ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Συνυπογράφουν υπόμνημα, το οποίο απευθύνουν και στην κυβέρνηση

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης
Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης
Την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης εκφράζουν με κοινό υπόμνημα Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την επίθεση του Ισραήλ και την κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπόμνημα υπογράφουν τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Σάμου, Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Λαυρίου, Ζακύνθου, Λευκάδας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Παλλεσβιακό και Νάουσας.

Ακόμα, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, Οικοδόμων, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Εργαζομένων Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. Ανακοίνωση αλληλεγγύης εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών.

Στο υπόμνημα σημειώνονται τα εξής: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το υπόμνημα αυτό βρισκόμαστε για πολλά χρόνια σταθερά στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και εκφράζουμε έμπρακτα τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη παλεύοντας για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Σήμερα, με τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την επίθεση του Ισραήλ το 1967 και την κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ καταδικάζουμε αποφασιστικά τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους και ενισχύουμε την πάλη μας για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Οι οργανώσεις μας καταγγέλλουν και αντιπαλεύουν:

  • Την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ που στηρίζει την επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού και εξισώνει το θύμα με τους θύτες,
  • Την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και αναβαθμίζει πολύμορφα τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το Ισραήλ, συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι οργανώσεις μας απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις και να ακυρώσει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.
  • Να αναγνωρίσει άμεσα το Παλαιστινιακό κράτος, ως κράτος - μέλος του ΟΗΕ.

Απαιτούν:

  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους που διαχωρίζει την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.
  • Τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων.
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ.
  • Την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη διεθνιστική πάλη και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ
Επιμέρους ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν το χαρακτήρα των ΚΕΠΑ

Το νομοθέτημα κινείται στην ίδια κατεύθυνση των περικοπών στις κοινωνικές παροχές, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο, παρά τα κάποια ελάχιστα μέτρα για ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, δεν ξεφεύγει από την κατεύθυνση των περικοπών των κοινωνικών παροχών στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Παίρνετε ορισμένα άμεσα μέτρα, όπως διευθέτηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, τον τρόπο συγκρότησης της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, την παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης, τα οποία όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό αφού διατηρούνται τα πενιχρά κονδύλια του προϋπολογισμού για την Πρόνοια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, και σε άλλο σημείο είπε:

«Αντιμετωπίζετε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, όμως η κατεύθυνση των περικοπών συνεχίζεται και μάλιστα μοντάρετε καλύτερα το μηχανισμό ώστε αυτός να είναι πιο αποτελεσματικός και να κάνει τις περικοπές ακόμα πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, από τη φοροεπιδρομή που προετοιμάζετε, σύμφωνα με τις δικές σας προτάσεις προς τους δανειστές, θα γονατίσουν πρώτα από όλα τα ΑμεΑ αφού δεν προβλέπεται καμία αύξηση στις αναπηρικές συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα», που ισοδυναμούν με ψίχουλα.

Ταυτόχρονα - τόνισε - «διατηρείτε τα ΚΕΠΑ, τα οποία καθιερώθηκαν με μνημονιακή επιταγή και με στόχο να μειώσουν τα επιδόματα. Για παράδειγμα, οι ανάπηροι με πάνω από 67% αναπηρία είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού τα ΚΕΠΑ με την εφαρμογή του κανονισμού εκτίμησης της αναπηρίας πετσόκοψαν τα ποσοστά αναπηρίας, με αποτέλεσμα ενώ το 2012 έπαιρναν επίδομα 210.000, το Δεκέμβρη του 2014 μειώθηκαν σε 160.000. Να σημειωθεί ότι οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι κοντά στους 500.000».

Οσον αφορά τα άρθρα, όπως το 37, που προβλέπουν την καταβολή σύνταξης σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, όπως σημείωσε ο Σάκης Βαρδαλής, «δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται από την αναδουλειά και το μεγάλο ύψος των εισφορών.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεση μείωση των εισφορών κατά 30% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ χωρίς να υπάρξει μείωση αντίστοιχη των συντάξεων. Η μείωση αυτή να έχει αναδρομική ισχύ για τα τελευταία 6 χρόνια, τα χρόνια δηλαδή της κρίσης και με βάση αυτό το νέο ύψος των εισφορών να επαναπροσδιοριστούν οι οφειλές των ασφαλισμένων. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα και να υπάρξουν πιο ευνοϊκοί όροι της ρύθμισης».

Σημείωσε, τέλος, ότι το ΚΚΕ επιφυλάσσεται. Η ΝΔ αποχώρησε στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, επικαλούμενη διαφωνίες της σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα.

Αθωώθηκαν οι αγρότες στην Κρήτη

Αθωώθηκαν οι 73 αγρότες που δικάζονταν χτες στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, για τη συμμετοχή τους σε παγκρήτια παναγροτική κινητοποίηση το Γενάρη του 2009. Με αφορμή τη χτεσινή δίκη, η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος και δηλώνει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες των αγροτών. Μια εβδομάδα πριν, στις 16 Ιούνη, είχαν αθωωθεί έξι αγρότες από τα Χανιά, που κατηγορούνταν επίσης για παρακώλυση συγκοινωνιών και αυτοί για τις κινητοποιήσεις του 2009. «Ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του, πεισμώνει τους αγρότες ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά, ακόμη πιο οργανωμένα, να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

Ο

ΟΔΗΓΟΙ: Στη Γενική του Συνέλευση καλεί το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, την Κυριακή 28 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Σε επίσχεση εργασίας για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων εφημεριών προχωρούν από σήμερα οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, μετά από απόφαση του Σωματείου τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες από την 1/1/2015. Το Σωματείο ενημερώνει ότι οι καρκινοπαθείς και οι βαρύτατα άρρωστοι θα εξυπηρετούνται με την παροχή ιατρικής υπηρεσίας με πρωτοβουλία των γιατρών που εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας του νομού, ενώ θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ: Από σήμερα μέχρι και τις 31/8 κατατίθενται αιτήσεις για την εισαγωγή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α' Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1992-1999. Οι αιτήσεις γίνονται στις γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ο ΟΑΕΔ διαθέτει 51 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας σε όλη τη χώρα, στις οποίες λειτουργούν 30 ειδικότητες και την ερχόμενη σχολική χρονιά θα δεχτούν 6.180 μαθητές και μαθήτριες. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και τις κατά τόπους Επαγγελματικές Σχολές.

ΟΔΙΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στις 11.30 π.μ., οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ). Οι σχεδόν 400 συμβασιούχοι εργάζονται για χρόνια στον Οργανισμό με συμβάσεις μιας μέρας, χωρίς δικαιώματα. Μάλιστα, τώρα που ο Οργανισμός οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση, βρίσκονται στον αέρα. Απαιτούν την κατάργηση του νόμου που ορίζει τη σύμβαση μιας μέρας, την αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ