ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
Σελ. /28
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Να βάλουμε τις δικές μας πραγματικές «κόκκινες γραμμές»

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής

Ενα μαζικότατο διήμερο Φεστιβάλ ήταν αυτό της Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας. Το Φεστιβάλ είχε πλούτο εκδηλώσεων που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Την κεντρική ομιλία έκανε το Σάββατο ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δημοσιεύουμε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Το σύνθημα των εκδηλώσεων του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές" συμπυκνώνει σε δύο αράδες όλη την ουσία της σημερινής πάλης, του σημερινού αγώνα που διεξάγουν τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες όσοι εργαζόμενοι, άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, νεολαίοι συσπειρώνονται γύρω από τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ (...)

Ο πραγματικός αντίπαλος της νεολαίας, των νέων που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε μεγάλο τμήμα, των νέων που βρίσκονται ήδη στην παραγωγή, αλλά και όσων σπουδάζουν και η προοπτική τους είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, να ενταχθούν στη μισθωτή εργασία, είναι αυτή η κοινωνική τάξη που κατέχει την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που ζει από τα κέρδη των μεγάλων μετοχικών επιχειρήσεων, κέρδη που δημιουργεί καθημερινά η εκμετάλλευση της δουλειάς των εργαζομένων. Είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες.


Αυτοί και το σύστημά τους ευθύνονται για το γεγονός ότι οι νέοι σήμερα βιώνουν το δράμα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, της αβεβαιότητας, της υποχρηματοδότησης σε Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Αυτοί και το σύστημά τους ευθύνονται για το γεγονός ότι η σημερινή και αυριανή νέα γενιά ακούει σαν προϊστορία μια σειρά από κατακτήσεις και δικαιώματα που είχαν παλιότερες γενιές της εργατικής τάξης. Αυτός ο αντίπαλος φροντίζει να κρύβεται καλά, έμεινε στο απυρόβλητο την περίοδο της κρίσης, έβαλε μπροστά το πολιτικό του προσωπικό να πληρώσει τη νύφη. Μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει, διάφορους προπαγανδιστικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς του καλλιεργεί την άποψη ότι όλοι βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά, ότι βιώνουμε μαζί τις επιπτώσεις της κρίσης και ότι πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για την περίφημη ανάκαμψη. Αυτός είναι ο μύθος των ημερών μας. Ολα για την ανάκαμψη. Και όταν λένε ανάκαμψη, ο λαός μας, οι νέοι μπορεί να φαντάζονται ανάκαμψη της ζωής τους, των δικαιωμάτων τους, του εισοδήματός τους, όμως αυτοί εννοούν την ανάκαμψη των κερδών τους, την ανάπτυξη για λογαριασμό τους. Μόνο μια τέτοια ανάκαμψη μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος (...)

Παρ' όλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προπαγανδιστικά εμφανίζεται ότι σκίζεται για το καλό του λαού της χώρας, ότι διαπραγματεύεται σκληρά για το καλό του, η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα που περνά, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά με ποια ταξική πλευρά έχει πάρει θέση.

...Και αυτή η κυβέρνηση, της "πρώτης φοράς Αριστερά" λειτουργεί ως αυτό που πραγματικά είναι, όργανο όλων αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών.

Για λογαριασμό τους διαπραγματεύεται στην ΕΕ την απομείωση του χρέους, τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα επενδυτικά πακέτα που θα στηρίξουν την ανάκαμψη των κερδών τους. Για λογαριασμό τους παίρνει σβάρνα τα οικονομικά φόρουμ, σαν το τελευταίο στη Ρωσία, προκειμένου να αυγατίσουν οι συνεργασίες στις μπίζνες τους. Για λογαριασμό τους κατέθεσε 47 και πλέον σελίδες αντιλαϊκών μέτρων.

Ολες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ έλεγε καθαρά ότι κάθε κυβέρνηση στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της εξουσίας των μονοπωλίων, ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει, θα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με κριτήριο τα συμφέροντα της τάξης που έχει την εξουσία και κυριαρχεί οικονομικά. Οτι είναι μεγάλη αυταπάτη η ελπίδα ότι μπορεί να γίνει το αντίθετο (...)

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση, αλλά κυρίως ως κυβέρνηση, έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο, ώστε να κυριαρχήσει στη λαϊκή συνείδηση η υποταγή και ο συμβιβασμός, η ενσωμάτωση στο σύστημα, να ευνουχιστεί κάθε, έστω και θολή, ριζοσπαστική διάθεση. Συστηματικά επιδιώκεται οι εργαζόμενοι να κατεβάσουν και άλλο τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους, τις διεκδικήσεις τους, να φτάσουν να διαλέγουν ανάμεσα στο αντιλαϊκό και το περισσότερο αντιλαϊκό (...)

Υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος που έχει αναδείξει η αγωνιστική δραστηριότητα του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος, των αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων των ΕΒΕ, των αγροτών, του ΜΑΣ στις σχολές.

Ο δρόμος που έδειξε τόσο το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Νοέμβρη όσο και τα πρόσφατα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη.

Πρέπει τώρα να βγούμε στο προσκήνιο και να βάλουμε τις δικές μας πραγματικές "κόκκινες γραμμές".

Να απαιτήσουμε αγωνιστικά να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, να επιστραφούν οι απώλειες που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να ακυρωθεί το σχέδιο για νέα σκληρή αντιλαϊκή συμφωνία. Να διεκδικήσουμε σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας, στις δυνατότητες της παραγωγής.

Υπάρχει πραγματική διέξοδος για το λαό.

Διέξοδο για το λαό αποτελεί η πραγματική ρήξη. Η ρήξη με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και πρώτα απ' όλα την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.λπ.

Είναι η ρήξη που μπορεί ο λαός να επιβάλει με την ανατρεπτική του δράση και όχι περιμένοντας από την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων.

Αυτή είναι η μόνη σύγχρονη, ρεαλιστική επιλογή για το λαό μας, για την εργατική τάξη, τη νεολαία».


Από αύριο το Διήμερο των ΤΕΙ Αττικής

Το Σάββατο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο αρχίζει το διήμερο Φεστιβάλ ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω (σταθμός Μετρό «Αιγάλεω»). Οι εκδηλώσεις θα αρχίζουν και τις δύο μέρες στις 7 μ.μ.

Το Σάββατο 27 Ιούνη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αύριο Παρασκευή: Συζήτηση με τίτλο «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή» με τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Θεατρική παράσταση από την ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας. Συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα. Συναυλία με τους «KollektivA». Ρεμπέτικο γλέντι.

Σάββατο 27 Ιούνη: Χορευτικό δρώμενο «Οι δύο κόσμοι». Συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα. Συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Μιρέλλα Πάχου. Λαϊκό γλέντι.

Εργατικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί το 6ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Τρία Κόκκινα Γράμματα... Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αύριο Παρασκευή: Αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Λαϊκό γλέντι με τους «Παλιούς Διαβάτες».

Το Σάββατο 27/6: Παρουσίαση του βιβλίου «Βιομηχανία Ν&Κ». Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ. Μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Λαϊκό γλέντι.

Στα Γιάννενα

Αύριο Παρασκευή, γίνεται και το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, στο πάρκο Λιθαρίτσια (στο κέντρο της πόλης).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Συζήτηση με θέμα «Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Βιβλιοπαρουσίαση «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» από τη συγγραφέα Κυριακή Καμαρινού. Συναυλίες με ερασιτεχνικά φοιτητικά συγκροτήματα: Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα (έντεχνο παραδοσιακό), Μόνικα (έντεχνο), «3εις - 4εις» (έντεχνο λαϊκό). Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος. Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.


«Ταξίδι» σε πτυχές της Ιστορίας

Ιδιαίτερης αξίας στα Φεστιβάλ που έγιναν από τις Οργανώσεις ΑΕΙ Αττικής και Πειραιά της ΚΝΕ ήταν οι εκθέσεις τους.

Στον Πειραιά, τα ταμπλό που είχαν στηθεί στο χώρο, «ταξίδευαν» καρέ καρέ σε σημαντικούς σταθμούς της εργατομάνας πόλης. Από την οργάνωση των εργατών και τις πρώτες, πάντα σκληρές, μάχες με την εργοδοσία, εικόνες από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη γερμανική κατοχή, με τη Δραπετσώνα να φλέγεται και άλλες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον οργανωτικό και καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ, που σήκωσε όλο το βάρος της Αντίστασης στην πλάτη του. Λαμπρές σελίδες Ιστορίας. Χιλιάδες ήρωες έδωσαν τη ζωή τους, χιλιάδες λεβέντες εκδικήθηκαν για το χαμό τους. «Η σκυτάλη των ηρώων της τάξης μας περνάει από γενιά σε γενιά και σήμερα είναι στα δικά μας χέρια».

Εξίσου αξιόλογο και το αφιέρωμα των ταμπλό στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής για τη δράση των κομμουνιστών στα πανεπιστήμια, από την ΟΚΝΕ μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικός σταθμός της πρωτοπόρας δράσης της το 1926, με τον πυρήνα της ΟΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ να αντιδρά στη διδασκαλία που γινόταν για τις οικονομικές θεωρίες, να διοργανώνει αντιμάθημα με μαρξιστική πολιτική οικονομία και τον «Ιμπεριαλισμό» του Λένιν... Σπουδαίες ακόμη η δράση του ΕΛΑΣ Σπουδαστών και οι μάχες του Λόχου «Λόρδος Μπάιρον» το Δεκέμβρη του 1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ