ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ψάχνουν «εμπιστοσύνη» για να προχωρήσουν οι «μπίζνες»

Στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο ο Ν. Κοτζιάς

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Μ. Τσαβούσογλου
Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Μ. Τσαβούσογλου
Με τον Τούρκο ομόλογό του, M. Τσαβούσογλου, συναντήθηκε χτες στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, και στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο χωρών να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Στη συνάντηση, η τουρκική πλευρά απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνική αντιπροσωπεία να επισκεφτεί την Τουρκία και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενώ από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, καθώς και στον Μ. Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του και σκιαγραφώντας το πλαίσιο των συζητήσεων, ο Ν. Κοτζιάς μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις «ανησυχίες» του «για την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μέσα σε ένα τρίγωνο, όπως πάντα λέω, Ουκρανία, Λιβύη, Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο παράγοντες σταθερότητας σ' αυτήν την περιοχή και ανταλλάξαμε πρώτες σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να θεσμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητά τους». Βασικά, οι αστικές τάξεις των δύο χωρών να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην υποστήριξη, στο συντονισμό και τη διεκπεραίωση νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων και σχεδιασμών στην περιοχή.

Στα καθαυτό Ελληνοτουρκικά είπε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη έχουμε μία επιτυχία θα έλεγα. Και ευχαριστώ και την ελληνική πλευρά, την ελληνική διπλωματία, που εργάστηκε σκληρά γι' αυτό και την πλευρά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ηδη συμφωνήσαμε και ανακοινώνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνει 9 τεχνικές πλευρές που δεν είναι για να αναλυθούν σε μια συνέντευξη Τύπου. Κοινή μας επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από το χαρακτήρα σειράς περιοχών».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να «υπενθυμίσει» - έστω και έμμεσα - το έντονο «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ: «Θέλουμε να λύσουμε, επίσης, το Κυπριακό. Είναι μια ευκαιρία. Ενα ανοιχτό παράθυρο, που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι»...

Επιτροπές και ομάδες για ενίσχυση των «οικονομικών σχέσεων»

Δεν παρέλειψε να τάξει στην τουρκική αστική τάξη, ως αντιστάθμισμα για τις όποιες υποχωρήσεις της, τη στήριξη της ελληνικής στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ: «Θέλω να πω και από αυτό το βήμα ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Την πορεία που ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του '99 στο Τάμπερε και αποφασίσαμε στο Ελσίνκι το '99. Η Ελλάδα δεν έχει "ναι μεν αλλά" για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ, θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Θέλουμε μία Τουρκία που θα υιοθετήσει όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις της ΕΕ».

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για «μια επιτροπή (σ.σ: που) θα επανεξετάσει και θα ελέγξει την πορεία όλων των συμφωνιών που υπήρξαν στις δύο συναντήσεις κυβέρνησης προς κυβέρνηση. Σκεφτόμαστε τη διαμόρφωση μιας τεχνικής ομάδας για την ανάθεση των οικονομικών μας σχέσεων. Δίκτυα υποδομών, οικονομικές σχέσεις και συνεργασία, αποτελούν θεμελιακή βάση για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, όχι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά και σ' όλα τα Βαλκάνια».

Αργότερα, ο Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν. Σήμερα και αύριο, θα βρίσκεται στην Αττάλεια όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών ΝΑΤΟ, η οποία θα ασχοληθεί με όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν τη λυκοσυμμαχία, από την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία, έως τους τζιχαντιστές.

Συνεχίστηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Σημειωτέον, βέβαια, και χτες (όπως και προχτές, πρώτη μέρα της επίσκεψης του Ν. Κοτζιά στην Τουρκία), στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η τουρκική αστική τάξη δεν κάνει πίσω από τις πάγιες αξιώσεις της, συνεχίστηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία οι παραβάσεις των κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε όλο τον άξονα του Αιγαίου, από Βορρά προς Νότο.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός έξι αεροσκαφών (τα δύο οπλισμένα) συν άλλο ένα, μεμονωμένο αεροσκάφος προχώρησαν σε δύο παραβάσεις και δεκαοχτώ παραβιάσεις. Καταγράφηκε επίσης και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να τους αναχαιτίσουν.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΤΟ Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης θα παρουσιάσει το βιβλίο «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27). Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 16/5

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟΒ Πρόνοιας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Κόμμα παντός καιρού» που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27). Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των εκδόσεων «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ», με ομιλήτρια τη Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη Μάντρα της Κοκκινιάς

Οι Επιτροπές Ειρήνης και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά, Κοκκινιάς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, πραγματοποιούν εκδήλωση για την 9ηΜάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σήμερα Τετάρτη, στις 7:30 μ.μ., στο χώρο της Μάντρας της Κοκκινιάς (Κύπρου & Εφέσου).

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Τετάρτη στο Αιγάλεω, στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Εσταυρωμένου, εκδήλωση για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Τετάρτη, εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «ΕΛΗΑ», στη Βέροια.

-- Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Πετράλωνα, στην αίθουσα «Παλιά Αθήνα» του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.

ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής στους Κορυσχάδες

Η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσουν την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, το 1944 στους Κορυσχάδες, οργανώνοντας εκδήλωση, εκεί, την Κυριακή 17 Μάη. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης, εργαζόμενοι και νεολαία, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή με πούλμαν στο Καρπενήσι το Σαββατοκύριακο 16 - 17 Μάη.

Για συμμετοχή (από την Αθήνα) επικοινωνήστε με τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 210.8222.952).

Για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης

-- Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των 110 εκτελεσμένων αναπήρων απ' τους Γερμανούς, στη Ριτσώνα. Στις 8 μ.μ. κεντρική εκδήλωση στη Χαλκίδα, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Μ. Μακρής, γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 15/5, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Θα μιλήσει ο Ν. Σαλπιστής, μέλος του ΤΓ Πιερίας του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 16/5, στο Πέραμα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων, με ομιλητή τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

Το ΔΣ της ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, που αναμένεται να έχει αναλάβει τα καθήκοντά του εντός της εβδομάδας.

Πρόεδρος του ΔΣ τοποθετείται ο Διονύσης Τσακνής, Διευθύνων Σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης, και μέλη οι Μιχάλης Γρηγορίου, Ελλη Παπακωνσταντίνου και Νίκος Τρανός.

Η πλήρης σύνθεση του ΔΣ θα οριστικοποιηθεί με την εκλογή δύο μελών από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ