Η μετατροπή της πλειοψηφίας των κλινών του Νοσοκομείου σε θέσεις Α' και Β' κατηγορίας είναι στη λογική του νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή και ιδιωτικοποιεί την υγεία, τονίζει το σωματείο
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια λειτουργίας του Νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια |
Την απόφαση πήρε το ΔΣ του Νοσοκομείου στις 6.2.2001. Ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτός απ' τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Χ. Χουρδάκη. Το «Αγία Ολγα» διαθέτει 246 κρεβάτια - εκ των οποίων τα 16 είναι κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ΔΣ αποφάσισε τη μετατροπή σε Α' και Β' θέση των 203 κρεβατιών, ήτοι του 82,5%. (Αν βέβαια δεν υπολογιστούν τα 16 κρεβάτια της ΜΕΘ τότε το ποσοστό φτάνει σε 88,2%).
Οι αλλαγές αυτές θα σημάνουν αυξήσεις των νοσηλίων από 20 έως 75% στον παθολογικό τομέα, 20-74% στο χειρουργικό τομέα και 22,2-77% στον ψυχιατρικό τομέα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές κλίνες Γ' θέσης οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε θαλάμους άλλων θέσεων».
Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων ζητά την ανάκλησή της «για να είναι προσβάσιμο το Νοσοκομείο από κάθε ασθενή ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης και ασφάλισης». Η απόφαση αυτή, συνεχίζει το σωματείο, είναι στη λογική του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη Βουλή, το οποίο ιδιωτικοποιεί την υγεία και θα έχει ως αποτέλεσμα «την αλλαγή του χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας, το οποίο θα σταματήσει να είναι το αποκούμπι των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής της Β.Δ. Αθήνας από Ν. Ιωνία έως τα Λιόσια και το Μενίδι, και θα γίνει το νοσοκομείο των ευπόρων»
Το πρόσχημα, υπογραμμίζει το σωματείο, που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία του ΔΣ γι' αυτή της την απόφαση ήταν ότι το Νοσοκομείο θα αποκομίσει περί τα 50-70 εκατ. δραχμές έσοδα το χρόνο. «Αλήθεια, με αυτά τα 70 εκατ. δραχμές θα καλύψει το χρέος του Νοσοκομείου που φτάνουν τα 2,5 δισ. λόγω της μη χρηματοδότησης του Νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας;» θέτει το ερώτημα το σωματείο.
Το σωματείο - εκτός απ' την ανάκληση της απόφασης - ζητά:
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου θα αντιταχτούν σε κάθε προσπάθεια λειτουργίας του Νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα παλεύουν πάντα για την ανάπτυξή του και για τη δωρεάν υγεία για όλο τον ελληνικό λαό».
Δεν είπε κουβέντα στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του για την Υγεία, για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή
Την τακτική «στρίβειν διά του αρραβώνος» χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του κόμματός του, με το βαρύγδουπο τίτλο «Υγεία για όλους στον 21ο αιώνα», που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξέχασε εντελώς ότι αυτή τη στιγμή ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που διαλύει τα νοσοκομεία και δεν έκανε ούτε μια αναφορά σε αυτό, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΝΔ.
Ετσι λοιπόν ο Κ. Καραμανλής αντιπαρήλθε την τοποθέτηση απέναντι στο νομοσχέδιο με αναφορές στη «διαφθορά, που συνδέεται με ένα άλλο φαινόμενο, που λέγεται διαπλοκή» και στη συνέχεια άρχισε να περιγράφει τα κακώς κείμενα στη δημόσια υγεία με στοιχεία που είχε παρουσιάσει το κόμμα του και πριν από χρόνια. Και βέβαια η έλλειψη τοποθέτησης και κριτικής στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο της κυβέρνησης φανερώνει τη σύμπλευση της ΝΔ με τις βασικές επιλογές του υπουργείου Υγείας. Βέβαια, στη Βουλή η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο για αντιπολιτευτικούς λόγους.
Η κριτική του Κ. Καραμανλή είχε και στοιχεία απαξιωτικά για το εναπομείναν δημόσιο σύστημα με εκφράσεις του τύπου «η Ελλάδα είναι η χώρα που συντηρεί το ακριβότερο και, συνάμα, το χειρότερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη». Αναφέροντας στατιστικά στοιχεία -που είναι πραγματικά- ο Κ. Καραμανλής είπε «ότι αρκούν για να καταρρίψουν το, υποτιθέμενο, κοινωνικό προσωπείο που επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση» και ότι οι «Ελληνες δεν εμπιστεύονται το ΕΣΥ».
Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να αποδείξει ότι η φιλελεύθερη επιλογή «έχει βαθύ κοινωνικό περιεχόμενο».
Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών τόσο στο επίπεδο της πρόληψης και θεραπείας, όσο και στο επίπεδο της καταστολής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες στη συνδιάσκεψη του Κόμματος με θέμα τα ναρκωτικά.
«Επιβάλλεται να είμαστε αμείλικτοι και δεν είμαστε», είπε ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο ζήτημα της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών και υπογράμμισε ότι «οι διωκτικές αρχές πρέπει να είναι σκληρές» και «η δικαιοσύνη καταπέλτης». «Πρέπει να αλλάξει συνολικά η νοοτροπία αντιμετώπισης του προβλήματος», είπε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του και τόνισε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση το τρίπτυχο πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, αλλά και στη δράση σε μια σειρά από τομείς, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, οι φυλακές, το Διαδίκτυο. Ειδικότερα, σημείωσε πως οι χρήστες ουσιών δε θα πρέπει να φυλακίζονται μαζί με τους εμπόρους ναρκωτικών και τους άλλους φυλακισμένους του ποινικού δικαίου.
«Πρέπει να είναι πολύ σκληρή η καταστολή», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και στα πλαίσια αυτά πρότεινε τη δημιουργία ειδικών παραρτημάτων δίωξης ναρκωτικών, σε κάθε αστυνομικό τμήμα.
Ευρεία σύσκεψη για την αγωνιστική απόκρουση της προκλητικής απόφασης του ΔΣ του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» γίνεται τη Δευτέρα (19.2.2001) από φορείς της Νέας Ιωνίας.
Η σύσκεψη θα γίνει στον κινηματογράφο «Αστέρας» - πίσω απ' τον ΟΤΕ της Νέας Ιωνίας - ώρα 6 μ.μ. Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη έχουν τα Σωματεία των Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης, τα Παραρτήματα των ΣυνδικάτωνΚλωστοϋφαντουργών και Οικοδόμων και η δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» (ΔΗΠΙ).
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά τη συνεχιζόμενη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη «Βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει δεκτή καμιά από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του τη διακοπή του διοικητικού έργου του Ιδρύματος για σήμερα «ως έσχατο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, διαμαρτυρίας του Πανεπιστημίου για την εμμονή των αρμοδίων στις εσφαλμένες και αντίθετες προς την ακαδημαϊκή δεοντολογία, θέσεις τους».
Τέλος, το Πρυτανικό Συμβούλιο ζητά από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο κεφαλαιώδες αυτό θέμα, υπογραμμίζοντας για μιαν ακόμη φορά τις ευθύνες τους, για ό,τι θα επακολουθήσει.
Σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση της κατ' άρθρον συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή που φέρνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ».
Ξεσάλωσε χτες ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Στ. Μάνος, με αφορμή τη Συνδιάσκεψη της ΝΔ - με την οποία και εκλέχτηκε βουλευτής -για τα ναρκωτικά.
Ετσι, με ανακοίνωσή του ζητά την «αποποινικοποίηση της χρήσης όλων ανεξαιρέτως των εξαρτητικών και τοξικοεξαρτητικών ουσιών. Σε ένα φιλελεύθερο ποινικό σύστημα οι πράξεις που δεν προσβάλλουν έννομα αγαθά άλλων αλλά απλώς θεωρούνται αυτοκαταστροφικές, δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται διότι δε συνιστούν έγκλημα».
Θαυμάστε λοιπόν λογική. Εξασφαλίζουμε χωρίς εμπόδια το δικαίωμα της αυτοκαταστροφής στο όνομα ενός φιλελεύθερου ποινικού συστήματος. Και με τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών μπορούμε να έχουμε και... έσοδα μέσω του εμπορίου.