Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επίδομα» και σε λιγότερους η 13η σύνταξη

Η αύξηση των ορίων ηλικίας σε ομάδες ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν μεταβατικά όρια, βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιά. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι το ζήτημα των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να ζητά η αύξηση στα όρια ηλικίας να μη γίνει άμεσα, αλλά μετά από κάποια χρόνια, με το επιχείρημα ότι το όφελος για τα ταμεία θα ήταν ούτως ή άλλως πολύ μικρό.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για μερίδα των χαμηλοσυνταξιούχων βυθίζεται κι αυτή στα θολά νερά των διαπραγματεύσεων. Και τούτο διότι η συγκυβέρνηση εξετάζει να μην αποδώσει τελικά τη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους μέχρι 700 ευρώ μικτά, αλλά να τη μετατρέψει σε επίδομα, το οποίο θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και για όσους λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, δηλαδή σε ακόμα λιγότερους.

Αντικείμενο των παζαριών είναι επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και η υπόσχεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις μειώσεις που προκύπτουν με το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, γι' αυτούς που συνταξιοδοτούνται από φέτος με βάση τους νόμους του 2010.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ