ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ενταση και μετά από τις παραιτήσεις υπουργών

ΣΚΟΠΙΑ.--

Δε φαίνεται να καταλαγιάζει εύκολα η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης», Ζόραν Ζάεβ, μετά από τις προχτεσινοβραδινές παραιτήσεις της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μίλε Γιανακίεφσκι, καθώς και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών UBK, Σάσο Μιγιάλκοφ. Η ένταση αντανακλά και ευρύτερες διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται διάφορες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» στα Βαλκάνια.

Οι παραιτήσεις στην ουσία επιβλήθηκαν μετά από έντονες πιέσεις πρέσβεων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως ο Αμερικανός πρέσβης, Τζες Μπέιλι, και η Γερμανίδα, Κριστίνε Αλτχάουζερ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της πολύμηνης πολιτικής κρίσης που κλιμακώθηκε ιδιαίτερα μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις στρατού και Αλβανών αυτονομιστών το Σαββατοκύριακο στο Κουμάνοβο. Η αντιπολίτευση βέβαια, που διοργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή, ζητάει παραίτηση του Γκρούεφσκι.

Οι παραιτηθέντες υπουργοί όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής για σκάνδαλα. Ιδιαίτερα καταγγέλθηκαν για τις μαζικές υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων. Η αντικατάστασή τους έγινε άμεσα, αφού σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής εγκρίθηκε η τοποθέτηση του Μίτκο Τσάβκοφ στο υπουργείο Εσωτερικών και του Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μόνο ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών UBK δεν αντικαταστάθηκε άμεσα.

Διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ μεταξύ των δραστών στο Κουμάνοβο

Οσον αφορά τις πρόσφατες ανησυχητικές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, αστυνομικοί αξιωματικοί στα Σκόπια ανακοίνωσαν χτες ότι μετά από αυτοψία που έγινε στις σορούς των ένοπλων δραστών της επίθεσης προέκυψε πως δύο από αυτές ανήκουν σε δύο Αλβανούς, διοικητές του παλιού ΟΥΤΣΕΚΑ που είχε δράσει στο Κοσσυφοπέδιο από το τέλος της δεκαετίας του '90. Πρόκειται για τον Μιρσάντ Ντρεκάι, γνωστός και ως «διοικητής ΝΑΤΟ» του ΟΥΤΣΕΚΑ, και τον Μπεγκ Ριζάι, γνωστός και ως «διοικητής Μπέγκου». Επιβεβαιώθηκε ακόμη μετά από διασταύρωση στοιχείων και από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ ότι μεταξύ των 30 Αλβανών που παραδόθηκαν στις αρχές της ΠΓΔΜ είναι και ο 48χρονος Σάμι Ουξίνι, γνωστός και ως «διοικητής Σόκολι».

ΑΪΤΗ
Ο Ολάντ προωθεί μπίζνες και... υπόσχεται βοήθεια

Ο Ολάντ στην Αϊτή
Ο Ολάντ στην Αϊτή
ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.--

Με την επίσκεψη στην Αϊτή ολοκλήρωσε την Τρίτη το βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την περιοδεία του στην Καραϊβική. Στην πάμφτωχη αυτή χώρα για το λαό της, που έχει υποφέρει από το γαλλικό ιμπεριαλισμό και χτυπήθηκε από το μεγάλο σεισμό του 2010, ο Ολάντ, συνοδεία και πλήθους επιχειρηματιών, προώθησε τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων.

Η επίσκεψη αυτή, πρώτη επίσημη από ένα Γάλλο Πρόεδρο στην Αϊτή - που το 1804 μετά από την εξέγερση των σκλάβων κέρδισε την ανεξαρτησία της - παρουσιάστηκε ως βήμα για τη «βοήθεια» της Γαλλίας στη χώρα αυτή. Ωστόσο μετά από την «ανεξαρτησία» το 1825, με μια λεόντεια συμφωνία η Αϊτή υποχρεώθηκε να «αποζημιώσει» τη Γαλλία για την απώλεια γης και υπολογίζεται ότι η αφαίμαξη αυτή είναι της τάξης των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σημερινές τιμές. Και βέβαια η Γαλλία δεν αναγνωρίζει αυτό το προϊόν αρπαγής. Γι' αυτό και τη φράση του Ολάντ περί «χρέους απέναντι στην Αϊτή» γρήγορα Γάλλοι αξιωματούχοι έσπευσαν να την μεταφράσουν ως... «ηθικό χρέος». Γι' αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας στην πλατεία Champ de Mars στο Πορτ - ο - Πρενς ενώπιον του Προέδρου της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον» και υποσχέθηκε ότι η χώρα τους θα δαπανήσει περίπου 145 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Αϊτής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι ο στρατιωτικός εισαγγελέας άρχισε έρευνα για τον εντοπισμό συμπαθούντων του Φετουλάχ Γκιουλέν (ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη, πρώην στενού συνεργάτη και νυν αντιπάλου του Ερντογάν) στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Γιλμάζ ανακοίνωσε επίσης ότι οι 73 αξιωματικοί, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία για την ανατροπή του Ερντογάν, επέστρεψαν κανονικά στις θέσεις τους.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 65 είναι οι νεκροί από το νέο, ισχυρό σεισμό που έπληξε προχτές το Νεπάλ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.000. Στη γειτονική Ινδία αναφέρθηκαν επίσης 16 νεκροί από τη δόνηση των 7,3 Ρίχτερ, που αυτήν τη φορά είχε επίκεντρο ανατολικά του Κατμαντού. Ο σεισμός της 25ης Απρίλη είχε γίνει βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, παρά το κρύο, με την ανησυχία τους να γιγαντώνεται λόγω της άθλιας κατάστασης στις υπηρεσίες υγείας, της παντελούς έλλειψης μέτρων αντισεισμικής πρόληψης και της τεράστιας ανεπάρκειας στη συνολική στήριξη των σεισμοπαθών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 43 (σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ) ανθρώπων προκάλεσε επίθεση ενόπλων που «γάζωσαν» με σφαίρες λεωφορείο που μετέφερε Σιίτες στη νότια πόλη Καράτσι του Πακιστάν.

ΚΑΪΡΟ.-- Τέσσερις Αιγύπτιοι στρατιώτες και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα στη διάρκεια επιχείρησης για την εξουδετέρωσή της από πυροτεχνουργούς στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, κοντά στη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας AMTRAK στη Βόρεια Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ προκάλεσε χτες τα ξημερώματα το θάνατο έξι επιβατών, τον τραυματισμό πάνω από 50 άλλων, σε σύνολο 243 επιβαινόντων. Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, αποκλείοντας σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη προσιτής στέγης και η ανεργία διόγκωσαν κατά τουλάχιστον 12% μέσα στην τελευταία διετία τον αριθμό των αστέγων στην ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες, αναφέρει η τελευταία έκθεση της «Αρχής Υπηρεσιών για τους Αστέγους στο Λ. Αντζελες».

ΣΟΦΙΑ.-- Η εμπορική, οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Ισπανίας - Βουλγαρίας κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχαν χτες στη Σόφια ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μάνουελ Γκαρσία Μαργκάλο με το Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ, αλλά και τον υπουργό των Οικονομικών Μπόζινταρ Λουκάρσκι. Στο μεταξύ, τελεσίγραφο για υποβολή των προτάσεών τους σχετικά με την κατάρτιση μακροπρόθεσμης στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης ως τέλος Μάη έθεσε χτες ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Μπόζινταρ Λουκάρσκι σε συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία.

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-- Δύο ε.α. υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν χτες στην πρωτεύουσα του νοτιοαφρικανικού Μαλάουι, ως ύποπτοι για κατάχρηση κονδυλίων ύψους 4.400.000 δολαρίων που προβλέπονταν για την αγορά στολών για τις ένοπλες δυνάμεις, που ποτέ δεν παραδόθηκαν.

ΜΕΞΙΚΟ
Δυναμική απεργία εργατών γης

ΣΑΝ ΚΟΥΕΝΤΙΝ.--

Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες γης στο Σαν Κουεντίν στη βορειοδυτική επαρχία Βάχα Καλιφόρνια του Μεξικού, που βιώνουν συνθήκες ημι - σκλαβιάς από τους μεγάλους γαιοκτήμονες και μονοπωλιακούς ομίλους στον τομέα των φρούτων, λαχανικών, του κρασιού και των τροφίμων, που στην πλειοψηφία τους τα προϊόντα αυτά καταλήγουν στις ΗΠΑ.

Οι εργάτες, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις το τελευταίο δίμηνο, διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς και τερματισμό των επιχειρήσεων καταστολής εναντίον τους. Στη συγκεκριμένη κοιλάδα παράγονται τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από το μόχθο των εργατών, οι οποίοι αμείβονται με πεχιχρούς μισθούς και ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Στις 9 Μάη, από τη βάρβαρη καταστολή στις κινητοποιήσεις των εργατών γης, υπήρξαν 70 τραυματίες (πολλοί από αυτούς σοβαρά), ενώ έγιναν και τουλάχιστον 30 συλλήψεις. Οι εργάτες απαιτούν από την τοπική και ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει τη στήριξη της αστυνομικής βαρβαρότητας και από τις υποτιθέμενες κρατικές αρχές, υπεύθυνες για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να παρέμβουν, ενώ χτες είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.

Στον αγώνα αυτόν των εργατών το ΚΚ Μεξικού έχει σταθεί αλληλέγγυο από την πρώτη στιγμή, συμμετέχοντας ενεργά με μέλη και στελέχη του. Οι κομμουνιστές καλούν τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα για το πώς αντιμετωπίζεται ο αγώνας τους από τους καπιταλιστές και το κράτος τους και τους καλεί να δυναμώσουν τον ταξικό αγώνα, διεκδικώντας τη μόνη πραγματική διέξοδο, την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυσης της εργατικής εξουσίας.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κάηκαν ζωντανοί εργάτες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που κυριαρχούν στην κατά τα άλλα γοργά «αναπτυσσόμενη» Νοτιοανατολική Ασία ήρθαν ξανά χτες στο προσκήνιο, με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο υποδημάτων στα προάστια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, Μανίλα. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, χρειάστηκαν πέντε ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά και, όταν πυροσβέστες κατάφεραν να μπουν μέσα στο διώροφο κτίριο, αντίκρισαν «απροσδιόριστο αριθμό πτωμάτων». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν ανασυρθεί τρεις σοροί, αλλά οι συγγενείς των εργατών ανέφεραν ότι αγνοούνταν 65 άτομα. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής δήλωσαν ότι όσοι παγιδεύτηκαν μέσα δεν επέζησαν, αν και στη συνέχεια προσπάθησαν να ανασκευάσουν για να καθησυχάσουν τις σοκαρισμένες οικογένειες των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μόλις επτά άτομα κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, ενώ δεκάδες ανέβηκαν στο 2ο όροφο, όπου όμως εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες. Τα ερωτήματα για την τήρηση μέτρων ασφαλείας, αλλά και τα μέσα πυρόσβεσης, είναι πολλά. Η φωτιά εικάζεται ότι ξεκίνησε από εργασίες συγκόλλησης που γίνονταν στην κύρια είσοδο του εργοστασίου, όταν προκλήθηκε έκρηξη δεδομένου ότι στην κατασκευή των συγκεκριμένων υποδημάτων (πλαστικές παντόφλες) χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ