Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε αγαθά που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες φέρνει ο «ενιαίος συντελεστής» ΦΠΑ
Eurokinissi |
Εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης, ενόψει και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Δευτέρα |
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, μέσω του «ενιαίου συντελεστή» ΦΠΑ, αποτελεί, εδώ και χρόνια, πάγια αξίωση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ. Ο πήχης του ενιαίου συντελεστή ξεκινάει από το 16% και φτάνει στο 18% ή ακόμη και στο 19%, ανάλογα με το κάθε αντιλαϊκό σενάριο. Σήμερα, ο συντελεστής του ΦΠΑ για τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, κ.ά. διαμορφώνεται σε 13%, ενώ η παραπέρα διόγκωσή του μεταφράζεται σε πρόσθετη φοροαφαίμαξη αρκετών δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε συνδυασμό με το ύψος της φοροαφαίμαξης από το ΦΠΑ και ως αντιλαϊκή εφεδρεία, εξετάζεται και η απόσυρση της «ελάφρυνσης» κατά 30% που ισχύει στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης».
Σταθερά στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ αποσύρονται και οι κυβερνητικές υποσχέσεις σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Την ίδια ώρα, οι «λίστες» με τα κυβερνητικά μέτρα εξειδικεύονται, «ποσοτικοποιούνται» και συμπληρώνονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους «θεσμούς». Τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίστηκαν χτες και στο πλαίσιο της «Ομάδας Εργασίας» (Euro working Group), ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχείς είναι τις τελευταίες μέρες και οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε χτες με τον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Γκίντος. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, συζητήθηκαν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, καθώς και «η μακροπρόθεσμη διαδικασία η οποία θα φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια διαδικασία ανάκαμψης, επενδύσεων».
Εξάλλου, σε δημοσίευμά της, η «Wall Street Journal», επικαλούμενη αξιωματούχους της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σύνδεσης μεταξύ του σχεδίου του Γ. Βαρουφάκη και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων». Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνει ότι «πρόκειται (σ.σ. το σχέδιό του) για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group».
Να σημειωθεί ότι το λεγόμενο «μακρόπνοο σχέδιο» συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που είχε αυτήν τη βδομάδα ο Γ. Βαρουφάκης με τον Επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος και παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας την συμφωνία που θα κλείσει σύντομα στην Ευρώπη» εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ, επιχειρώντας να κρύψει ότι τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι «δίνουμε μια μάχη που δεν έχει κομματικό ή παραταξιακό πρόσημο, έχει εθνικό πρόσημο».
Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού έγιναν στη διάρκεια της λεγόμενης «Ωρας του πρωθυπουργού», όπου απάντησε σε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσαν το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, με την πρώτη να αφορά την Παιδεία και τη δεύτερη τη διαπλοκή στο χώρο των ΜΜΕ.
Ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια της κυβέρνησής του με τους «εταίρους» είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης, επισήμανε χαρακτηριστικά πως η επίτευξη συμφωνίας «είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Οπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν σας θυμίζω, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στη Ζώνη του Ευρώ το 2000, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις. Ετσι, πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε».
Αυτό που δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι η ένταξη της χώρας αρχικώς στην τότε ΕΟΚ και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη, ήταν στρατηγικοί στόχοι του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο και ωφελήθηκε από την επίτευξή τους, την ίδια ώρα που ο λαός βίωνε νέες οδυνηρές συνέπειες. Τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα υπηρετήσει το ίδιο καλά τους αντιλαϊκούς στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης...
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τη νέα φοροληστεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν γίνει πράσινο φως στην αντιλαϊκή πολιτική. Η νέα φοροκαταιγίδα και ιδιαίτερα η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος θα συνεχιστεί μέσω της νέας φοροληστείας που εξαγγέλλεται, αλλά και μέσω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, που ούτε αυτά θα αποφύγει τελικά ο λαός, με την πολιτική της κυβέρνησης».
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τρίτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας σε ομάδες ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν μεταβατικά όρια, βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιά. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι το ζήτημα των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να ζητά η αύξηση στα όρια ηλικίας να μη γίνει άμεσα, αλλά μετά από κάποια χρόνια, με το επιχείρημα ότι το όφελος για τα ταμεία θα ήταν ούτως ή άλλως πολύ μικρό.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για μερίδα των χαμηλοσυνταξιούχων βυθίζεται κι αυτή στα θολά νερά των διαπραγματεύσεων. Και τούτο διότι η συγκυβέρνηση εξετάζει να μην αποδώσει τελικά τη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους μέχρι 700 ευρώ μικτά, αλλά να τη μετατρέψει σε επίδομα, το οποίο θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και για όσους λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, δηλαδή σε ακόμα λιγότερους.
Αντικείμενο των παζαριών είναι επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και η υπόσχεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις μειώσεις που προκύπτουν με το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, γι' αυτούς που συνταξιοδοτούνται από φέτος με βάση τους νόμους του 2010.