Δηλώσεις που αναπαράγουν την ισραηλινή γραμμή για το Ιράν ως «παράγοντα ανασφάλειας στην περιοχή» φέρεται να έκανε ο Π. Καμμένος
ΥΠΕΘΑ |
Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον Ισραηλινό ομόλογό του |
Ο Ελληνας ΥΕΘΑ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μ. Γιαλόν, και όπως ανακοινώθηκε, «συζήτησαν θέματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στην ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (βλ. τη φύλαξη πλατφορμών και αγωγών καυσίμου από δυνάμεις των τριών κρατών), θέματα συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας όχι μόνο στον τομέα "Goverment to Goverment" αλλά και "Business to Business"», καθώς επί κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά υπουργεία, όπως αυτό της Αμυνας, λειτουργούν ως πλασιέ και αντιπρόσωποι επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιπλέον, «συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα ασφάλειας της περιοχής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής».
Παραπέρα, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία για το καθεστώς που διέπει τη διαμονή στις δύο χώρες, κατά τη διάρκεια μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασιών. Ο δε αρχηγός ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκης, που συνόδευε τον υπουργό, υπέγραψε συμφωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών.
Τέλος, ο υπουργός Π. Καμμένος είχε συνάντηση και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Λογικό κι αναμενόμενο, εφόσον τα τελευταία χρόνια οι συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες ισραηλινές (που ματοκυλούν στο μεταξύ τον Παλαιστινιακό λαό...) συνεχίζονται ανελλιπώς.
Ενδεικτικές, μάλιστα, των προθέσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είναι οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε την Κυριακή για το Ιράν, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μ. Γιαλόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post», ο Π. Καμμένος, αναπαράγοντας ουσιαστικά τη γραμμή του Ισραήλ για το Ιράν ως «παράγοντα ανασφάλειας στην περιοχή», είπε μεταξύ άλλων: «Αν πέσει ένας ιρανικός πύραυλος στη Μεσόγειο, αυτό θα είναι το τέλος των κρατών της περιοχής». Σύμφωνα, επίσης με την ισραηλινή εφημερίδα, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων του Ιράν!
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μ. Γιαλόν ότι το Ισραήλ αντιλαμβάνεται το Ιράν «ως τον κεντρικό καταλύτη και τη χώρα που προκαλεί ανασφάλεια στην περιοχή, με την υποστήριξη που παρέχει σε τρομοκρατικά στοιχεία στη Μέσα Ανατολή».
Ο ίδιος υπενθύμισε, εξάλλου, τις κοινές ασκήσεις μεταξύ των ισραηλινών και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και ότι και οι δύο αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο της πρόσφατης Συμφωνίας μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Στο ίδιο κλίμα, ο Π. Καμμένος είπε ότι οι διμερείς στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι καλές και ότι και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτές μέσω κοινών ασκήσεων...
«Ενεργειακή» και «περιβαλλοντική διπλωματία», μετανάστευση, «νότια» και «ανατολική γειτονία» στο επίκεντρο της συζήτησης
Με άξονα τη μετανάστευση, τη διασφάλιση απρόσκοπτου ενεργειακού ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, αλλά και τα τεκταινόμενα στη «νότια» και την «ανατολική γειτονία» της ΕΕ, κρίσιμες ζώνες διείσδυσης για ευρωενωσιακά κεφάλαια, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό την ύπατη εκπρόσωπο για θέμα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στα της μετανάστευσης και πίσω από παχιά λόγια «περί προστασίας ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας», και περί «σεβασμού στο δικαίωμα αίτησης ασύλου», τον τόνο της απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής δίνουν οι αναφορές στα «Συμπεράσματα» του Συμβουλίου στην «πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης» και στη «διασφάλιση της αποτελεσματικής επιστροφής και επανεισδοχής» των «παρανόμων μεταναστών».
Παραπέρα, το Συμβούλιο υιοθέτησε «Συμπεράσματα» για τη λεγόμενη «ενεργειακή διπλωματία», όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ως προτεραιότητα η «διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών» διέλευσης του καυσίμου. Ζητείται η «διπλωματική υποστήριξη» να εστιάσει στο Νότιο Διάδρομο Αερίου, το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία ως προμηθευτές, στο «στρατηγικό δυναμικό» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, στην «Ευρω-μεσογειακή ενεργειακή συνεργασία» στη «Νότια Γειτονία», δηλαδή χώρες στα νότια της ΕΕ που μπορούν να την προμηθεύσουν με καύσιμο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στις νέες πηγές Ενέργειας στην Αμερική, στην Αφρική και την Αυστραλία, λαμβάνοντας υπόψη στους σχεδιασμούς και τις δυνατότητες μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), που γίνεται όχι με αγωγούς αλλά με πλοία.
Για το ίδιο θέμα, γίνεται λόγος για ενίσχυση των υπαρχόντων δεσμών με «στρατηγικούς εταίρους» όπως οι ΗΠΑ, Νορβηγία και Καναδάς, καθώς και με άλλους «μεγάλους συνομιλητές», όπως οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και άλλες σημαντικές χώρες. Για δε τη Ρωσία, αναφέρεται: «Οταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ΕΕ θα προχωρήσει αναλόγως την επανασχεδίαση της ενεργειακής σχέσης με τη Ρωσία, ώστε να βασίζεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, τον θεμιτό ανταγωνισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας, προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών»...
Συμπεράσματα εκδόθηκαν από το Συμβούλιο και για το θέμα της «περιβαλλοντικής διπλωματίας», όπου γίνεται λόγος γενικά για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος υπό το φίλτρο ότι τίθεται σε κίνδυνο η «παγκόσμια οικονομική ευημερία, η μείωση της φτώχειας, η βιώσιμη ανάπτυξη και, γενικότερα, η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια».
Επιπλέον, το Συμβούλιο συζήτησε σχετικά με το Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που επετεύχθη στις 14 Ιούλη. Οι συμμετέχοντες υπουργοί εστίασαν, επίσης, στην κατάσταση σε Λιβύη, Μάλι, Αφγανιστάν, Πακιστάν.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτέλεσε η Τυνησία και οι πρόσφατες εκεί «τρομοκρατικές επιθέσεις». Επισήμως, και παρουσία του Τυνήσιου πρωθυπουργού Χ. Εσίντ, αναζητήθηκαν τρόποι «να αυξηθεί η στήριξη της ΕΕ για την ασφάλεια και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παρουσία διαφόρων «μηχανισμών» επιβολής της τάξης στη χώρα.
Τέλος, συζητήθηκε η λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που προωθείται στη βάση ενός αμερικανόπνευστου «οδικού χάρτη» αθώωσης της επιθετικότητας της ισραηλινής αστικής τάξης.
Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δέχεται σήμερα σε «ακρόαση» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, κατόπιν αιτήματός της.
Η Φ. Γεννηματά προσέρχεται εισηγούμενη νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ, το ταχύτερο δυνατόν, βάζοντας για διάλογο «τέσσερις βασικές προτάσεις»:
-- «Για όσο χρονικό διάστημα η χώρα δεν έχει διασφαλίσει τη σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική εκλογών. Ιδιαίτερα όσο η νέα Σύμβαση και το Μνημόνιο δεν έχουν υπογραφεί, όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, όσο δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την απαραίτητη αναδιάρθρωση και τη δραστική απομείωση δημοσίου χρέους».
-- «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε παρόντες, τόσο με την κριτική μας όσο και με τις εποικοδομητικές προτάσεις μας. Ο πρωθυπουργός, εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει γιατί δε διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις, ας το δηλώσει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
-- «Είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές και θετικές αποφάσεις (...) Πρώτο βήμα είναι η συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του άδικου bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (...) Είναι σαφές ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής».
-- «Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επανεξεταστούν θετικά τα σημεία εκείνα της Συμφωνίας που δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενείς καταστάσεις για κατηγορίες του πληθυσμού και αντιστρατεύονται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της».
«Εφυγε» σε ηλικία 76 χρονών ο Πέτρος Ντούσκος, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιά. Ο Π. Ντούσκος ήταν παιδί παλιών κομμουνιστών. Την περίοδο του αγώνα του ΔΣΕ ανέπτυξε δράση ως αετόπουλο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967 - 1974, συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, πήρε μέρος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο. Μετά τη μεταπολίτευση ανέπτυξε επιστημονική και πολιτική δράση για πολλά χρόνια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.