ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σικέ» συνταγματικές διαφωνίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παιχνίδι με μοιρασμένους από τα πριν ρόλους και για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων αποτελεί στην πραγματικότητα η προβαλλόμενη «διάσταση απόψεων» μεταξύ ηγεσίας ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη πάνω σε ορισμένα κρίσιμα άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Επί της ουσίας και «οι δύο πλευρές» συμφωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 15 (ασυμβίβαστο ιδιοκτητών ΜΜΕ και προμηθευτών του δημοσίου) και 24 (για τα δάση). Η διαφορά έγκειται στο ότι η ηγεσία της ΝΔ, που προσβλέπει στην εξουσία επωφελείται εκ του ασφαλούς, για να «διαφοροποιηθεί» και να δείξει ένα πιο «ελκυστικό» πρόσωπο, ενώ ο «υπερκομματικός» Κ. Μητσοτάκης προτιμά «να λέει την αλήθεια», εννοείται την ταξική.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρηγίλλης διοχέτευε χτες προς τα έξω τη δυσφορία της για τη διαφοροποίηση του επίτιμου κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και ο βουλευτής αποφασίζει «κατά συνείδηση».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και σε χτεσινή του δήλωση εμφανίζεται υπέρμαχος του αγώνα κατά των διαπλεκομένων οικονομικών συμφερόντων, μέσω της θεσμικής θωράκισης του πολιτεύματος, αλλά και με την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση του πολιτικού κόσμου». Σε συνέντευξή του χτες το βράδυ στο κανάλι «Αλτερ», αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης των άρθρων 14 και 14 του Συντάγματος, διευκρίνισε ότι «συμφωνεί στα 90% με τη ΝΔ, αλλά συμφωνούμε και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δε θέλω αυτό να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης». Σημείωσε με νόημα ότι δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και «δεν υπάρχει καν, θεωρητικά τουλάχιστον, κομματική γραμμή», ενώ επέμεινε στη θέση του να αφεθεί να ορίσει ο νομοθέτης το ποσοστό του «βασικού μετόχου».

Κατά τα λοιπά, στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης «μοίρασε ρόλους» σε κυβέρνηση και ΝΔ. Για την κυβέρνηση συμβούλευσε τον Κ. Σημίτη «να κοιτάξει να κάνει μια αλλαγή του επιτελείου του, να ξεκαθαρίσει την πολιτική του σε πολλά θέματα» και κυρίως να τολμήσει να πάρει μέτρα που έχουν πολιτικό κόστος. Για τη ΝΔ είπε ότι πρέπει να δώσει ελπίδα και όραμα και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί ένα κόμμα συγκροτημένο, σύγχρονο με τα στελέχη εκείνα που θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στο λαό. Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική της τη χαρακτήρισε «σωστή» γιατί στηρίζει και ενθαρρύνει την κυβέρνηση να κάνει γενναίες τομές στην οικονομία. Αν και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ανεξάρτητα αν κατέβει το κόμμα Αβραμόπουλου, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μαζί του, γιατί, όπως είπε, αποτελεί συγγενική δύναμη. Την ίδια στιγμή αναρωτήθηκε «αν θα κρατηθεί το δικομματικό σύστημα»(!) απέναντι σε ένα νέο κόμμα, ενώ συσκοτίζοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα είπε δε θεωρεί καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει τελικά το κόμμα Αβραμόπουλου. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι βουλευτής και στην επόμενη Βουλή.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΕ ΙΝΔΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Επενδύστε τώρα που ξεπουλάμε τα πάντα!

Την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στην Ινδία θα προωθήσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε χτες ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Ινδικών Βιομηχανιών, στη Βομβάη.

Ο πρωθυπουργός εμφάνισε ενώπιον του ακροατηρίου του την πολιτική της ΟΝΕ ως «μάννα εξ ουρανού» που έχει δημιουργήσει τη Γη της Επαγγελίας στην Ελλάδα, αλλά μόνο για τους επιχειρηματίες... Ισχυρίστηκε ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα τοποθετούν τη χώρα στην κορυφή του καταλόγου στον τομέα των επενδύσεων, ενώ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μακροοικονομική σταθερότητα που «κατοχυρώθηκε» με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το να είναι κανείς μέλος της ΟΝΕ αποτελεί εγγύηση, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Ινδούς, ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, ότι επέρχεται ταχύτατα το ξεπούλημα της ΟΑ, αναφέρθηκε στα κατασκευαστικά έργα για το 2004, τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως οι Εταιρείες Υδρευσης και Αποχέτευσης, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, καθώς και άλλες κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις μεταφέρονται σε ιδιωτικά χέρια και κατέληξε πως όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον επενδυτικής σταθερότητας και για τους Ινδούς καπιταλιστές...

Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τους Ινδούς επιχειρηματίες ότι η μείωση του επιχειρηματικού κόστους που έχει αποφασίσει η Ελλάδα καθιστά τη χώρα ακόμη ελκυστικότερη για τις επενδύσεις τους...

Φυσικά, δεν παρέλειψε να παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησης σαν σταθεροποιητική στην περιοχή των Βαλκανίων καθώς και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αναφέρθηκε επίσης στις στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ενώ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως επίσης και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Επίδειξη από το ΝΑΤΟικό «Σκυλόψαρο 2001»

Αρχίζει στις 15 Φλεβάρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του μηνός, η ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση υποβρυχίων, με την επωνυμία «Σκυλόψαρο 2001», που θα εξελιχθεί στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι νοτιανατολικά της Σικελίας. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, αναπαράγοντας προηγούμενη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, την οποία και επικαλείται. Πάντως, από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές δε διευκρινίζεται ο ακριβής τόπος διεξαγωγής της άσκησης, αλλά δηλώνεται πως δε θα χρησιμοποιηθούν ελληνικά λιμάνια και εγκαταστάσεις στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στην άσκηση, όπως αναφέρεται, θα πάρουν μέρος πλοία επιφανείας, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα από 12 χώρες του ΝΑΤΟ, «τα οποία θα πραγματοποιήσουν υψηλού επιπέδου ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη συνεργασία σε διάφορες επιχειρησιακές καταστάσεις». Από την Ελλάδα, θα πάρουν μέρος ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και μια φρεγάτα. Την άσκηση διευθύνει ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Καναδάς και ΗΠΑ.

Η άσκηση έχει σκοπό, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «να επιδείξει τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει συντονισμένες ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας μια πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από πλοία επιφανείας και αεροσκάφη». Στην πραγματικότητα, στα πλαίσια της άσκησης αυτής, το ΝΑΤΟ δοκιμάζει τα νέα αποσταθεροποιητικά του σχέδια για την περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, που συνδέονται, τόσο με τη Βόρεια Αφρική, όσο και με την κατάσταση στα Βαλκάνια.

«Διαρροές»...

Αυτό κι αν είναι είδηση! Η «ανανεωτική συσπείρωση», όπως ονομάζεται το τμήμα εκείνο του ΣΥΝ, που θέλει να κάνει αντιπολίτευση στον Ν. Κωνσταντόπουλο, η «ανανεωτική συσπείρωση», λοιπόν, διαμαρτυρήθηκε και κατάγγειλε την ηγεσία του κόμματός της, για ποιο πράγμα λέτε; Επειδή - ακούστε - «με τη μέθοδο των διαρροών δημιούργησε σε μερίδα του Τύπου κλίμα αντιπαράθεσης και καταδίκης των διαφορετικών πολιτικών απόψεων»!

Με τη μέθοδο των διαρροών, λοιπόν! Σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση; Αυτή η λέξη «διαρροές»;

Πάνε πάνω από δέκα χρόνια, που η κρίση σοβούσε στο ΚΚΕ. Πάνε πάνω από δέκα χρόνια, που όσα στελέχη του δούλευαν για τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση και διάλυση του ΚΚΕ, και που βρίσκονται στο ΣΥΝ (σε όλες τις ομάδες του ΣΥΝ), έκαναν ανάμεσα σε άλλα και τούτο: Τροφοδοτούσαν τα αστικά ΜΜΕ με ανύπαρκτα θέματα, από την εσωτερική ζωή του ΚΚΕ, για να συκοφαντούν στελέχη του, για να δυσφημούν το ΚΚΕ. Είναι εκείνοι και εκείνες, που κατηγορούσαν τους ...«δογματικούς» για αδιαφανείς (!) οικονομικές συναλλαγές και μύρια όσα υπονοούμενα. Κι αυτά όλα τα «διέρρεαν» στον Τύπο!..

Και τώρα; Τώρα διαμαρτύρονται, επειδή οι δικοί τους - όπως υποστηρίζουν - κάνουν το ίδιο!..

Δε μας αφορούν τα εσωκομματικά του ΣΥΝ, γιατί δεν είναι ίδιον της ιδεολογίας μας, της πολιτικής μας και του χαρακτήρα μας να λειτουργούμε φραξιονιστικά εναντίον άλλου κόμματος. Αν αναφερόμαστε στο περιστατικό, είναι γιατί θεωρούμε χρήσιμο το να μην ξεχνάμε το τι συνέβαινε εκείνα τα χρόνια. Κι ακόμη χρησιμότερο το να βγαίνουν συμπεράσματα - ιδιαίτερα από τη νεολαία - για ποιο λόγο - λόγους - συμβαίνουν αυτά τα παρατράγουδα, που σήμερα καταγγέλλουν οι μεν και διεκτραγωδούν οι δε.


Μ.

ΠΑΤΡΑ
Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Επιτροπή Πρωτοβουλίας, με σκοπό τη δημιουργία κίνησης για την υπεράσπιση των δημοκρατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συγκροτήθηκε και στην Πάτρα.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας αναφέρει πως «στόχος της κίνησης είναι η ανάπτυξη του κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Η κίνηση θα δραστηριοποιηθεί κατά κύριο λόγο για να εκφράσει την αντίθεσή της στον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, που επιφέρουν οι προτεινόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", στην όλο και συχνότερη ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων (καταδίκες αγροτών, μαθητών, εργατών, φιλειρηνικού κινήματος), στην παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στους χώρους δουλιάς, στην παρακολούθηση και καταστολή κινητοποιήσεων, στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση και χειραγώγηση, καθώς και για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων των μεταναστών».

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα στη 1 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ