ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραμπούκικη συμπεριφορά υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή σε βάρος της Λ. Κανέλλη

Κάλυψη στον βουλευτή της ναζιστικής οργάνωσης έδωσε με τη στάση της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ενα ακόμα επεισόδιο, που επιβεβαιώνει τον αντικομμουνιστικό χαρακτήρα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, καταγράφηκε χτες στη Βουλή, με την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Γ. Λαγού εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Την ίδια ώρα, με τη στάση της σε σχέση με την εν λόγω τραμπούκικη συμπεριφορά, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έδωσε στην πράξη συνέχεια στην προσπάθεια που κάνει η συγκυβέρνηση για κάλυψη και εξωραϊσμό του ναζιστικού μορφώματος.

Πιο συγκεκριμένα, η Λιάνα Κανέλλη, αφού τοποθετήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος βγήκε από την αίθουσα. Αμέσως την ακολούθησε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γ. Λαγός, ο οποίος, στον διάδρομο πια, κινήθηκε απειλητικά εναντίον της, λέγοντάς της ταυτόχρονα «θα σε δω στο δικαστήριο και να δεις πώς θα βγεις από εκεί μέσα». Βλέποντας το περιστατικό έσπευσαν στο πλευρό της Λ. Κανέλλη, εμποδίζοντας τον Γ. Λαγό να της επιτεθεί, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός και Χρήστος Σμίας και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

Η Λιάνα Κανέλλη επέστρεψε στην αίθουσα της Επιτροπής καταγγέλλοντας το γεγονός. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Β. Κατριβάνου, ενημέρωσε για το περιστατικό τη διάσκεψη των Προέδρων που ήταν σε εξέλιξη. Επιτόπου από τους βουλευτές του ΚΚΕ που συμμετέχουν σε αυτή, τέθηκε το αίτημα να συζητηθεί το θέμα και να πάρει η διάσκεψη των Προέδρων θέση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, που προεδρεύει και στη διάσκεψη, αρνήθηκε να γίνει η όποια συζήτηση και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Μετά από αυτή την απάντηση οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν. Επιπρόσθετα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέρριψαν την πρόταση που κατατέθηκε από βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ να γίνει ψηφοφορία για την καταδίκη της ΧΑ.

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Αμέσως μετά το περιστατικό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της ΧΑ.

Καταγγέλλει, επίσης, τη στάση της προέδρου της Βουλής, η οποία με τη συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπούκικη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, "παραπέμποντάς το στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής".

Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των Προέδρων και αποχώρησαν από τη συνεδρίασή της.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Βουλής καλύπτει και εξωραΐζει τη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό».

Παραλίγο να ζητήσουν και τα ρέστα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης προσπάθησε στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε η Λ. Κανέλλη από τον χρυσαυγίτη βουλευτή και ότι θα διερευνηθεί το περιστατικό στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Η δε πρόεδρος της Βουλής, στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης απέναντι στη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για σπέκουλα!

Η Δ. Μανωλάκου, από την πλευρά της, τόνισε ότι «σας πονάει ότι το ΚΚΕ σας αποκαλύπτει», καταγγέλλοντας ότι «η πρόεδρος της Βουλής εξωραΐζει τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας μάλιστα ότι «πάει πολύ να συμμετέχει σε αυτή την Επιτροπή» η Χρυσή Αυγή, οι απόγονοι του Χίτλερ.

Κατήγγειλε ακόμα ότι σκόπιμα δεν γίνεται δεκτή η πρόταση του ΚΚΕ να προσέλθουν στην Επιτροπή οι αρμόδιοι υπουργοί για να πουν συγκεκριμένα τι ενέργειες θα αναλάβουν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Και νέα διακοπή της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Νέα διακοπή της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού για τις 12 Μάη, αποφασίστηκε χτες, προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος συνήγορος κατηγορουμένου που διορίστηκε από το δικαστήριο λόγω παραίτησης του πρώτου.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε χτες, με την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη, να «δείχνει» την πολιτική ηγεσία για τη μεταφορά της δίκης εκτός Κορυδαλλού και με τις αποδοκιμασίες του ακροατηρίου και των μαρτύρων για τη διαφαινόμενη παρελκυστική τακτική των χρυσαυγιτών με τη «μέθοδο» της κωλυσιεργίας.

Να σημειωθεί ότι και αυτή τη φορά, εμφανίστηκε κατηγορούμενος ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε η υπεράσπισή του και ζήτησε συνήγορο. Υπενθυμίζεται ότι και η πρώτη δικάσιμος διακόπηκε για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για να οριστεί νέος συνήγορος και να ενημερωθεί για τη δικογραφία. Πάντως, και ο διορισμένος συνήγορος της πρώτης δικασίμου ζήτησε κι άλλο χρόνο για να ενημερωθεί.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής και των φορέων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο για τη μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο. Η πρόεδρος, Μ. Λεπενιώτη, αναφερόμενη στο θέμα είπε: «Είμαστε δικαστές και ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε, δεν έχουμε χώρους εμείς για να πούμε να πάει η δίκη. Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας, αν βρεθεί αίθουσα θα μεταφερθούμε αμέσως». Ζήτησε, επίσης, κατάλογο με τις μέρες που θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για να διακόψει το δικαστήριο εκείνο το διάστημα, καθώς οι φυλακές γειτνιάζουν με πολλά σχολεία, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργούν ομαλά τις μέρες που συνεδριάζει το δικαστήριο (λόγω των μέτρων ασφαλείας και του πλήθους του κόσμου που μετακινείται στην περιοχή).

Για το θέμα το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ο υπουργός κατά το νόμο, ύστερα από αίτηση του διευθύνοντος τη δίκη δικαστή, θα έχει ευθύνη να εξεύρει μία λύση που θα χρειαστεί πάντως κάποιο χρόνο». Παράλληλα, με κοινή ανακοίνωσή τους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να πράξει τα δέοντα ώστε η δίκη να γίνει «με όρους που διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, όπως είναι η μεταφορά της στο Εφετείο».

Χτες, τέθηκαν ξανά τα αιτήματα για τη μεταφορά της δίκης εκτός Κορυδαλλού από τους δικηγόρους, τους δημοσιογράφους και φορείς της πόλης. Και χτες οι συνθήκες διεξαγωγής ήταν ασφυκτικές, με μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων όρθιους και με τους δημοσιογράφους να δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους.

Ειδικότερα, ο Γ. Μαραγκός, από την πλευρά των συνηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, έθεσε το ζήτημα με τα αιτήματα των κατηγορουμένων για διορισμό δικηγόρων και ζήτησε να λυθεί. Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκαναν και οι συνήγοροι για την επίθεση στο Πέραμα, με τον Αγγ. Βρεττό να ζητά να ξεκαθαριστεί ποιοι δικηγόροι δεν μπορούν ν' αναλάβουν τους κατηγορούμενους, ώστε να διοριστούν από τον κατάλογο άλλοι. Επιπλέον, έθεσε και το θέμα της ακαταλληλότητας της αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού και τη γενικότερη κατάσταση που δημιουργεί στην περιοχή και στα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία. Να υπογραμμιστεί ότι η πολιτική αγωγή έχει ζητήσει την προστασία των μαρτύρων κατηγορίας μετά την επίθεση ομάδας τραμπούκων χρυσαυγιτών σε μάρτυρες κατηγορίας (στις 20 Απρίλη) και παρά τα υποτιθέμενα δρακόντεια μέτρα. Οι συνήγοροι των Αιγυπτίων αλιεργατών, με τον Κ. Παπαδάκη, ζήτησαν να λυθεί άμεσα το θέμα της αίθουσας και για τη δημοσιότητα της δίκης και επισήμαναν την αρμοδιότητα του δικαστηρίου για τη μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο.

Τέλος, ν' αναφερθεί ότι και πάλι στο εδώλιο δεν κάθισαν, γιατί δεν ήρθαν, οι περισσότεροι από τους χρυσαυγίτες βουλευτές αλλά και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος.

Συγκέντρωση συνδικάτων και φορέων του Πειραιά

Από την πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού
Από την πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού
Με νέα συγκέντρωση στο Περιβολάκι της Νίκαιας και πορεία στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως είχαν κάνει και στην έναρξη της δίκης στις 20 Απρίλη, συνδικάτα και φορείς του Πειραιά διαδήλωσαν χτες ενάντια στην εγκληματική δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής και απαίτησαν την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης, για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, εργαζομένων και νεολαίων, όπως ο Π. Φύσσας, που δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Θ. Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Την ευθύνη των φασιστικών πράξεων έχει η ίδια η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Είναι εγκληματική οργάνωση, καθοδηγεί τα μέλη της για να εγκληματούν σε βάρος μεταναστών, εργατών, συνδικαλιστών, αντιφασιστών, κομμουνιστών.

Ο φασισμός, ο ναζισμός, πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο από το δικαστήριο, αλλά και από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που θα απομονώνει την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και θα δυναμώνει τη δράση του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που αποτελεί τη ρίζα που θρέφει το ναζισμό».

Το μίσος τους για το ταξικό εργατικό κίνημα έδειξαν οι χρυσαυγίτες και χτες, όταν τα ξημερώματα άπλωσαν το χέρι τους στο Παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου στο Πέραμα. Τα τσιράκια των αφεντικών έσκισαν αφίσες και ανακοινώσεις του Συνδικάτου και πέταξαν τρικάκια μόνο μπροστά στην πόρτα του Παραρτήματος.

«Οπως πάντα μέσα στη νύχτα προκαλούν τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αναλαμβάνουν δράση τώρα που η κυβέρνηση προχωράει την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού και δεν θέλει τους εργάτες οργανωμένους να της χαλάνε τη σούπα», καταγγέλλει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να απομονώνουν τους ναζί εγκληματίες της ΧΑ σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ