ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ψηφίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ψηφίστηκε χτες το μεσημέρι επί της αρχής και κατ' άρθρο από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως αναδείχθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, στηρίζονται και διατηρούν σε πλήρη ισχύ τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος 4186/2013 για το Νέο Λύκειο, με τον οποίο το Λύκειο συνδέθηκε ακόμα περισσότερο με την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε βάρος της όποιας γενικής μόρφωσης, άφησε αυτούσια μία «στρατηγική» που θέλει τα ΕΠΑΛ να είναι σχολεία ενός «κατώτερου θεού», άφησε άθικτο το νόμο 3966/2011 (Διαμαντοπούλου) για τα Πρότυπα - Πειραματικά καθώς διατηρείται η πρόβλεψη για χορηγούς, τις διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και τον ελιτίστικο θεσμό των «Προτύπων» και πάει λέγοντας.

Το γεγονός ότι το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η ΝΔ είναι επί της ουσίας ενταγμένο στο πλαίσιο της άσφαιρης αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ (για να κάνει και λίγο αντιπολίτευση), αλλά και ενάντια σε κάποιες ρυθμίσεις, όπως η επανεγγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάποιες συμπληρώσεις, ή ψευτοβελτιώσεις που δεν αλλάζουν στο ελάχιστο τους μέχρι τώρα αντιεκπαιδευτικούς νόμους. Οπως έγινε σαφές από τον ειδικό αγορητή του, Μανώλη Συντυχάκη, οι βουλευτές του Κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ των ρυθμίσεων που βρέθηκαν στο διεκδικητικό πλαίσιο του κινήματος, όπως η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης, η επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών, η επανεγγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», ωστόσο επισήμανε πως «οι θέσεις σας για την Παιδεία δεν απαλείφουν ούτε καν αμβλύνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ενδεικτικά ότι ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας στα αστικά συγκροτήματα του Τύπου, που έσπευσαν να μιλήσουν για κίνδυνο Grexit των ελληνικών πτυχίων από τον ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, διαβεβαίωσε ότι «το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ουδόλως αγγίζει ή μεταβάλλει, πόσω μάλλον καταργεί το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων. Αναφερόμαστε στην μπακαλίστικη αποτίμηση των πτυχίων που είναι ξεκάθαρο ότι εντάσσεται στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου και στο χώρο της Παιδείας». Ξεκαθάρισε ότι η αντίληψη του ΚΚΕ για την ενιαία, δημόσια, δωρεάν Παιδεία δεν έχει καμία σχέση με τη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για πτυχία που εξασφαλίζουν ευέλικτους και φτηνούς εργαζόμενους που υπηρετεί και η νέα κυβέρνηση.

Οπως σημείωσε, αν η κυβέρνηση ήθελε να παρουσιάσει έστω και ένα δείγμα διαφορετικότητας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αν μη τι άλλο, θα έκανε δεκτή έστω την τροπολογία του ΚΚΕ που αφορά την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των υπόλοιπων ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων που την ενίσχυσαν για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση «ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά»

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά - Οχι σε όλα τα ναρκωτικά» διοργάνωσε τη Δευτέρα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής και μίλησαν η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ και η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Η εκδήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ αποτέλεσε απάντηση στην καλλιέργεια της ναρκω-κουλτούρας, στην πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που πριμοδοτεί τα υποκατάστατα, τη λεγόμενη μείωση της βλάβης, ενώ υποβαθμίζει και καταδικάζει στην απαξίωση τα στεγνά προγράμματα και την πρόληψη, υπονομεύοντας τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες και όλα τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. Ανέδειξε τις κοινωνικές αιτίες εξάπλωσης της τοξικομανίας, την αναγκαιότητα να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και την πολύπλευρη συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη αυτή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε το «φεστιβάλ» διάδοσης των ναρκωτικών, προβολής της ναρκω-κουλτούρας που οργανώθηκε προκλητικά τη μέρα του εορτασμού των 70χρονων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί κλιμάκωση μιας πολύχρονης δραστηριότητας των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων και με συλλογές υπογραφών, όπως αυτές του 2010 από τον νυν πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, όπως και τον επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη. Το εν λόγω φεστιβάλ, με τη συμμετοχή της Νεολαίας και του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προανάκρουσμα λήψης κυβερνητικών μέτρων σε αντιδραστική κατεύθυνση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κινδυνεύουν με έξωση παραμονές εξετάσεων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το 5ο Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης

Την άμεση ολοκλήρωση του σχολικού κτιρίου του 5ου Γυμνασίου και Λυκείου της Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην οδό Κριεζώτου 2 υπάρχει το διατηρητέο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 2ο Πειραματικό Λύκειο. Τα δύο Πειραματικά Σχολεία μετακινήθηκαν το 2013 στο κέντρο της πόλης, ενώ το 5ο Γυμνάσιο είχε μετακινηθεί «προσωρινά», λόγω έλλειψης χώρου, εδώ και χρόνια σε αίθουσες Kibo, στην παραλιακή οδό Μαρία Κάλας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής.

Σήμερα οι μαθητές του 5ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης απειλούνται με έξωση ακόμη και από τα λυόμενα της οδού Μαρίας Κάλλας, στα οποία φιλοξενούνται «προσωρινά», μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή του σχολείου τους στο συγκρότημα της οδού Κριεζώτου. Και αυτό γιατί η ιδιωτική εταιρεία που νοικιάζει τα λυόμενα κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και του δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω μη καταβολής των συμφωνηθέντων μισθωμάτων. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία πολύ κρίσιμη χρονικά περίοδο, δεδομένου ότι οι εξετάσεις - προαγωγικές και εισαγωγικές - για την Ανώτατη Εκπαίδευση πρόκειται να διεξαχθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής και Ελ. Γερασιμίδου, που υπογράφουν την Ερώτηση, παραθέτουν αναλυτικά την κατάσταση και το ιστορικό και ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, να δοθεί επιτέλους οριστική και μόνιμη λύση στο κτιριακό πρόβλημα του σχολείου και να διασφαλιστεί η ηρεμία των μαθητών μπροστά στις εξετάσεις τους.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις 6 τροπολογίες του ΚΚΕ

Οι τροπολογίες, εκτός από αυτή για την ΠΝΠ για τους μαθητικούς αγώνες, προβλέπουν την μετεγγραφή μαθητών που έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους κοντά στην εναπομείνασα οικογένειά τους, διευκολύνσεις στους τελειόφοιτους μαθητές των σχολείων της Κεφαλονιάς λόγω του σεισμού του οποίου τα δραματικά αποτελέσματα είναι ακόμα ορατά στο νησί, ευεργετικές διατάξεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Ακόμα το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει, για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο χρόνος αυτός να προσμετράται ως διπλός πραγματικής υπηρεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ