ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση στη μαρτυρική Μάντρα της Κοκκινιάς

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Τετάρτης
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Τετάρτης
Σε έναν τόπο - σύμβολο της ηρωικής πάλης του λαού μας ενάντια στο φασισμό, τη Μάντρα της Κοκκινιάς, και με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/5 εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Με ιδιαίτερη τιμή ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και αγωνιστές της θρυλικής γενιάς, που με τους αγώνες της έγραψε την επική ιστορία της δεκαετίας του '40. Η πρωτοβουλία αυτή, από τις ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εντάσσεται στις πολύμορφες δραστηριότητες ενόψει της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τα εργατικά τραγούδια και τα αντιφασιστικά ποιήματα από μαθητές - μέλη της ΚΝΕ και οι ομιλίες για την πάλη του λαού ενάντια στο φασισμό έστειλαν μήνυμα μαχητικής υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και συγκέντρωσης δυνάμεων για τη λαϊκή αντεπίθεση.

Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στη λαϊκή εποποιία της δεκαετίας του '40. Αναφέρθηκε στη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Κοκκινιάς, αλλά και συνολικά στις θυσίες του λαού για τη συντριβή του φασισμού. Σημείωσε επίσης την προσπάθεια που κάνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για να μην περάσει η παραχάραξη της Ιστορίας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αφού, όπως είπε, η νεολαία πρέπει να έχει σαν φωτεινό παράδειγμα τον απαράμιλλο ηρωισμό και την αυτοθυσία των παππούδων της.

Ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, στάθηκε ανάμεσα σε άλλα στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ιδιαίτερη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη, στη στάση της αστικής τάξης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και στην ηρωική λαϊκή αντίσταση, με το ΚΚΕ να αποτελεί τον εμπνευστή, τον οργανωτή και τον κύριο αιμοδότη της.

Η πάλη ενάντια στο φασισμό άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά

Αναφέρθηκε, επίσης, στα συμπεράσματα από την ηρωική πάλη του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, καθώς και στις αιτίες που δεν επέτρεψαν στο Κόμμα να οδηγήσει την πάλη του λαού μέχρι την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι επιλογές απέρρεαν από αντιφάσεις που είχε τόσο η στρατηγική του δικού μας Κόμματος, όσο και αυτή της Κομμουνιστικής Διεθνούς, για να καταλήξει: «Με την πείρα ενός αιώνα, αγώνων και θυσιών για το λαό και το σοσιαλισμό, το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη του σταθερού ιδεολογικού - πολιτικού μετώπου απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, όπως είναι και η ναζιστική - φασιστική.

Ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος και όχι απλώς ως αποτέλεσμα μιας μορφής διαχείρισής του. Αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων. Υπερασπίζεται και αυτός την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι για εμάς καθαρό ότι η αστική τάξη και το κράτος της καταλύουν ή παραμερίζουν την αστική δημοκρατία, τον αστικό κοινοβουλευτισμό και νομιμότητα, που οι ίδιοι καθιέρωσαν, όταν το συμφέρον τους το απαιτεί.

Το ΚΚΕ, αξιοποιώντας τα διδάγματα της Ιστορίας, διακηρύσσει την ανάγκη, η πάλη κατά του φασισμού, η πάλη κατά του πολέμου, η πάλη για την υπεράσπιση εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων, να μην αποσπάται από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την εξουσία τους, να μη διολισθαίνει σε συμμαχία με αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, να μην οδηγείται η εργατική τάξη σε πάλη κάτω από ξένη σημαία στα δικά της συμφέροντα.

Πρέπει να είναι αταλάντευτη η προσήλωση στο στόχο της εργατικής εξουσίας, να μη "νοθεύεται" η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της πάλης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Ξεκαλάκης υπογράμμισε την αταλάντευτη πεποίθηση των κομμουνιστών ότι ο αρνητικός συσχετισμός θα ανατραπεί μέσα από την πρωτοπόρα δράση για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και να μπει τέρμα στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, των πολέμων και της εκμετάλλευσης: «Για να δικαιωθούν τα όνειρα και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της εργατικής τάξης, με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, αφιερωμένες στα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, κάτω από το σύνθημα: «Ο καπιταλισμός γεννάει το φασισμό μαζί με τη φτώχεια, τον πόλεμο, τον αντικομμουνισμό».

Τις επόμενες μέρες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: Στην Καλλιθέα, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, στο Ρέθυμνο, στα Ανώγια, στην Ιεράπετρα, στην Αμφισσα, στην Ιστιαία, στην Κόρινθο, στο Αίγιο, στον Πύργο, στο Ναύπλιο, στο Αργοστόλι, στη Ζάκυνθο, στο Ληξούρι, στην Ιθάκη, στη Λευκάδα, στην Αμφιλοχία, στα Τρίκαλα, στο Βόλο, στο Βελεστίνο, στην Τσαρίτσανη, στη Σκόπελο, στη Σκιάθο, στην Αγιά, στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στη Φλώρινα, στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, στα Γιάννενα κ.α.

Αναλυτικά η λίστα με της εκδηλώσεις δημοσιεύεται στο πόρταλ «902.gr» (στη διεύθυνση www.902.gr/node/66646).

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στην Πάτρα, στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα. Θα μιλήσει ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας. Θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Ηράκλειο, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Γεωργιάδη. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, Σ. Βασιλειάδης.

-- Στις 7 μ.μ., στο Μεσόβουνο Εορδαίας. Θα μιλήσει ο Γ. Βήττας, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία της Χρύσας στην Ξάνθη. Θα μιλήσει ο Δ. Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο εκτέλεσης των έκτακτων στρατοδικείων.

Την Κυριακή 10/5

-- Στα Χανιά, στις 11.30 π.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο Θέρισσο. Θα μιλήσει ο Τ. Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ιλιον, στο θεατράκι του Αθλητικού Κέντρου Παλατιανής (Αν. Παπανδρέου - Λιόση). Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα Νέα Κερδύλλια Σερρών, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Ηρώων 17ης Οκτώβρη 1941, η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων. Θα μιλήσει ο Ο. Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει ιστορικός περίπατος στους μαρτυρικούς τόπους και θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα με αντιφασιστικά και αντάρτικα τραγούδια.

-- Στα Καλάβρυτα, πορεία, κατάθεση στεφανιών στο μνημείο και ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στις 12 μ.

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Τσαρουχά

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, διοργανώνει εκδήλωση αύριο Σάββατο, στις 11.30 π.μ., στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη. Θα τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιώργη Τσαρουχά, με κατάθεση στεφανιού στον τάφο του.

Προσφορά

Ο Μ.Π. προσφέρει το ποσό των 200 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη του κομμουνιστή Αποστόλη Μπερδεμπέ, προκειμένου να στηριχτεί οικονομικά η προσπάθεια για την ψηφιοποίηση - συντήρηση του οπτικοακουστικού αρχείου του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Αύριο, Σάββατο

-- Εκδήλωση παρουσίασης των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», στις 6.30 μ.μ., στο Θεατράκι Χιλής στην Καλαμαριά, με ομιλήτρια την Εφη Κουκούλα, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 10/5

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟΒ Αρτέμιδας διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», στο 2ο ΚΑΠΗ (Λ. Βραυρώνος, 7η στάση). Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Μαρκόπουλου διοργανώνει παρουσίαση του ίδιου βιβλίου, στον Πολυχώρο του Δήμου Πόρτο Ράφτη (δίπλα στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος»). Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ