ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οδηγίες για πληθωρικά τμήματα

MotionTeam

Στο δρόμο των πληθωρικών τμημάτων, με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία, κινείται η κυβέρνηση και για τη νέα σχολική χρονιά, κινούμενη στον ίδιο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με συγχωνεύσεις, τμήματα όπου στοιβάζονται 30 μαθητές κ.ο.κ.

Ειδικότερα, στο κομμάτι «αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια», της εγκυκλίου για τον «Προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου για τα Γυμνάσια και τα ΓΕΛ για το 2015 - 2016», προβλέπεται ότι ισχύει η με αρ. πρωτ. 129818/Γ2/16-9-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2451/Β). Αυτή προβλέπει ότι: «Οι μαθητές, σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%».

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και σ' αυτό το ζήτημα την πρακτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στο μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, ενώ, όπως φαίνεται, με βάση τα 27άρια και 30άρια τμήματα, υπολογίζει και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Την εικόνα συμπληρώνει το γεγονός ότι ελάχιστοι θα είναι οι διορισμοί, που θα αφήσουν, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, περίπου 22.000 κενά, ενώ πίσω από τις ανάγκες θα είναι και οι προσλήψεις αναπληρωτών, με ελαστική σχέση εργασίας. Ολα δείχνουν πως το σκηνικό θα συνθέτουν πληθωρικά τμήματα και ελλείψεις εκπαιδευτικών.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των σχολείων

Λύσεις στα προβλήματα των σχολείων και μέτρα για να μην επαναληφθούν τη νέα σχολική χρονιά οι ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα προβλήματα υποδομών ζήτησαν, προχτές, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η Ενωση Γονέων με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια.

Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν επιτακτικά στους περιφερειακούς συμβούλους τα ζητήματα της κάλυψης των κενών στα σχολεία με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, της ανάγκης για σύγχρονες, ασφαλείς σχολικές υποδομές με δεδομένη και τη σεισμική δραστηριότητα, άμεσα κατάργηση της ΚΥΑ για τις μεταφορές που υλοποιεί η Περιφέρεια και που αποκλείει μαθητές, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με κάλυψη 100% των αναγκών τους, άρση της δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων της Τοπικής Διοίκησης. Γονείς και εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση και θα δυναμώσουν τον αγώνα για την Παιδεία.

Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης (Κ.Ι.) με ανακοίνωσή της αναφέρεται στο έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Κεφαλονιάς για συνεργασία αστυνομικών και διευθυντών σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την εξίσωση της διακίνησης ναρκωτικών, βίας και μαθητικών κινητοποιήσεων, όπως αυτή προκύπτει από το έγγραφο του αστυνομικού διευθυντή Κεφαλονιάς, το οποίο έφθασε στα σχολεία ενημερώνοντας για τις δράσεις που προτίθεται ν' αναλάβει η Αστυνομία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015 - 2019) της Ελληνικής Αστυνομίας».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κ.Ι. είχε καταγγείλει στο παρελθόν και επί των προηγούμενων συγκυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ανάλογες προσπάθειες συνεργασίας Αστυνομίας - διευθύνσεων σχολείων και τώρα σημειώνει πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική παρέμβασης της Αστυνομίας στα σχολεία, την πολιτική της αντιμετώπισης των μαθητικών διεκδικήσεων με καταστολή», καλώντας την να σταματήσει την καταστολή και το διασυρμό των μαθητικών αγώνων. Το ΔΣ απαιτεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των σχολείων (κενά εκπαιδευτικών, υποδομές, αντισεισμική θωράκιση - έλεγχοι, μεταφορές, χρηματοδότηση κ.λπ.) και καλεί τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Αστυνομίας αλλά να τιμήσουν το ρόλο τους ως παιδαγωγών.

Αλληλεγγύη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών

Mήνυμα αλληλεγγύης προς τους Eλληνες εκπαιδευτικούς απευθύνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών (FISE) που είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Διά του προέδρου της Χασάν Ισμαήλ, η FISE σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα περνά σοβαρή οικονομική κρίση, αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών των διαδοχικών κυβερνήσεων, και ως αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας από τις τοπικές και παγκόσμιες καπιταλιστικές δυνάμεις. Χωρίς αμφιβολία, η κρίση έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους μισθωτούς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλη την εργατική τάξη.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία εκπαιδευτικών (FISE) δηλώνει την αλληλεγγύη της στους Εργαζομένους στην Ελλάδα, στο ΠΑΜΕ καθώς και στους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς. Καλούμε τις οργανώσεις και τα συνδικάτα που συμμετέχουν στη FISE, να εκφράσουν την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, μπροστά από τον εφιάλτη της κρίσης που βιώνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που έχει αντανάκλαση στην εργατική τάξη όλων των χωρών», αναφέρεται στο μήνυμα του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
Χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις εδώ και τρία χρόνια

Η ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η επαρκής χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, καθώς για 5η συνεχή χρονιά υπολείπεται τραγικά των πραγματικών αναγκών, ήταν τα κεντρικά θέματα της χτεσινής συνέντευξης που έδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού. Οπως υπογράμμισαν εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, ο Οργανισμός για να καταφέρει να αποφύγει το κλείσιμο χρειάζεται διαρκώς έκτακτες επιχορηγήσεις, οι οποίες ποτέ δεν είναι αρκετές για να εξοφλήσει τα χρέη του, ενώ την ίδια στιγμή κατασπαταλάται χρήμα για την πληρωμή των εταιρειών φύλαξης και καθαριότητας, οι οποίες ενώ αμείβονται πλουσιοπάροχα από τον δημόσιο κορβανά, αμείβουν με ψίχουλα τους εργαζόμενους, που εξαναγκάζονται από την ανεργία να δουλεύουν σε αυτές.

Φέτος, στα οικονομικά δεινά του ΟΚΑΝΑ προστέθηκαν οι κατασχέσεις των λογαριασμών του: Εταιρείες στις οποίες ο Οργανισμός χρωστάει μεγάλα ποσά, έχουν μπλοκάρει αντίστοιχα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Η δεύτερη δόση του ετήσιου προϋπολογισμού του, μπλοκαρισμένη αυτή τη φορά από το υπουργείο, δεν έχει κατατεθεί ολόκληρη με αποτέλεσμα τα προγράμματα υποκατάστασης να στερούνται τα απολύτως απαραίτητα, ενώ λόγω της λήξης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ απολύθηκαν από το Νοέμβρη του 2014 περίπου 70 εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με άμεσο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.

Για τα δεδουλευμένα των πανελλαδικών εξετάσεων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με σημαντική καθυστέρηση θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να δηλώσει πότε θα καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, αλλά και εκείνα που οφείλει ακόμα από τις περσινές εξετάσεις.

Τα δεδουλευμένα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως δήλωσε ο αν. υπουργός Παιδείας στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ (28/5), δε θα πληρωθούν με τη διαδικασία των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ), όπως κάθε χρόνο, αλλά με τη διαδικασία των «εντελλόμενων».

Αυτό, σημειώνει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη που υπογράφει την Ερώτηση, θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η καταβολή των δεδουλευμένων όσων εκπαιδευτικών εργάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι Ενώσεις των εκπαιδευτικών, τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν το συντομότερο από την επόμενη σχολική χρονιά. Επισημαίνει, επίσης, ότι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κιλκίς, Λάρισα κ.α.) δεν έχουν ακόμα καταβληθεί τα δεδουλευμένα των πανελλαδικών για την περσινή σχολική χρονιά.

«Ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων, προχωρά σε "στάση πληρωμών" των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αποπληρώσει "στο ακέραιο και στο όλον" το χρέος προς τους δανειστές», τονίζει η βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτώντας τον υπουργό γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της πληρωμής μέσω ΧΕΠ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και πότε θα καταβληθούν στους εκπαιδευτικούς τα δεδουλευμένα των πανελλαδικών (για φέτος και για πέρσι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ