Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Οδηγούνται σε δικαστικό λαβύρινθο

Το Α` Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στο οποίο προεδρεύει ο Στ. Ματθίας, αγνοώντας την τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας, παρέπεμψε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Στα γρανάζια της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας έχει πλέον βαλτώσει για καλά η υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και περιπλέκεται επικίνδυνα, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας έχουν εύλογους φόβους ότι οι επανορθώσεις θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο.

Αιτία για τη δυσάρεστη τροπή που παίρνει αυτή η υπόθεση είναι η απόφαση του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο παρέπεμψε τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Χτες προσδιορίστηκε για τις 29 του Σεπτέμβρη η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ. Αν και το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, αποφασίστηκε να συζητηθεί μετά τις θερινές διακοπές των δικαστηρίων, δηλαδή αμέσως μετά την έναρξη του δικαστικού έτους που είναι η 16η Σεπτέμβρη.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Φλεβάρη το Α` Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο προεδρεύει ο Στ. Ματθίας, παρέπεμψε την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αγνοώντας παντελώς τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (11/2000) που είχε κρίνει τελεσίδικα ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν τη διεθνή δικαιοδοσία για να εκδικάσουν την υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και πως τα γερμανικά δικαστήρια δεν έχουν το προνόμιο της ετεροδικίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην περίπτωση της σφαγής του Διστόμου, δέχτηκε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που είχε επιδικάσει το ποσό των 15 δισ. δραχμών στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Σ' εκείνη την απόφαση είχε μειοψηφήσει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας και ουσιαστικά είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων του γερμανικού κράτους.

Στο μεταξύ το Α` Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκδικάζοντας μια παρόμοια υπόθεση που αφορούσε κάτοικο του Λιδωρικίου Φωκίδας, δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και αγνοώντας την τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας για το Δίστομο, παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην περίπτωση του Λιδωρικίου το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 61,4 εκατομμύρια δραχμές για ηθική βλάβη και καταστροφή περιουσιακών στοιχείων (δύο σπίτια και ακίνητα) κατά την επιδρομή των στρατευμάτων κατοχής της Γερμανίας τον Αύγουστο του 1944.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ