ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε με τις δηλώσεις παράστασης Πολιτικής Αγωγής

Και νέα διακοπή της δίκης για την Παρασκευή 15 Μάη

Phasma

Για την Παρασκευή 15 Μάη το πρωί, διακόπηκε χτες, η δίκη της ναζιστικής - φασιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού. Η τρίτη συνεδρίαση ξεκίνησε με τις δηλώσεις παράστασης Πολιτικής Αγωγής, ενώ τέθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα της αλλαγής αίθουσας. Επιπρόσθετα, οι αυτεπαγγέλτως ορισθέντες δικηγόροι ζήτησαν να τους δοθεί εύλογος χρόνος, για να μελετήσουν τη δικογραφία.

Οι γονείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, τα μέλη του ΚΚΕ που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση στο Πέραμα από χρυσαυγίτες, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, θύματα επιθέσεων που περιγράφονται στο κατηγορητήριο, δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση Πολιτικής Αγωγής των συνηγόρων στην κάθε υπόθεση, δεν έγινε μόνο για τους κατηγορούμενους που εμπλέκονται, π.χ. στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ή για τους κατηγορούμενους για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, αλλά και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στο σύνολό της, δηλαδή και για την ηγεσία της κ.ο.κ.

Για τη μεταφορά της αίθουσας, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη είπε ότι αν το υπουργείο έχει στη διάθεσή του κατάλληλη αίθουσα για το μεσοδιάστημα «είμαστε έτοιμοι να μεταφερθούμε άμεσα. Δεν είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι να απευθύνουμε αιτήματα». Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, δήλωσε στους φορείς και στην Πολιτική Αγωγή, που του έθεσαν το αίτημα, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί κατασκευή νέας αίθουσας που θα είναι έτοιμη στις αρχές Σεπτέμβρη και πρόσθεσε ότι «εφόσον η διευθύνουσα τη δίκη ζητά άλλη αίθουσα, είμαι έτοιμος να φροντίσω για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα».

Πάντως, κατά κοινή ομολογία οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στη δικαστική αίθουσα παραμένουν άκρως προβληματικές, αλλά το θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλο χώρο φαίνεται να γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων. Να σημειωθεί ότι και χτες, ήταν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κορυδαλλού λόγω της δίκης, ενώ ακόμα πιο οξυμένο θα εμφανιστεί το πρόβλημα από τις 18 Μάη οπότε και ξεκινούν οι εξετάσεις στα Λύκεια που διαρκούν μέχρι και τις αρχές Ιούνη.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών Δ. Κουκούτση, Μ. Αρβανίτη, Α. Γρέγου, Ελ. Ζαρούλια αλλά και του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης έθεσαν στο δικαστήριο το αίτημα της άρσης των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε. Στο εδώλιο και πάλι δεν κάθισαν, γιατί δεν ήρθαν, οι περισσότεροι από τους χρυσαυγίτες βουλευτές, αλλά και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος.

Το θέμα σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη σε δηλώσεις της βγαίνοντας από τις φυλακές Κορυδαλλού, τονίζοντας ότι ο λαός δεν μπορεί να δεχτεί άρση περιοριστικών όρων για το ναζισμό.

Την Κυριακή η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Οδηγίες της Οργανωτικής Επιτροπής προς τους ειρηνοδρόμους

Την Κυριακή, 17 Μάη, θα πραγματοποιηθεί η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Η εκκίνηση θα γίνει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα με προορισμό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου αναμένεται να φτάσει στις 6 το απόγευμα.

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6:30 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6:15 π.μ.

Σύντομα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες τα δρομολόγια των πούλμαν που ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210.38.44.853, 210.38.44.854.

Το πρόγραμμα της πορείας συνοπτικά έχει ως εξής:

-- 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - τελετή έναρξης

-- 8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας

-- 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη

-- 12 μ. Διασταύρωση Ραφήνας

-- 1.30 μ.μ. Πικέρμι

-- 2.30 μ.μ. Παλλήνη

-- 5.30 μ.μ. Αγία Παρασκευή

-- 6.30 μ.μ. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Οδηγίες από την Οργανωτική Επιτροπή

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή, για να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

-- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

-- Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο, προς αποφυγή εγκαυμάτων, γυμνά χέρια και πόδια.

-- Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης, και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οσοι έχουν προβλήματα υγείας μπορούν να περπατήσουν όσο αντέχουν, και σε περίπτωση κόπωσης να μεταβούν στο πούλμαν που θα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Μπορούν επίσης να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στον τερματισμό έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Θα υπάρχει κινητή καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.

Αλλες πορείες Ειρήνης

Στα πλαίσια της δράσης που αναπτύσσει η ΕΕΔΥΕ όλο το Μάη, Πορείες Ειρήνης θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εξής:

-- Την Πέμπτη 14/5, πορεία Ειρήνης από Αγ. Μονή μέχρι πλατεία Ρήγα Φεραίου, από την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων.

-- Την Πέμπτη 14/5, πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας από την Επιτροπή Ειρήνης.

-- Το Σάββατο 16/5, πορεία από την πλατεία Παλαιοκάστρου μέχρι την πλατεία Πυθαγόρα του Βαθιού, από την Επιτροπή Ειρήνης Σάμου.

-- Την Κυριακή 17/5, πορεία Ειρήνης από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή Ερμού με Βενιζέλου.

-- Την Κυριακή 17/5, πορεία στους δρόμους της Πτολεμαΐδας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Καταδίκασε την επίθεση υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή σε βάρος της Λ. Κανέλλη

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής εξέφρασε χτες την καταδίκη της στην τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Γ. Λαγού εναντίον της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, περιστατικό που καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη, 7 Μάη, μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Την πρόταση για καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς κατέθεσε το ΚΚΕ, και έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ. Την απέρριψε η Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Λαγός σε διάδρομο της Βουλής κινήθηκε απειλητικά εναντίον της Λ. Κανέλλη, λέγοντάς της ταυτόχρονα «θα σε δω στο δικαστήριο και να δεις πώς θα βγεις από εκεί μέσα». Στο πλευρό της Λ. Κανέλλη έσπευσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός και Χρ. Σμίας, και ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης, εμποδίζοντας τον Γ. Λαγό να την πλησιάσει.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής, ο χρυσαυγίτης βουλευτής, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ισχυρίστηκε ότι οι φράσεις του είχαν... «νομικό περιεχόμενο»!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή σημειώνεται: «Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καταδικάζει την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, και τις απειλές που εκτόξευσε κατά της βουλευτού Λιάνας Κανέλλη».

Νέα άρση της ασυλίας του Κασιδιάρη

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής και το αίτημα του εισαγγελέα.

Οι νέες κατηγορίες που βαρύνουν τον χρυσαυγίτη βουλευτή αφορούν ομιλία του στον Ασπρόπυργο στις 11/5/2011, με καθαρά ρατσιστικό, ναζιστικό περιεχόμενο και προτροπή σε πράξεις μίσους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας σε κατοίκους του Ασπροπύργου, τους προέτρεπε να «ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια», αναφερόμενος στους μετανάστες.

Σε σύνολο 225 παρόντων βουλευτών, υπέρ της άρσης της ασυλίας ψήφισαν 190 βουλευτές, κατά της άρσης ψήφισαν 18 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 17 βουλευτές. Να σημειωθεί ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατά της άρσης ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη είχε ψηφίσει εκτός από την ΧΑ και η ΝΔ.

Ονομαστική ψηφοφορία έγινε και για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραγκούνη για υπόθεση που αφορά εργατική διαφορά με υπάλληλο. Κατά της άρσης ψήφισαν 205 βουλευτές, υπέρ 15 και «παρών» δήλωσαν 5 βουλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ