ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με διώξεις απειλούνται οι «απείθαρχοι»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε επίδειξη πυγμής με άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε όσους υπαλλήλους αρνήθηκαν να καταθέσουν τη δήλωση πόθεν έσχες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για την «αξιοποίηση» των ευρημάτων μέσα από τους «δειγματοληπτικούς ελέγχους», που θα κάνει το Σώμα Ελεγκτών.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης «διέρρεαν» χτες ότι όσοι υπάλληλοι δεν υπέβαλαν τη δήλωση πόθεν έσχες ή ακόμα και αυτοί που κατέθεσαν τη δήλωση του νόμου 105 που παρέπεμπε στη φορολογική τους δήλωση, θα καλούνται σε απολογία από το διευθυντή διοικητικού και στη συνέχεια ανάλογα με τις «εξηγήσεις» που θα δοθούν, είτε θα κληθούν να καταθέσουν τη δήλωση εκ των υστέρων, είτε θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων! Επιπλέον, η «συμπεριφορά» του αυτή θα περιλαμβάνεται στον ατομικό του φάκελο και θα έχει δυσμενή επίπτωση στην εξέλιξή του!

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι διοχέτευαν ότι το 85-90% των υπαλλήλων κατέθεσαν τελικά τις δηλώσεις πόθεν έσχες, επιχειρώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να θριαμβολογήσουν ότι τάχα η «κυβέρνηση νίκησε» και «το μέτρο πέρασε και εφαρμόστηκε». Βέβαια, δεν μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα πόσοι από τους φακέλους που κατατέθηκαν περιείχαν δηλώσεις πόθεν έσχες ή ήταν άδειοι ή περιλάμβαναν μόνο τη δήλωση παραπομπής στη φορολογική δήλωση.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, επανήλθε χτες στο θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες, ανακοινώνοντας ότι η εγκύκλιος που θα καθορίζει τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων θα είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τα «αντικειμενικά κριτήρια». «Θα μπούνε -είπε- κάποια κριτήρια γιατί στόχος μας είναι κυρίως να πιάσουμε τα μεγάλα εισοδήματα. Δε θα βάλουμε πλαφόν για όλους το ίδιο». Ανέφερε ότι τα κριτήρια θα είναι ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας, τα περιουσιακά στοιχεία λόγω δωρεάς, κληρονομιάς κλπ, ενώ δήλωσε ότι δε δέχεται το πλαφόν των 110 εκατ. δρχ. κατηγορώντας ταυτόχρονα την ΑΔΕΔΥ γιατί «διέρρευσε πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί». Η υπουργός δεν έκρυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα κάνουν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία προφανώς θα χρησιμοποιήσει στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης της θέσης των εργαζομένων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι όλα τα υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα υποχρεωθούν θα κάνουν τριετή επιχειρησιακά προγράμματα που θα βάζουν «μετρήσιμους στόχους». Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, πρόσθεσε, «θα υπάρχουν και οι οικονομικές αμοιβές των υπαλλήλων»! Επανέλαβε ακόμα ότι μόνιμοι υπάλληλοι θα είναι «όσοι ασκούν δημόσια εξουσία», καθώς και ότι μια σειρά υπηρεσίες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, γιατί «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το κόστος», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είναι πολύ μικρό αν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες!

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Οδηγούνται σε δικαστικό λαβύρινθο

Το Α` Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στο οποίο προεδρεύει ο Στ. Ματθίας, αγνοώντας την τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας, παρέπεμψε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Στα γρανάζια της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας έχει πλέον βαλτώσει για καλά η υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και περιπλέκεται επικίνδυνα, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας έχουν εύλογους φόβους ότι οι επανορθώσεις θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο.

Αιτία για τη δυσάρεστη τροπή που παίρνει αυτή η υπόθεση είναι η απόφαση του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο παρέπεμψε τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Χτες προσδιορίστηκε για τις 29 του Σεπτέμβρη η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ. Αν και το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, αποφασίστηκε να συζητηθεί μετά τις θερινές διακοπές των δικαστηρίων, δηλαδή αμέσως μετά την έναρξη του δικαστικού έτους που είναι η 16η Σεπτέμβρη.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Φλεβάρη το Α` Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προεδρεύει ο Στ. Ματθίας, παρέπεμψε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αγνοώντας παντελώς τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (11/2000) που είχε κρίνει τελεσίδικα ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν τη διεθνή δικαιοδοσία για να εκδικάσουν την υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και πως τα γερμανικά δικαστήρια δεν έχουν το προνόμιο της ετεροδικίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην περίπτωση της σφαγής του Διστόμου, δέχτηκε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που είχε επιδικάσει το ποσό των 15 δισ. δραχμών στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Σ' εκείνη την απόφαση είχε μειοψηφήσει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας και ουσιαστικά είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων του γερμανικού κράτους.

Στο μεταξύ το Α` Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκδικάζοντας μια παρόμοια υπόθεση που αφορούσε κάτοικο του Λιδωρικίου Φωκίδας, δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και αγνοώντας την τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας για το Δίστομο, παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην περίπτωση του Λιδωρικίου το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 61,4 εκατομμύρια δραχμές για ηθική βλάβη και καταστροφή περιουσιακών στοιχείων (δύο σπίτια και ακίνητα) κατά την επιδρομή των στρατευμάτων κατοχής της Γερμανίας τον Αύγουστο του 1944.

Ανούσια αντιδικία για το «'89»

Ανούσια και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση γύρω από την... παραπομπή του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989 εκδηλώθηκε μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Γ. Βαρβιτσιώτη, ενώ η κυβέρνηση δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να σπεκουλάρει.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ανέφερε ότι «ο Κ. Καραμανλής, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1989, είχε διαφωνήσει με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. "Δεν παραπέμπεις", έλεγε, "έναν πρωθυπουργό με απλές ενδείξεις και μάλιστα όταν έχει λαϊκό έρεισμα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα"». Στο ερώτημα του καιροφυλακούντος Ευ. Βενιζέλου και «και τότε ποιος παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου;», η απάντηση του Γ. Βαρβιτσιώτη ήταν «ο Κ. Μητσοτάκης». «Εγώ», πρόσθεσε, «είχα εκφράσει την αντίθεσή μου, του το είχα πει».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε χτες και υποστήριξε ότι «ο Κ. Καραμανλής ποτέ σε μένα δε διατύπωσε ούτε αντίρρηση ούτε καν επιφύλαξη για την παραπομπή του Α. Παπανδρέου και απ' όσο γνωρίζω δεν έκανε καμία τέτοια δημόσια δήλωση». Ούτε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πρόσθεσε, δε δήλωσε σε μένα τουλάχιστον διαφωνία. Για την πληρότητα, όπως είπε, της ιστορικής αλήθειας, ανέφερε ότι «ο μόνος, ο οποίος είχε διατυπώσει επιφύλαξη ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος μου είπε "μήπως τελικά δεν είναι σωστό", "μήπως δημιουργηθεί πολιτική αντίδραση". Τελικά όμως και αυτός συμφώνησε και βάδισε μαζί μας».

Νωρίτερα ο Γ. Βαρβιτσιώτης είχε δηλώσει «δεν επιθυμώ να αντιδικήσω με τον κύριο Μητσοτάκη. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και είναι αναλλοίωτη».

Στο θέμα παρενέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι «κάποιοι δε διδάσκονται από τα λάθη τους, γι' αυτό ακριβώς και τα επαναλαμβάνουν» και ισχυρίστηκε πως «το θέμα είναι ότι για την περίοδο εκείνη, η χώρα μας, αλλά και ο πολιτικός κόσμος πλήρωσε βαρύ θεσμικό και πολιτικό τίμημα». Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για «σκευωρία που κατασκευάστηκε το 1989 σε βάρος κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ