ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει την κυβέρνηση να φέρει μια «αποδεκτή συμφωνία»

Eurokinissi

Μια «αποδεκτή συμφωνία» με τους δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση στελέχη της ΝΔ. Βλέπουν, ωστόσο, στον ορίζοντα να έρχεται και τρίτο μνημόνιο, προσβλέποντας σε εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στον AΝΤ1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Εύχομαι να έρθει μια συμφωνία η οποία θα είναι αποδεκτή - δεν θα πω "καλή", καλή συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Αλλά και αυτό», συμπλήρωσε απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «δεν θα σας λύσει το πρόβλημα διότι σε τρεις μήνες από τώρα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του επόμενου μνημονίου, του επόμενου προγράμματος το οποίο διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας τώρα ότι δεν θα υπογράψετε πλην όμως πρέπει να λέμε και κάποιες αλήθειες, ότι αν η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές - που δεν μπορεί να δανειστεί για τους επόμενους 12-18 μήνες - θα αναγκαστεί να καταφύγει σε τρίτο πρόγραμμα».

Συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία

Για το τι θα πράξει η ΝΔ στη Βουλή σχετικά με τη συμφωνία, και καθώς μια σειρά από αστικά επιτελεία πιέζουν τη ΝΔ να την υπερψηφίσει ώστε να αποκατασταθούν τάχιστα γραμμές χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων, ανέφερε: «Εμείς λέμε εξ αρχής ότι δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε για τη λεπτομέρεια μιας συμφωνίας αν δεν την έχουμε δει. Αυτό είναι αρκετά σαφές. Συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Μη συμφωνία είναι χρεοκοπία. Χρεοκοπία δεν τη θέλει κανείς. Από την άλλη, υπάρχουν συμφωνίες και συμφωνίες. Μπορεί κανείς να πει ότι εγώ θέλω να αυξήσω πολύ τους φόρους για να χρηματοδοτήσω ένα μεγαλύτερο Δημόσιο. Δεν συμφωνούμε σε αυτή τη λογική», συμπλήρωσε οριοθετώντας τα σημεία κριτικής της ΝΔ που αρνείται νέους φόρους στο κεφάλαιο και την «επιχειρηματικότητα», χαρακτηρίζοντάς τους «υφεσιακό μέτρο», και ζητώντας παράλληλα ταχεία προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Αλλωστε και κεντρικά, στη ΝΔ, ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει «συνεννόηση» των βασικών αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προωθηθούν τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ότι «τώρα, που τελειώνουν τα ψέματα, η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να εγκαταλείψει το λαϊκισμό της. Και έχουμε την ευκαιρία, ως χώρα, να προχωρήσουμε στη μεγάλη συνεννόηση»...

ΠΟΤΑΜΙ
Βάζει πλάτη για συμφωνία με ΕΕ και ευρώ

Να διασφαλίσει τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, ζήτησε ξανά ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Χανίων «Κύδων».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να παίζει με την πιθανότητα της δραχμής». «Η Ελλάδα», ισχυρίστηκε, «εάν μπει σε εθνικό νόμισμα, θα μπει σε μια περιπέτεια ανάλογη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα ζήσουμε ασπρόμαυρες συνθήκες» συμπλήρωσε, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού, ώστε να δεχτεί την επόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τα νέα επώδυνα μέτρα.

Αλλωστε, έσπευσε να εγγυηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το Ποτάμι θα στηρίξει όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, «προκειμένου η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά», ότι θα βάλει πλάτη με τις ψήφους του, για να περάσουν συμφωνία και μέτρα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές, ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως το Ποτάμι «θα κατέβει μόνο του στις επόμενες εκλογές», ότι «δε θα συμπορευθούμε και δε θα γίνουμε σανίδα σωτηρίας ούτε για τη ΝΔ του παρελθόντος, ούτε βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ του παρόντος», αφήνοντας βέβαια κάθε ενδεχόμενο ανοικτό, μόλις κρίνει ότι άλλαξαν...

Ο πιο καλός ο «μαθητής»

Στη συνέντευξή του, χτες, στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης άνοιξε όλη τη βεντάλια των άλλοθι με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει την ανοχή του λαού για την αναίρεση υποσχέσεων και τη συναίνεσή του στην αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει:

1) «Η διαπραγμάτευση είναι άνιση. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η οικονομία μας είναι αδύναμη».

2) «...Σου λένε οι ξένοι "μας συμφέρει κι εμάς η συμφωνία. Μπορούμε να την κάνουμε με κάποιον πιο βολικό, να ρίξουμε τον Τσίπρα και να βάλουμε στη θέση του κάποιον άλλον που να λέει ναι σε όλα και να υπογράφει έτοιμα κείμενα στα αγγλικά, όπως είχαμε μάθει 5 χρόνια; Δεν μπορούμε, γιατί παρότι τους πνίγουμε και προσπαθούμε να τους ταπεινώσουμε, αυτοί γίνονται δυνατότεροι"».

3) «Θα ήθελαν να μας ταπεινώσουν και να μας υποτάξουν και με αυτόν τον στραγγαλισμό να λυγίσουμε, να φοβηθούμε και να πούμε "φέρτε κάτι να υπογράψουμε"».

4) «Παρότι χρησιμοποιούν κάποιοι τέτοια μέσα, ο ελληνικός λαός αντιδρά με έναν τρόπο που λέει "θέλω συμφωνία, αλλά θέλω να είναι ρεαλιστική, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Κι επειδή βλέπω για πρώτη φορά μια κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό που το παλεύει, του δίνω στήριξη"».

5) «Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έχει καλή χημεία με την Μέρκελ (...) ανύψωσε το ηθικό και το φιλότιμο του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν θεωρεί ότι πρέπει να ζει με δανεικά, θέλει να ξεφύγει από κάτι τέτοιο. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ανάπτυξη της οικονομίας και γι' αυτό θέλουμε μια καλή συμφωνία, ώστε να πατάξουμε την ανεργία. Γι' αυτό χρειαζόμαστε χρόνο, 3,5 χρόνια και, για να κάνουμε πράξη βήμα βήμα τις αλλαγές για τις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί».

Ολα τα παραπάνω, αθροιζόμενα στην ίδια «αγόρευση», θέλουν να πείσουν ότι η αντιλαϊκή συμφωνία, όποια και αν είναι αυτή, είναι, δεδομένων των συνθηκών, ό,τι καλύτερο μπορούσε να υπάρξει και για το λαό, ο οποίος ήδη στενάζει από τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ τον περιμένουν και τα νέα μέτρα τούτης της κυβέρνησης. Οτι θα πρέπει να ευχαριστεί και να στηρίζει την κυβέρνηση γιατί αν ήταν άλλη στη θέση της, λιγότερο σθεναρή, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Να τον πείσουν ακόμα ότι αν δείξει «καλή διαγωγή» θα ανταμειφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον...

Πρόκειται για προπαγάνδα που πασχίζει να πείσει το λαό ότι η ζωή του εξαρτάται από την πορεία των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών που υπηρετεί η κάθε συμφωνία. Για προπαγάνδα που θέλει να αποτρέψει τη χειραφέτησή του ώστε να μην παλεύει για τις δικές του ανάγκες, κόντρα στους μονοπωλιακούς ομίλους που τις υπονομεύουν. Ολα τα παραπάνω πασχίζουν να συσκοτίσουν ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τους δανειστές, με τα μονοπώλια και την ΕΕ απεναντι στο λαό και ο καβγάς τους γίνεται για το ποιος, πώς και πόσο από τους καπιταλιστές θα βγεί κερδισμένος από την φάση της ανάκαμψης των κερδών του.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιμελείς μαθητές στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού.


Β.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση της ρύθμισης μέχρι 26 Ιούνη

Παράταση ενός μήνα, μέχρι και τις 26 Ιούνη, δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, η συγκυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει από τα λαϊκά νοικοκυριά τους φόρους και τα βαριά χαράτσια της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, ενώ την ίδια ώρα, ξεπληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως» τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, οι αιτήσεις (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) που είχαν υποβληθεί μέχρι την περασμένη Παρασκευή, έφτασαν τις 505.000, ενώ το σύνολο των οφειλών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αποπληρωμής (μέχρι 100 δόσεις), διαμορφώνεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη, η ΤΟ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Ριζοσπάστης, όπλο για τις αποφασιστικές μάχες», στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Σωκράτους 23 - Ομόνοια, στον 4ο όροφο). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Ν. Ερυθραία στο Πνευματικό Κέντρο «Βίλλα Κώνστα» θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του Κόμματος.

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. περιοδεία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 12 μ. στον ΟΣΕ (οδός Καρόλου) με επικεφαλής την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Παρασκευή, 29/5, εκδήλωση της ΤΕ Αργολίδας, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση με θέμα: «Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις», οργανώνει η ΚΟ Πυργετού Λάρισας του ΚΚΕ, την Κυριακή 7 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του χωριού, με ομιλητή τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσίαση

Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων η Τ.Ο. Βιομηχανίας της Κ.Ο. Αττικής θα παρουσιάσει το βιβλίο «Το ΚΚΕ στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο 1940-1941». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ