Παρασκευή 8 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση στη μαρτυρική Μάντρα της Κοκκινιάς

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Τετάρτης
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Τετάρτης
Σε έναν τόπο - σύμβολο της ηρωικής πάλης του λαού μας ενάντια στο φασισμό, τη Μάντρα της Κοκκινιάς, και με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/5 εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Με ιδιαίτερη τιμή ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και αγωνιστές της θρυλικής γενιάς, που με τους αγώνες της έγραψε την επική ιστορία της δεκαετίας του '40. Η πρωτοβουλία αυτή, από τις ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εντάσσεται στις πολύμορφες δραστηριότητες ενόψει της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τα εργατικά τραγούδια και τα αντιφασιστικά ποιήματα από μαθητές - μέλη της ΚΝΕ και οι ομιλίες για την πάλη του λαού ενάντια στο φασισμό έστειλαν μήνυμα μαχητικής υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και συγκέντρωσης δυνάμεων για τη λαϊκή αντεπίθεση.

Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στη λαϊκή εποποιία της δεκαετίας του '40. Αναφέρθηκε στη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Κοκκινιάς, αλλά και συνολικά στις θυσίες του λαού για τη συντριβή του φασισμού. Σημείωσε επίσης την προσπάθεια που κάνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για να μην περάσει η παραχάραξη της Ιστορίας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αφού, όπως είπε, η νεολαία πρέπει να έχει σαν φωτεινό παράδειγμα τον απαράμιλλο ηρωισμό και την αυτοθυσία των παππούδων της.

Ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, στάθηκε ανάμεσα σε άλλα στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ιδιαίτερη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη, στη στάση της αστικής τάξης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και στην ηρωική λαϊκή αντίσταση, με το ΚΚΕ να αποτελεί τον εμπνευστή, τον οργανωτή και τον κύριο αιμοδότη της.

Η πάλη ενάντια στο φασισμό άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά

Αναφέρθηκε, επίσης, στα συμπεράσματα από την ηρωική πάλη του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, καθώς και στις αιτίες που δεν επέτρεψαν στο Κόμμα να οδηγήσει την πάλη του λαού μέχρι την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι επιλογές απέρρεαν από αντιφάσεις που είχε τόσο η στρατηγική του δικού μας Κόμματος, όσο και αυτή της Κομμουνιστικής Διεθνούς, για να καταλήξει: «Με την πείρα ενός αιώνα, αγώνων και θυσιών για το λαό και το σοσιαλισμό, το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη του σταθερού ιδεολογικού - πολιτικού μετώπου απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, όπως είναι και η ναζιστική - φασιστική.

Ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος και όχι απλώς ως αποτέλεσμα μιας μορφής διαχείρισής του. Αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων. Υπερασπίζεται και αυτός την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι για εμάς καθαρό ότι η αστική τάξη και το κράτος της καταλύουν ή παραμερίζουν την αστική δημοκρατία, τον αστικό κοινοβουλευτισμό και νομιμότητα, που οι ίδιοι καθιέρωσαν, όταν το συμφέρον τους το απαιτεί.

Το ΚΚΕ, αξιοποιώντας τα διδάγματα της Ιστορίας, διακηρύσσει την ανάγκη, η πάλη κατά του φασισμού, η πάλη κατά του πολέμου, η πάλη για την υπεράσπιση εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων, να μην αποσπάται από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την εξουσία τους, να μη διολισθαίνει σε συμμαχία με αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, να μην οδηγείται η εργατική τάξη σε πάλη κάτω από ξένη σημαία στα δικά της συμφέροντα.

Πρέπει να είναι αταλάντευτη η προσήλωση στο στόχο της εργατικής εξουσίας, να μη "νοθεύεται" η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της πάλης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Ξεκαλάκης υπογράμμισε την αταλάντευτη πεποίθηση των κομμουνιστών ότι ο αρνητικός συσχετισμός θα ανατραπεί μέσα από την πρωτοπόρα δράση για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και να μπει τέρμα στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, των πολέμων και της εκμετάλλευσης: «Για να δικαιωθούν τα όνειρα και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της εργατικής τάξης, με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ