιώματά τους.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει: «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της εταιρείας "ΣΙΔΕΝΟΡ" στην οποία ανήκει και η "ΣΟΒΕΛ" Αλμυρού για τη διασυνοριακή συγχώνευσή της με την "Viohalco SA", με την οποία πανηγύριζε και ανακοίνωνε λαμπρές ημέρες για την εταιρεία και τους εργαζόμενους και ήρθαν χθες οι πρώτες 15 απολύσεις εργαζομένων από την "ΣΟΒΕΛ" Αλμυρού, να επιβεβαιώσουν ότι οι συγχωνεύσεις και οι απορροφήσεις των εταιρειών γίνονται για τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους και όχι για το συμφέρον των εργαζομένων».

Υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η επιχείρηση «στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" είχε επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας στο σύνολο του προσωπικού με μειώσεις 15% τις οποίες είχε βαφτίσει προσωρινές οι οποίες όμως παραμένουν μέχρι και σήμερα» και εξηγεί ότι οι απολύσεις έχουν στόχο «να απαλλάξουν την εταιρεία από τα "βαρίδια", όπως θεωρούν οι εργοδότες τα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να αυγατίσουν τα κέρδη τους το επόμενο διάστημα».

Το Συνδικάτο Μετάλλου είχε επισημάνει έγκαιρα τους αρνητικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων και είχε καλέσει τους εργαζόμενους να δώσουν οργανωμένη απάντηση στην επίθεση της εταιρείας. Αντιμέτωποι με ανάλογη επίθεση βρίσκονται εξάλλου οι εργαζόμενοι σε μια σειρά επιχειρήσεις: «Οι εργοδότες αποθρασυμένοι από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την οποία στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, με το οποίο διατηρούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των δύο προηγούμενων μνημονίων και το εμπλουτίζουν με νέα αντεργατικά μέτρα, προχωρούν σε μία ολομέτωπη και γενικευμένη επίθεση εναντίον των εργαζομένων», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει: «Για παράδειγμα, Χαλυβουργία του Μάνεση παρέτεινε για ακόμη 3 μήνες την επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών των εργαζομένων, η απλήρωτη εργασία γενικεύεται, οι υποχρεωτικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών είναι κανόνας κ.ο.κ».

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μην προχωρήσει η εργοδοσία σε νέες. Να σταματήσει οποιοσδήποτε αντεργατικός σχεδιασμός (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία). Να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις και να επανέλθουν οι μισθοί και τα ημερομίσθια στα προηγούμενα επίπεδα.

Διπλό φονικό

Οι σοροί δύο ανδρών βρέθηκαν προχτές στο διαμέρισμα, όπου ζούσαν στην πόλη των Σερρών. Πρόκειται για 72χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό και τον 27χρονο γιο του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, οι δύο άνδρες έφεραν πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Ο 72χρονος εντοπίστηκε μέσα σε λίμνη αίματος στο καθιστικό - κουζίνα του διαμερίσματος, ενώ στην είσοδο του διαμερίσματος βρέθηκε ο 27χρονος γιος του. Η κόρη του ηλικιωμένου ήταν αυτή που εντόπισε τις δύο σορούς. Τα πτώματα βρέθηκαν στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου του διώροφου κτίσματος, που βρίσκεται στην οδό Ιωνος Δραγούμη 59.

Τραγικός θάνατος βρέφους

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες ένα νεογνό, μόλις πέντε ημερών, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από το μπαλκόνι 5ου ορόφου πολυκατοικίας στα Πατήσια. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 02.20 τα ξημερώματα σε πολυκατοικία στην οδό Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Το πέντε ημερών αγοράκι έπεσε στο κενό και κατέληξε στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, όπου βρήκε ακαριαίο θάνατο. Οι γονείς του παιδιού, ελληνικής υπηκοότητας, εξετάζονται από την Αστυνομία.

Σκοτώθηκε εργάτης σε οικοδομικές εργασίες

Ενας 47χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του την Πέμπτη, 20 Ιούλη, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην Ελιά Μυκόνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για τον Shemu Enkel, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έχασε τον έλεγχο στο μηχάνημα εκσκαφής που χειριζόταν με αποτέλεσμα να εκτραπεί και να πέσει σε πλαγιά.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Νέα παρέμβαση χτες στον ΕΔΟΕΑΠ

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ, με αφορμή τη μη καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους δικαιούχους του Οργανισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ ζήτησε άμεσες και χρονικά δεσμευτικές απαντήσεις στα ζητήματα της καταβολής των επικουρικών συντάξεων και της μισθοδοσίας του προσωπικού, της διασφάλισης της φαρμακευτικής περίθαλψης, τις αποζημιώσεις για νοσήλια και ιατρικές πράξεις.

Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ δεσμεύθηκε ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα των επικουρικών συντάξεων το αργότερο έως τις 10 Αυγούστου όπως και της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού. Ακόμα, δεσμεύτηκε για την αδιατάρακτη παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης τουλάχιστον για το διάστημα Αυγούστου - Σεπτέμβρη. Για το ζήτημα των αποζημιώσεων νοσηλίων και ιατρικών πράξεων επισήμανε ότι θα τακτοποιούνται κατά προτεραιότητα και με προσπάθεια να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε επαγρύπνηση για νέα παρέμβαση στον ΕΔΟΕΑΠ στις 10 Αυγούστου, εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

Σύλληψη για ληστείες

Τουλάχιστον 30 ληστείες σε βάρος πεζών κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει στην περιοχή των Εξαρχείων ένας 27χρονος κι ένας 26χρονος. Ο πρώτος συνελήφθη στις 19 Ιούλη από αστυνομικούς στα Εξάρχεια, ενώ ο δεύτερος καταζητείται ως συνεργός του.

Οπως προέκυψε από την έρευνα του τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, οι δύο φερόμενοι ως δράστες, τουλάχιστον κατά το τελευταίο τετράμηνο, εντόπιζαν κυρίως νεαρά άτομα που κινούνταν στην περιοχή των Εξαρχείων και τα προσέγγιζαν, ρωτώντας τα προσχηματικά ποια ποδοσφαιρική ομάδα υποστηρίζουν.

Στη συνέχεια, με την απειλή σωματικής βίας, είτε στο ίδιο σημείο, είτε οδηγώντας τα στο λόφο του Στρέφη, τους αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ληστεία από κοινού κατά συρροή, κλοπή από κοινού κατ' εξακολούθηση και παράνομη οπλοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ