ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σήμερα επιλέγουμε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Σήμερα, ανοίγουν οι κάλπες στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, προκειμένου οι φοιτητές και σπουδαστές να εκλέξουν τα νέα τους διοικητικά συμβούλια, αλλά και αντιπροσώπους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια (που όμως δεν έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 20 χρόνια).

Τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, κατεβαίνουν στους Συλλόγους σε όλη τη χώρα, και η εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων αγωνιστών υποψηφίων της ΠΚΣ στα ΔΣ θα σηματοδοτήσει ελπίδα και αισιοδοξία για καλύτερη οργάνωση των φοιτητών, για αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε με καλύτερους όρους να διεκδικήσουν τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζει. Και έχει σημασία η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, καθώς έχει φανεί πια ότι και με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα προβλήματα στα ιδρύματα παραμένουν, οι φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών συνεχίζουν να αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους, ενώ και η προοπτική τους «αύριο» ως απόφοιτοι συνεχίζει να είναι αβέβαιη, παραμένει απείραχτο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που πέρασε τα τελευταία χρόνια και πλήττει βάναυσα τη νεολαία.

Να θυμίσουμε ότι στις περσινές εκλογές έγινε ένα σημαντικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με την ανάδειξη της ΠΚΣ σε δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, που όντας η μόνη παράταξη που σημείωσε σαφή και μεγάλη άνοδο, έφτασε σε ποσοστό 18,70% στα πανεπιστήμια και 22,41% στα ΤΕΙ (στους πίνακες φαίνονται αναλυτικά τα αποτελέσματα των περσινών εκλογών και οι αυξομοιώσεις των παρατάξεων σε σχέση με το 2013).

*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των Συλλόγων ΠΑΜΑΚ και Κοινωνικής Θεολογίας (Αθήνας)
*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των Συλλόγων ΠΑΜΑΚ και Κοινωνικής Θεολογίας (Αθήνας)
Αυτή η ανοδική ελπιδοφόρα πορεία πρέπει να έχει συνέχεια και φέτος, καθώς ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Φοιτητές και σπουδαστές, λοιπόν, καλούνται σήμερα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δεκάδων συλλόγων όπου η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι πρώτη δύναμη και οργάνωσε την πάλη των φοιτητών με σημαντικά αποτελέσματα, ενώ έδωσε πνοή και ζωντάνια στα όργανα του κινήματος και λόγο στους ίδιους τους φοιτητές.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την ψηφοφορία, δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των Συλλόγων και ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η Εφορευτική Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε σύλλογο, στην οποία πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Στις εκλογές ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.

Απόψε το βράδυ, στην ιστοσελίδα ekloges-spoudastes.gr θα αναρτώνται τα αποτελέσματα από κάθε Σύλλογο, μόλις τελειώνει η καταμέτρηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα με τα αποτελέσματα και μέσω συνδέσμου (link) από την ιστοσελίδα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (www.spoudastes.gr ).


*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των 5 Συλλόγων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λόγω νοθείας
*Δεν αναγνωρίζονται τα αποτελέσματα των 5 Συλλόγων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λόγω νοθείας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΔΕΠ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παραμένει ως έχει η εκρηκτική κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Η παραμονή ως έχει της άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά με την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Υποχρηματοδότηση, μετεγγραφές, προσλήψεις προσωπικού, είναι μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση συνδέεται άμεσα με τις διαπραγματεύσεις και προφανώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγών. Το ίδιο ισχύει και με το θέμα των προσλήψεων, ακόμα και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου ανακοίνωσε ότι παρόλο που υπάρχουν στις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές βαθμίδες περίπου 25.000 κενά, δεν προβλέπεται να συμπληρωθούν, επικαλούμενος την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του από τις προηγούμενες.

Μάλιστα, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα για κρατική χρηματοδότηση, ως πηγές χρηματοδότησης που θα αναζητηθούν ανέφερε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα ποσό περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα διατεθεί σε κτίρια και εξοπλισμό και θα ξεκινήσει άμεσα, σε συνεργασία με την Σύνοδο των πρυτάνεων. Ως δεύτερη πηγή χρηματοδότησης ανέφερε τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα διατεθούν στο υπουργείο Παιδείας. Απ' αυτά, τα 80 εκατομμύρια προβλέπονται για την ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού (υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες) και 46 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται για τη φοιτητική μέριμνα υπό την μορφή ανταποδοτικών υποτροφιών.

Στο ζήτημα των μετεγγραφών, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι άδειασαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην απορρόφηση των φοιτητών τα κεντρικά πανεπιστήμια. Από 'δω και στο εξής, σημείωσε, οι μετεγγραφές θα γίνονται με αυστηρά οικονομικά και κριτήρια υγείας. Ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να υπερασπιστεί τις διοικήσεις των Αρχιτεκτονικών Σχολών (ΕΜΠ και ΑΠΘ) για την προσφυγή τους στο ΣτΕ, λέγοντας ότι αλλιώς δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τόσους φοιτητές. Ειδικά για τους 200 περίπου φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών που εκκρεμούν οι υποθέσεις τους, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθούν μέρος του ενοικίου για την επαρχία.

Η πολιτική της ΕΕ είναι εδώ και βασιλεύει

Η ευρωενωσιακή στρατηγική είναι εδώ και βασιλεύει και με το νέο νομοσχέδιο, υπογράμμισε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) ο Κώστας Σιέττος, επισημαίνοντας την άθλια πραγματικότητα που παραμένει ως έχει. «Εδώ», είπε, «είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης, που επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό, εδώ είναι η παράδοση του χώρου στην επιχειρηματικότητα, εδώ είναι οι ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, εδώ είναι η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, εδώ είναι η παράδοση των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας κ.λπ. στους εργολάβους, εδώ είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, εδώ είναι το εθνικό πλαίσιο προσόντων που απαξιώνει τα όποια δικαιώματα των πτυχίων κ.λπ., όλα αυτά που επιτάσσει η ΕΕ (Μπολόνια) για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της καπιταλιστικής αναπαραγωγής. Μια στρατηγική που υποβαθμίζει τα πτυχία για την παραγωγή ευέλικτου, ημιμαθούς δυναμικού, για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την χειραγώγηση συνειδήσεων και μέσω της επιχειρηματικότητας και της υποβάθμισης της μόρφωσης (άλλωστε αυτά είναι αλληλοσυνδεόμενα), τη δημιουργία "πειθήνειων" Ευρωπαίων πολιτών σε αντιλαϊκούς νόμους. Η κυβέρνηση συμπορεύεται σ' αυτή την στρατηγική με τις προηγούμενες». Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ απαίτησε τη συνολική κατάργηση του ν. 4009/2011 που είναι η εφαρμογή της Μπολόνια στην Ελλάδα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της «Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην τοποθέτησή του κατηγόρησε για όλα τα δεινά της ανώτατης εκπαίδευσης το νόμο Διαμαντοπούλου, για τον οποίο όμως ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αφήσει ανέγγιχτα τα 70 από τα 80 άρθρα του!

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των άλλων δυνάμεων ζήτησαν το σύνολο των θεμάτων να τεθούν σε δημόσιο διάλογο, ενώ στάθηκαν και υπερασπιστικά απέναντι στις αναδιαρθρώσεις των τελευταίων χρόνων, που, όπως έχει φανεί, τον πυρήνα τους θα τον διατηρήσει στο ακέραιο και η παρούσα συγκυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ